28 Μαΐου 2017

ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Κρήτες μουσουλμάνοι, ένας κόσμος που σβήστηκε βίαια μέσα στη δίνη της κατάρρευσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας και των επαναστάσεων στα Βαλκάνια, ως τραγική απόληξη της μικρασιατικής καταστροφής. 
ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 
Το ζήτημα των τουρκοκρητικών είναι ένα πολύ ευρύ θέμα και σχετικά λίγο μελετημένο με εξαίρεση σειρά έργων που παρουσιάστηκαν τα τελευταία 10 – 15 χρόνια. Το ζήτημα μπορεί να αναλυθεί και να παρουσιαστεί από πολλές πλευρές, ιστορική, πολιτική, λαογραφική, εθνολογική και υπάρχει πληθώρα βιβλίων, μελετών, δημοσιευμάτων και ταινιών που αγγίζουν το θέμα.

Η παρούσα εργασία δίνει μια όψη του θέματος μέσα από την παρουσία τουρκοκρητικών ηρώων σε σύγχρονα λογοτεχνικά έργα και δεν ασχολείται με την ιστορική πλευρά του θέματος.
Χάρτης του Guillaume Lejean του 1861.
Ο πληθυσμός τους ποικίλλει ανά περίοδο, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσαν πλειοψηφία στο νησί. Στα τέλη του 19ου αιώνα σαφώς έχουν μειωθεί, αφού η Κρήτη ταλανιζόταν από σειρά επαναστάσεων και κινημάτων και αρκετοί από τους μουσουλμάνους κατοίκους είχαν ήδη μετοικίσει στη Μικρά Ασία. Το 1861 καταγράφονται στο χάρτη οι αναλογίες των πληθυσμών και παρατηρούμε μουσουλμανική πλειοψηφία μόνο στις κεντρικές περιοχές του Ηρακλείου και σε μικρές νησίδες διάσπαρτες στο νησί. Αρκετός πληθυσμός μουσουλμάνων ζούσε στις πόλεις ασχολούμενος με το εμπόριο ή με άλλα επαγγέλματα αστικού τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως