27 Δεκεμβρίου 2016

Φωτογραφείων Αφών Ν Διαμαντόπουλου

ΑΔΕΛΦΟΙ Ν. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.
Η πορεία των αδελφών Διαμαντόπουλων από το ξεκίνημά τους και μέχρι την τελική εγκατάστασή τους στα Χανιά, δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστή. Φημολογείται πως οι δυο αδελφοί εργάστηκαν για κάποιο διάστημα στη Σμύρνη, και πως ο Περικλής σπούδασε την φωτογραφία στο Παρίσι.
Σημαντικότατη ανακάλυψη, που ρίχνει φως στα πρώιμα βήματά τους, αποτέλεσε μια φωτογραφία από το αρχείο του Μιχάλη Τσαγκάρη, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο των Μ.Τσάγκαρη - Α.Ξανθάκη με τίτλο Η φωτογραφία στην Χίο (1850-1950). Η φωτογραφία είναι μεγέθους boudoir (13Χ18 εκ. χωρίς το πασπαρτού) και απεικονίζει μια μοναχή με το γιο της(;) μπροστά σε ένα ζωγραφιστό φόντο. Στο κάτω αριστερό μέρος του πασπαρτού είναι τυπωμένο το όνομα Γεώργιος Ν. Διαμαντόπουλος και στα δεξιά η λέξη Χίος. Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η στάμπα με μελάνι, που βρίσκεται στο πίσω μέρος της, και γράφει:
ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟΝ ΤΟ ΠΗΛΙΟΝ αδελφών Ν.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 

Η συμπληρωματική αυτή σφραγίδα δηλώνει ότι ο Γεώργιος πήγε πρώτος στην Χίο, γύρω στα 1880 και τον ακολούθησε ο Περικλής.*
*Απόσπασμα από βιογραφικό σημείωμα για τον Περικλή Διαμαντόπουλο του Άλκη Ξανθάκη.
ΔΙΑΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΩΝ
Τα Χανιά, πρωτεύουσα της Κρήτης τότε, παρουσίαζαν ένα πολυεθνικό χαρακτήρα και οι πελάτες των φωτογράφων -οι πιο ευκατάστατοι- θα πρέπει να ήταν ξένοι. Εκεί οφείλεται και το γεγονός ότι τα φωτογραφικά κείμενα, στις διαφημίσεις και στα πασπαρτού των φωτογραφιών, στα τέλη του περασμένου αιώνα και στις αρχές του 20ου, ήταν ξενόγλωσσα. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς πήγε ο Γεώργιος Διαμαντόπουλος στα Χανιά. Αν δεχτούμε όμως την πληροφορία ότι δούλεψε εκεί μαζί με τον Περικλή, για δυο χρόνια, τότε θα πρέπει να βρισκόταν ήδη εκεί το 1896. Λίγο αργότερα πρέπει να πήγε και ο Περικλής. 
Οι δυο αδελφοί χώρισαν επαγγελματικά το 1898 και από τότε είχαν συνεχείς και έντονες διαμάχες μεταξύ τους, μέσα από τις τοπικές εφημερίδες εκείνης της εποχής. Πρώτος ο Περικλής έστειλε επιστολή στην χανιώτικη εφημερίδα: 
ΠΑΤΡΙΣ (#153, 15 Φεβρ. 1901), με την οποία διευκρινίζει ότι το φωτογραφείο του δεν έχει σχέση με εκείνο του αδελφού του. 


Η απάντηση του Γ. Διαμαντόπουλου δημοσιεύτηκε στο επόμενο φύλλο της ίδιας εφημερίδας (#154, 17 Φεβρ. 1901). 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟΝ
Η ΚΡΗΤΗ
Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
&
Γ.Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ
ΟΔΟΣ ΚΑΝΕΒΑΡΟΥ (ΚΑΣΤΕΛΙ)
ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΗΓΗ 

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο ΑΝΩΠΟΛΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως