21 Δεκεμβρίου 2016

Chef insurgé Lionis Λεωνίδας Λιωνάκης

Μια πραγματικά σπάνια φωτογραφία Κρητικού οπλαρχηγού (chef  Lionis) Λεωνίδας Λιωνάκης, όπως την αποθανάτισε ο φωτογράφος της εποχής Γεώργιος Ν. Διαμαντόπουλος (διακρίνεται σημείωση στο κάτω δεξιό άκρο της φωτογραφίας) και χρονολογείται πιθανώς στο 1906  κατά την διάρκεια του κινήματος της Μαλάξας.

Ο Κρητικός επαναστάτης εικονίζεται σε καρτ ποστάλ που εστάλη από Βρετανό στρατιωτικό που υπηρετούσε στην Κρήτη με το εκστρατευτικό σώμα των Royal Inniskilling Fusiliers
με την σημείωση στην οπίσθια όψη, στο ανάλογο πάντα  βρετανικό ύφος : Lionis is a gentleman we should like to meet. he causes more trouble than 20 other chiefs. He is said to be worth £24,000.000. (from plunder. I suppose.)
«Ο Λιονής είναι ένας κύριος που θα μας ευχαριστούσε να τον συναντήσουμε , αυτός προκαλεί περισσότερα προβλήματα από ότι άλλοι 20 αρχηγοί μαζί. Λέγεται ότι αξίζει £24,000.000 (από την λεηλασία. υποθέτω.) »
Για να είμαι ειλικρινείς από αυτό το σημείο και μετά έχασα το θέμα τέλείος, κι έχει δίκιο στο σχόλιο του ο αγαπητός HATZIKOS διορθώνοντας λοιπών παραλείπω της ¨υποθέσεις μου¨ και παραθέτω άλλη μια φωτογραφία που εμφανίζεται (καθήμενος δεξιά) μαζί με τον Γ. Δασκαλογιάννη, κι άλλους αρχηγούς  από το κίνημα της Μαλάξας  Εμμ. Ξηρά, Γ. Γαλάνη και Γ. Μυλωνογιάννη.


1 σχόλιο:

  1. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ.ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΝΑ ΙΝΝΑΧΩΡΙΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ..ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ.ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΛΑΞΑΣ 1906

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μην πυροβολείτε ασκόπως