1 Απριλίου 2020

6 Νοεμβρίου 1898

Στις 6 Νοεμβρίου 1898, με την εντολή των μεγάλων δυνάμεων, τα τελευταία οθωμανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την Κρήτη , σηματοδοτώντας το τέλος των 253 χρόνων οθωμανικής κυριαρχίας.
Αναχώρηση της τουρκικής φρουράς από τα Χανιά 3 Νοεμβρίου 1898
Μετά τις σφαγές τις 25ης Αυγούστου 1898 στο Ηράκλειο το Συμβούλιο των Ναυάρχων των μεγάλων δυνάμεων αποφάσισε ότι όλοι οι χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι έπρεπε να αφοπλιστούν και όλες οι οθωμανικές δυνάμεις έπρεπε να εγκαταλείψουν την Κρήτη. Έκτοτε οι Οθωμανοί με μεθοδικό τρόπο κωλυσιεργούσαν. Η υπομονή των Μεγάλων Δυνάμεων τελικά εξαλείφθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1898, όταν απαίτησαν όλες οι οθωμανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την Κρήτη μέχρι τις 19 Οκτωβρίου .

Συμφωνώντας καταρχήν στην εκκένωση των δυνάμεών τους, αλλά αντιμέτωποι με το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης που ζήτησε το συμβούλιο των ναυάρχων και επιθυμώντας μια μικρή δύναμη των οθωμανικών στρατευμάτων να παραμείνει στην Κρήτη για να φυλάξουν την οθωμανική σημαία, οι Οθωμανοί συνέχισαν να καθυστερούν , αλλά τελικά άρχισαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το νησί στις 23 Οκτωβρίου.
Εντούτοις, σταμάτησαν την αποχώρηση στις 28 Οκτωβρίου με περίπου 8.000 Οθωμανούς στρατιώτες να παραμένουν ακόμα στο νησί, προκειμένου να αποφευχθεί η αμηχανία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την επίσκεψη του Γερμανικού Καίσαρα Βίλλεϋ Β (1859-1941) στην Κωνσταντινούπολη. Με την επιμονή των Βρετανών, και με την απειλή επιβολής τιμωρίας για την καθυστέρηση της εκκένωσης, το συμβούλιο των ναυάρχων ζήτησε την υποστολή της οθωμανικής σημαίας στα Χανιά - στις 3 Νοεμβρίου - και όλα τα οθωμανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν το νησί εως τις 5 Νοέμβριου; σε περίπτωση που δεν το πράξουν, οι δυνάμεις απείλησαν να βυθίσουν όλα τα οθωμανικά πλοία στον κόλπο της Σούδας και να βομβαρδίσουν το φρούριο Izzeddrin και στη συνέχεια να επεκτείνουν τους βομβαρδισμούς στα Χανιά Η Διεθνής Μοίρα και οι δυνάμεις κατοχής στην ξηρά ανέπτυξαν σχέδια για την εκτέλεση αυτών των απειλών. Στο Ηράκλειο, για παράδειγμα, κάλεσαν τις βρετανικές δυνάμεις στην ξηρά να αποσυρθούν στην ακτή με την υποστήριξη των κρητικών αντάρτικων δυνάμεων και να επιβιβαστούν επί των πλοίων της Διεθνούς Μοίρας, μετά την οποία θα άρχιζε ο απειλούμενος βομβαρδισμός .
Έτσι την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 1898. Η τουρκική σημαία υποστέλλεται οριστικά από τον ιστό που δέσποζε για μια ολόκληρη ιστορική περίοδο, στο φρούριο Φιρκά των Χανίων, σηματοδοτώντας και το τέλος 253 χρόνων σκλαβιάς . Την ίδια ημέρα ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης αναχωρεί από το λιμάνι της Σούδας.
Οι Οθωμανοί συνέχισαν την εκκένωση των στρατευμάτων τους, αλλά μετά την περάτωση της 5ης Νοεμβρίου, περίπου 500 Οθωμανοί στρατιώτες παρέμειναν ακόμα στο Ηράκλειο.
Εκκένωση των οθωμανικών δυνάμεων
Στις 6 Νοεμβρίου 1898, οι τελευταίες αυτές οθωμανικές δυνάμεις κατοχής αποχωρούν και από το Ηράκλειο της Κρήτης, υπό την επίβλεψη μελών του πληρώματος των βρετανικών πολεμικών πλοίων HMS Revenge και HMS Empress, επιβιβάστηκαν στο τορπιλοβόλο HMS Hussar για μεταφορά στην τουρκοκρατούμενη τότε Θεσσαλονίκη .
Αν και ελάχιστοι ωστόσο Οθωμανοί στρατιωτικοί θα παρέμεναν εως τον Δεκέμβριο του 1898 για να επιβλέπουν την απόσυρση των οθωμανικών πυροβόλων και πυρομαχικών. Η επιβίβασή αυτών των τελευταίων Οθωμανών στρατιωτών στο HMS Hussar έβαζε οριστικό τέλος στα 229 χρόνια οθωμανικής κατοχής της πάλαι ποτέ θρυλικής Candia ,του μεγάλου κάστρου της Κρήτης.

ΠΗΓΕΣ
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Squadron_(Cretan_intervention,_1897%E2%80%931898)
https://translate.google.com/translate?hl=el&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Hussar_(1894)&prev=search
https://www.candiadoc.gr/2018/11/03/3-noemvriou-1898-to-telos-tis-tourkokratias-229-chronon-stin-kriti-i-imera-pou-anachorise-o-telefteos-tourkos-stratiotis-ikones-2-2/#.XoSTFNQS9a0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως