3 Αυγούστου 2019

Λεσεψιανοί μετανάστες.


Ο πρώτος και ο πιο παρεξηγημένος θαλασσινός μουσαφίρης μας είναι ο θρυλικός. «Γερμανός», που μετά από αρκετές δεκαετίες έντονης παρουσίας του, έχει πια κυριαρχήσει στις θάλασσές μας Πρόκειται, για το εισβολικό είδος της μαύρης και της  λευκής αγριόσαλπας (Siganus rivulatus)  και (Siganus rivulatus)  αντίστοιχα , ψάρι  που προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα.

«Ο Γερμανός είναι λεσεψιανός μετανάστης, δηλαδή από τα ψάρια που ήλθαν στη Μεσόγειο από την διώρυγα του Σουέζ κατά το 1930 και τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας οι πληθυσμοί του έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Ειδικά γύρω από την Κρήτη οι πληθυσμοί που καταγράφονται είναι πολύ μεγάλοι»
Ο Γερμανός είναι ένα παρεξηγημένο ψάρι.
«Για τους Κρητικούς ψαράδες θεωρείται πολύ δύσκολο στο ξεψάρισμα και ψάρι «β΄κατηγορίας» γιατί έχει πάρα πολλά αγκάθια που τσιμπάνε . Θέλει πολύ δουλειά και κόπο για να το βγάλεις από το δίκτυο. Η γεύση του μοιάζει με το ψάρι «Γλώσσα» και ενώ στην Κρήτη παραμένει στα αζήτητα στη Κύπρο θεωρείται εκλεκτός μεζές»
Η Κρήτη και τα νησιά της Ελλάδας που βρίσκονται πιο κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, φιλοξένησαν πρώτα τον απρόσκλητο αυτό εισβολέα. Επειδή τα ψάρια αυτά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στους ελληνικούς βυθού μαζί με τους Γερμανούς κατακτητές, ονομάστηκαν "γερμανοί".
Ο άσπρος γερμανός εισέβαλε αρχικά στα Δωδεκάνησα τη δεκαετία του 1930
Ο δεύτερος εμφανίστηκε αργότερα, τη δεκαετία του 1960, και επειδή μοιάζει με τον πρώτο ονομάστηκε μαύρος γερμανός .
Όλα τα ψάρια που πέρασαν τη διώρυγα του Σουέζ και ζουν στη Μεσόγειο αποκαλούνται λεσεψιανοί μετανάστες η εεισβολείς, Το όνομα αυτό δόθηκε προς τιμήν του Λεσσέψ, αρχιτέκτονα της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ το 1869.
Έχουν καταρριφθεί οι θεωρίες που λένε ότι είναι αδύνατον ψάρια της Ερυθράς Θάλασσας να ζήσουν στη Μεσόγειο ή ψάρια της Μεσογείου να ζήσουν στην Ερυθρά θάλασσα, λόγω διαφοράς πυκνότητας σε αλάτι.
«Εκτός από τους «γερμανούς», τους λαγοκέφαλους τα λεοντόψαρα  και τα άλλα εισβολικά είδη ψαριών που εγκλιματίστηκαν στη Μεσόγειο. Επειδή δεν έχουν εχθρούς, πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, και κυριαρχούν στους ελληνικούς βυθούς.
Για να αναπτυχθεί φυσιολογικά ένα οικοσυστήματα, πρέπει όλα τα όντα να έχουν εχθρούς. Οι «γερμανοί» δεν έχουν εχθρούς, διότι τα αγκάθια τους είναι δηλητηριώδη όπως της δράκαινας, αλλά όχι τόσο επώδυνα.
Αμέτρητα κοπάδια «γερμανών» έχουν κυριεύσει το βυθό της Κρήτης, αν και ο ρυθμός εξάπλωσης των «γερμανών», ουδεμία σχέση έχει με την εξάπλωση των λαγόψαρων που πολλαπλασιάζονται με αστρονομικούς ρυθμούς.
Οι δηλητηριώδεις λαγοκέφαλοι πρωτοεμφανίστηκαν το 2003. Τον τελευταίο καιρό αλιεύονται λαγοκέφαλοι που φθάνουν ακόμη και τα πέντε κιλά βάρος και το ένα μέτρο μήκος. Σύµφωνα µε τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη της ταχύτατης εξάπλωσής τους και της κυριαρχίας τους, έναντι άλλων ειδών στις ελληνικές θάλασσες.
Η εξάπλωση των λαγοκέφαλων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις, χωρίς να είναι δυνατή οποιαδήποτε παρέµβαση ώστε να αντιµετωπιστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα στην αλιεία – οι λαγοκέφαλοι τρέφονται µε άλλα είδη ψαριών που έχουν εμπορική αξία.
Το λεοντόψαρα είναι είδος που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την είσοδό του μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Το λεοντόψαρο Pterois miles είναι ένα τροπικό ψάρι και εμφανίστηκε το 2015, ενώ μέχρι τότε είχε φτάσει ως την Ερυθρά Θάλασσα από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου συνήθως κινείται. Ο πληθυσμός του εξαπλώνεται γρήγορα γι αυτό και κατατάσσεται στους χωροκατακτητές της θάλασσας. Λεοντόψαρα αλιεύθηκαν σε ρηχά νερά στο και ενοπίζονται συνεχώς από τους αλιείς. Το συγκεκριμένο είδος φέρει δηλητηριώδη αγκάθια. Είναι όμως κατάλληλο προς κατανάλωση.
Σύμφωνα µε τους επιστήμονες, η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών λόγω των κλιματικών αλλαγών δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να μεταναστεύουν ψάρια από θερμότερες θάλασσες στα νερά της Μεσογείου. Η παρουσία των εισβολέων στο Αιγαίο προκαλεί σημαντικές συνέπειες στο οικοσύστημα και σύμφωνα µε τις εκτιμήσεις των ιχθυολόγων αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός µε τα γηγενή ψάρια για τη διαθέσιμη τροφή στις ελληνικές θάλασσες.
ΠΗΓΗ
http://archipelago.gr/fishforlife/agriosalpa-aspri/
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1515904/to-psari-trobeta-emfanistike-sti-thalassa-notias-kritis/
http://www.creteplus.gr/news/psarades-stin-kriti-exagoun-germanous-91144.html
https://www.news247.gr/perivallon/130-xena-eidi-psarion-mpikan-stis-thalasses-mas-synagermos-gia-to-plotosus
lineatus.6513280.htmlhttps://www.kathimerini.gr/848552/article/epikairothta/perivallon/eisvoleis-apo-to-soyez-kyrieyoyn-th-mesogeio
https://www.neakriti.gr/article/eidiseis/1340046/-germanoi-kai-lagokefaloi-katastrefoyn-ti-thalassia-panida/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως