31 Ιανουαρίου 2018

Η παρ ολίγον Πριγκίπισσα της Κρήτης

Got a spare Princess? Just dump her on the Cretans.
Αν σας περισσεύει κάποια πριγκίπισσα, απλώς ξεφορτωθείτε την στην Κρήτη!
Από το 1204 έως το 1666 η Κρήτη ήταν μέρος της Βενετικής Δημοκρατίας και από το 1666 μέχρι το Δεκέμβριο του 1913, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια τυπικά , τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά συνέπεια, για λίγο περισσότερο από 700 χρόνια, μεταξύ 1204 και 1913, παρά τις πολλές θλίψεις και δοκιμασίες η Κρήτη δεν επιβαρυνόταν με δική της μοναρχία. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, η κύρια ώθηση πίσω από την κρητική χριστιανική πολιτική ήταν η ενοποίηση με την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη μορφή κυβέρνησης που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τουλάχιστον έναν αουτσάιντερ να προωθήσει την ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει μια "Κρητική Πριγκίπισσα" και ότι θα είναι το πρόσωπο που θα λύσει τις δυσκολίες όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το 1896, μετά  απο μια ακόμη κρητική εξέγερση, οι σκέψεις ενός τουλάχιστον βρετανού δημοσιογράφου έβλεπαν πέρα ​​από τις άμεσες συνέπειες των αδιάκοπων αγώνων στο νησί και προς το ευρύτερο ζήτημα της διακυβέρνησης της ταχέως αποσυντιθέμενης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ένας ανώνυμος συγγραφέας, γράφοντας ένα άρθρο με ανακριβή τίτλο "Η πριγκίπισσα της Κρήτης" στο The Graphic στις 7 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, κατέληξε σε μια νέα λύση. Αγνοώντας επιδεικτικά  το γεγονός ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν μια Μουσουλμανική Αυτοκρατορία και πάντα, τουλάχιστον κατ 'αρχήν, κυβερνούσε ένα αρσενικό, και έθεσε ως κυβερνήτη μια βρετανίδα (σχεδόν) πριγκίπισσα με αψεγάδιαστο  χριστιανικό γενεαλογικό δένδρο.
Το άρθρο όπως τόσο πειστικά το έθεσε ο ίδιος ο συγγραφέας:
"Η πριγκίπισσα Χριστόφορου Παλαιολόγου Νικηφόρου Κομνηνού, Πρόεδρού της Επιτροπής Αρωγής Κυρίων Κρητών, αντιπροσωπεύει μια οικογένεια δίπλα στην οποία οι γενεαλογικές γραμμές των

Η
 φερόμενη ως
«Πριγκίπισσα της Κρήτης»
 κυρίαρχων μοναρχιών της Ευρώπης ομοιάζουν να είναι απλά ως μια απλή ανάπτυξη μανιταριών. Είναι ο άμεσος κληρονόμος του βυζαντινού θρόνου και ενώνει στον εαυτό της τις απαιτήσεις όλων των δυναστειών που από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης κατέλαβαν το θρόνο των ανατολικών Καισάρων. Όπως υποδηλώνουν τα ονόματά της, η Υψηλότητά της κληρονομεί το αίμα των Παλαιολόγων, του Νικηφόρου και των Κομνηνών, ενώ εκτός από αυτά τα ίχνη της προέρχεται από τις οικογένειες των Δούκας, Άντζε, Λασκάρι, Βατάτσε, Γατιλλούσιο, Γουιστιάνια και Ντε Μπουγιόν. Μέσω του γάμου, ο γάμος της Ευδοκίας Ιακίτα με τον Ευφόρετο Κακακαλόνη Αμπσούτο (γιος του αυτοκράτορα Νικοφόρου Κακακαλόνου Αμπούστο Μποτινιάτη) η Πριγκίπισσα εντοπίζει τη γραμμή της προς τον Κωνσταντίνο. Η οικογένεια του Κατάκαλονε-Νικοφόρου ανέλαβε το επώνυμο του Ντι Χριστόφορου το 1448, ενόσω ήταν  εξόριστος ο πρίγκηπας Δημήτριος οικοδόμησε την εκκλησία του Άγιου Χριστόφορου, στην Κάτω Αρμενία  από τον οποίο αξίωναν την καταγωγή τους . Το 1540 ο Emmanuele di Christophoro ήρθε στη Μάλτα με τον Μεγάλο Δάσκαλο L'Isle Adam και στα έγγραφα του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ η οικογένεια αναγνωρίστηκε ως Αυτοκρατορικοί Πρίγκηπες.
Η γενεαλογία της πριγκίπισσας επαληθεύεται από τα αρχεία της Κωνσταντινούπολης, τώρα στη Ρώμη, και από τα αρχεία του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ στη Μάλτα, και η αυθεντικότητά της επαληθεύεται από τη σφραγίδα του Chancery στη Μάλτα. Οι ισχυρισμοί της να τοποθετηθεί  στο θρόνο των προγόνων της, προσφέρει μια απλή λύση στο φαινομενικό ερώτημα ποιος θα διαδεχθεί τον σουλτάνο; ενώ το γεγονός ότι η Υψηλότητά της γεννήθηκε στη Μάλτα υπό βρετανική κυριαρχία και κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής της πέρασε πολύ στην Αγγλία, θα εξασφάλιζε ότι μια τέτοια λύση θα ήταν προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας ".

Έτσι, λοιπών με την προτεινόμενη πριγκίπισσα για ηγεμόνα της Κρήτης έχουμε τον πιο ιδανικό υποψήφιο, ο οποίος κατέχει το πιο γνήσιο γαλάζιο αίμα που μπορεί να φανταστεί κάποιος ρομανικός σε κάθε ερωτική φαντασία του, και δεν έχει έναν, αλλά δύο αγίους στο οικογενειακό δέντρο. Ο Άγιος Χριστόφορος και ο Άγιος Κωνσταντίνος.
Το γεγονός ότι κανένας από τους τίτλους στους οποίους ισχυριζόταν δεν αναφερόταν σε καμία σχέση με την Κρήτη φαίνεται ότι ήταν άσχετο ή τουλάχιστον παραβλέπεται, δεδομένου του πιο σημαντικού γεγονότος, ότι από τον Γιώργο είναι βρετανίδα  ... η εν πάση περίπτωση Μαλτέζα.
Ωστόσο, παραβλέποντας τη κωμική πρόταση ότι ένα άτομο θα μπορούσε ενδεχομένως να εντοπίσει την καταγωγή του τόσο πίσω έως στον Μεγάλο Κωνσταντίνο (Φλάβιος Βαλέριος Αυρήλιος Κωνσταντίνος Αυγούστου, 27 Φεβρουαρίου, 272 - 22 Μαΐου 337), με δεδομένο ότι οι βυζαντινές αυτοκρατορικές οικογένειες είχαν την τάση να εξολοθρεύουν τους ανεπιτυχείς διεκδικητές του θρόνου, ακόμα κι αν ήταν μέλη της άμεσης οικογένειάς τους. 
Aνατριχιάζω όταν σκέφτομαι ποια θα ήταν η αντίδραση των Οθωμανών σε μια τέτοια προσπάθεια να επιβληθεί ένας ξένος, χριστιανός, μονάρχης.
Αν και  κάτι τέτοιο δεν μπορούσαν να το σκεφτούν, ούτε καν οι Έλληνες οι οποίοι έπρεπε να τοποθετήσουν τους ξένους μονάρχες θρησκευτικών μειονοτήτων που τους επιβλήθηκαν. πρώτος ένας βαυαρικός Καθολικός (Otto) και αργότερα ένας Δανός Προτεστάντης (ο Γεώργιος, ο οποίος ποιο δίκαιος , σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, μετατράπηκε σε Ορθόδοξο όταν ανέλαβε το θρόνο). Και οι δύο ήταν επιλεγμένοι για τους Έλληνες από τις Ευρωπαϊκές Δυνάμεις που αποφάσισαν να εμπλακούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα, οπότε ίσως να μην ήταν τόσο εξεζητημένη αυτή η ιδέα.
Δεν υπάρχει καμία υπόδειξη ότι οι Κρητικοί  ρωτήθηκαν ποτέ για τη νέα τους «Πριγκίπισσα» και, χωρίς να ξεχνάμε, ότι η έξυπνη ιδέα του αρθρογράφου της εφημερίδας ή της γυναίκας, έπεσε τζάμπα.

[Μπορεί να βοηθήσει τον αναγνώστη να γνωρίζει ότι τα ακόλουθα ήταν οικογενειακά ονόματα, σε χρονολογική σειρά, μερικών από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες που κυβέρνησαν από τις αρχές του 11ου αιώνα έως ότου η Κωνσταντινούπολη έπεσε στους Οθωμανούς Τούρκους υπό τον Μωαμεθ Β την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 (περίπου στις 05.30 από τότε που ρωτάτε): Κομνηνός, Δούκας, Βοτανιάτης, Άγγελος, Λάσκαρης, Βατάτζης, Καντακουζηνός, Παλαιολόγος.
Σαφώς, αυτή η γυναίκα κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν ολόκληρο το σετ.] 

Μετάφραση google 
(με κάποιες ηδείες παρεμβάσεις)
ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση απο

Historical Musings


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως