24 Απριλίου 2017

Ο Άγιος Γεώργιος των Τούρκων

Από άρθρο για το ιστορικό εκκλησάκι του αγ. Γεωργίου Γρόττα στο Ρέθυμνο.
"...Χαρακτηριστική περίπτωση Αγίου, που προκαλούσε δέος στους μουσουλμάνους της Κρήτης είναι η περίπτωση του Αγίου Γεωργίου.
Ο Πολωνός περιηγητής Τσερμίνσκι αναφέρει και παρουσιάζει στο περιηγητικό βιβλίο του εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που είδε σε τζαμί του Ηράκλειο, που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο ντυμένο με μουσουλμανική ενδυμασία, τούρκικο φέσι και γιαταγάνι να σκοτώνει τον δράκο.
Στην φωτογραφία, δίπλα στον Άγιο Γεώργιο απεικονίζεται  άγνωστος άνδρας με μουσουλμανική ενδυμασία και πάνω από αυτόν ο Χαζέτ Αλί με το χαρακτηριστικό σπαθί του, μύτη  σε σχήμα V και δίπλα του δύο μορφές. Ο Χαζέτ Αλί είναι αυτός στον οποίο πιστεύουν οι Αλεβίδες μουσουλμάνοι.
Ο Άη Γιώργης έχει ενσωματωθεί στην μουσουλμανική εορτή τουΧιντρελέζ, που εορτάζεται τον Μάιο. Ακόμα και σήμερα κατά την 23η Απριλίου ημερομηνία της γιορτής του, στην ορθόδοξη εκκλησία του Άη Γιώργη στην Μεγάλη Πριγκηπόνησο (Μπουγιούκαντα) του Βοσπόρου προσέρχονται κατά χιλιάδες οι μουσουλμάνες της περιοχής της Κωνσταντινούπολης για προσκύνημα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως