18 Δεκεμβρίου 2017

Μυθικοί βασιλείς της Κρήτης


Ιδομενέας
Στην Ελληνική μυθολογία, ο Ιδομενέας (< Ἴδα + μένος (σφρίγος, οργή, δύναμη[εκκρεμεί παραπομπή]), "η δύναμη της Ίδας") ήταν βασιλιάς της Κρήτης, γιος του Δευκαλίωνα και εγγονός του Μίνωα. Συμμετείχε και διακρίθηκε για την αντρειοσύνη του στον Πόλεμο της Τροίας.
Κύδων
Κατρέας
Κρής
Ο Κρης στην ελληνική μυθολογία ήταν γιος του βασιλιά της Κρήτης, Δία, και της νύμφης Ιδαίας, πατέρας του Τάλω, Βασιλιάς των Ετεοκρητών και αυτόχθων νομοθέτης προ του Μίνωα. Ήταν ο μεγαλύτερος από τους Κουρήτες που σύμφωνα με το μύθο έκρυψε και διέσωσε τον καταδιωκόμενο Δία.
Ο Κρης θεωρούνταν ο ιδρυτής της Μιλήτου.
Μελισσέας
Βασιλιάς της Κρήτης και ένας από τους Κουρήτες προστάτης του βρέφους Δίας. Κόρες του Μελισσέα ήταν η Αμάλθεια και η Μέλισσα, οι οποίες ήταν τροφοί του θεού. Ο Μελισσεύς αναφέρεται ως ο πρώτος άνθρωπος που θυσίασε στους θεούς.
Μηριόνης
Μίνωας

Τέκταμος
Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Τέκταμος ή Τεύταμος είναι γνωστός ένας γιος τουΔώρου. Ο Δώρος πήγε μαζί με τους Δωριείς, τους Πελασγούς και τους Αχαιούς στην Κρήτη, όπου πήρε ως σύζυγό του την κόρη του Κρηθέως, τη Μύρινα, και έγινε βασιλιάς της νήσου. Σύμφωνα όμως με άλλη παράδοση, η Μύρινα παντρεύτηκε τον Θόαντα.
ΠΗΓΗ
Βικιπαίδεια,
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%82










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως