23 Απριλίου 2017

Νη Ζα μα και τον Άι Γιώργη φάσκω σου και κάτεχέ το, δε φταίω στο πράμα σου έργω ή Βουλή μου

Ο Άι Γιώργης είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους της Ορθοδοξίας μας.
Θρύλοι και παραδόσεις τον είχαν καταξιώσει στις θρησκευτικές συνειδήσεις σαν ένα προστάτη ισχυρό σε ώρες κρίσιμες. Και πόσες τέτοιες ώρες δεν πέρασε η Ρωμιοσύνη.
Σε κάθε δυσκολία λοιπόν η προσευχή προς τον άγιο έφερνε και το θαύμα. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι παραδόσεις.
Αυτό βεβαιώνουν και μνημεία λόγου και τέχνης που συναντάμε παντού.
Μέχρι και τη διαμεσολάβηση του αγίου για το «ξεμπέρδεμα» ζωοκλοπών συναντάμε και μάλιστα πολύ κοντά μας. Εκεί στο ιστορικό Δισκούρι.
Μπροστά στην εικόνα του Άι Γιώργη έπρεπε να πάρει όρκο ο ύποπτος.
Η διαδικασία αλλόκοτη. Κάθε κτηνοτρόφος που έπεφτε θύμα ζωοκλοπής, καλούσε αυτόν ή αυτούς που υποψιαζόταν και τους ζητούσε να ορκιστούν στην εικόνα του Άι Γιώργη. Εκείνοι που δεν είχαν σε τίποτα να φοβηθούν, με άνεση πρόφεραν τα περίεργα λόγια του όρκου:
«Νη Ζα μα και τον Άι Γιώργη φάσκω σου και κάτεχέ το, δε φταίω στο πράμα σου έργω ή Βουλή μου».
Εκτός από τον Δία δηλαδή προσετέθη και ο Άι Γιώργης. Το περίεργο είναι ότι ο ένοχος απέφευγε με τρόμο το ρίσκο και ομολογούσε πριν να πάρει όρκο.
Περίεργη ήταν κι η επίκληση στο Δία «Νη Ζα» όπως λέμε «Μα το Θεό». Αυτό σίγουρα βεβαιώνει κι ότι η όλη διαδικασία χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Σαν αξιοπερίεργο το αναφέρουμε, μέρα που είναι, για να θυμίσουμε πως δεν είναι μόνο το έθιμο της Αση Γωνιάς που προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον κάθε χρόνο τιμώντας τον Άι Γιώργη το Γαλατά.
Επίσης αξιοθέατο μνημείο είναι ο ναός του Άι Γιώργη στ' Ανώγεια που έχει κτιστεί με γάλα! Αξίζει ν' ακούσετε από τον παπα Ανδρέα Κεφαλογιάννη την ιστορία.


ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση αποσπάσματος από την εφημερίδα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως