29 Οκτωβρίου 2012

August LandmesserΗ φωτογραφία τραβήχτηκε στο Αμβούργο,στις 13 Ιουνίου 1936, κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την καθέλκυση του πολεμικού εκπαιδευτικού πλοίου «Horst Wessel» , παρουσία αξιωματούχων του Ναζιστικού Κόμματος (NSDAP).Μέσα στον συνωστισμό του ναζιστόπληκτου  πλήθους διακρίνεται ένα ΑΤΟΜΟ  με τα χέρια σταυρωμένα πάνω στο στήθος του να αρνείται να αποδώσει τον ναζιστικό χαιρετισμό. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο August Landmesser σε ηλικία 26 ετών το 1936 ήταν ένας απλός εργάτης των ναυπηγείων  Blohm + Voss  του  Αμβούργου (απ  όπου και η Φώτο).
 
Το 1933 ο ναζιστικός χαιρετισμός είχε καταστεί υποχρεωτικός για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ,από τον υπουργό Εσωτερικών του τρίτου Ράιχ Wilhelm Frick, και υποδήλωνε την λατρεία προς το πρόσωπο του Χίτλερ (λατρεία της προσωπικότητας).
Ειδικά δικαστήρια είχαν ιδρυθεί για την τιμωρία  εκείνων  που αρνιόταν  να χαιρετούν  με αυτόν τον τρόπο.
Ο August Landmesser ήταν μέλος του Ναζιστικού Κόμματος απο το 1931 εως το 1935 ώσπου εκδιώχθηκε από το κόμμα λόγο της εβραϊκής καταγωγής της αρραβωνιαστικιάς του Irma Eckler.Η πρώτη τους κόρη Ingrid γεννήθηκε την 29η Οκτωβρίου 1935, το 1937 υπό την  απειλή τον ναζιστικών ρατσιστικών νόμων, καθώς το ζευγάρι περίμενε το δεύτερο τους παιδί , προσπάθησε χωρίς επιτυχία να διαφύγη στη Δανία ,το ζευγάρι συνελήφθη από την γκεστάπο και  δεν κατάφερε τελικά να επιβιώσει από της απηνής διώξεις.
Το 1938 ο Landmesser κατηγορήθηκε για«φυλετική ντροπή» και καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια εγκλεισμού  σε στρατόπεδο εργασίας. Η σύζυγος του Irma Eckler συνελήφθη από την γκεστάμπο  και κρατήθηκε στις φυλακές όπου γέννησε την δεύτερη κόρη τους Irene. Πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε στο κέντρο ευθανασίας Bernburg το Φεβρουάριο του 1942, όπου ήταν μεταξύ των 14.000 που θανατώθηκαν .Από καθαρή τύχη, ένα από τα παιδιά τους η Irene, αναγνώρισε τον πατέρα της σε αυτή τη φωτογραφία όταν δημοσιεύθηκε σε γερμανική εφημερίδα το 1991.
Σήμερα η χρήση του ναζιστικού χαιρετισμού αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Γερμανία, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες και την Τσεχική Δημοκρατία.
"Σαν είναι ο τράγος δυνατός δεν τόνε στένει η μάντρα,
 ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα"
ΠΗΓΕΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  
August Landmesser 
 Irma Eckler

 «φυλετική ντροπή» 
Blohm + Voss  
http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_salute
http://www.fasena.de/courage/english/10.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως