25 Οκτωβρίου 2016

East Med (Eastern Mediterranean Pipeline)

Ενεργειακός κόμβος η Κρήτη. Ο περίφημος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Eastern Mediterranean Pipeline (East Med), που μέχρι πριν λίγο καιρό φαινόταν… χαμένη υπόθεση είναι πλέον στον αέρα!
Ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης μέσω Κρήτης γίνεται κι αυτός πραγματικότητα καθώς προκηρήχθηκαν οι βασικές μελέτες για να προχωρήσει αυτό το μεγάλο σχέδιο που μαζί με το υποβρύχιο καλώδιο διασύνδεσης και το μεγάλο σχέδιο του EuroAsia Interconnector φέρνει την Κρήτη στην κορυφή της ενεργειακής πυραμίδας της Μεσογείου!
Η εταιρεία ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η Edison προκήρυξε τις σχετικές μελέτες με προϋπολογισμό άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, αφού έχουν πλέον καταλήξει με τις αρχικές προ-μελέτες ότι πρόκειτιαι για ένα σχέδιο τεχνικά και οικονομικά εφικτό! 
Η ΔΕΠΑ ήταν εκείνη που διερεύνησε τη δυνατότητα κατασκευής του αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline (East Med), με αρχικό σχεδιασμό τη μεταφορά 16 δισ. κυβ. μέτρων ετησίως, ισραηλινό και κυπριακό αέριο από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης. Η αφετηρία του θα είναι υποθαλάσσια από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό της Κύπρου, στη συνέχεια θα συνεχίζει την όδευσή του προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, προς την Ιταλία, μέσω του αγωγού IGI-Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ). Συνολικά 1900 μίλια! 
Με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, έχει επιβεβαιωθεί ότι το έργο είναι απολύτως εφικτό τεχνικά, ενώ, παρόμοια έργα, είτε έχουν ήδη κατασκευαστεί (αγωγός Medgas Αλγερία - Ισπανία), είτε είναι σε φάση έναρξης κατασκευής (αγωγός Galsi Αλγερία – Ιταλία).
Το Έργο περιλαμβάνεται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Έργα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interesthttps://ec.europa.eu/energy/en/topics/infrastructure/projects-common-interest, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013.
Η ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ ανέθεσε στις 11 Μαΐου 2015 τη σύμβαση εκπόνησης όλων των προ της Μελέτης Εφαρμογής (Front End Engineering Design - FEEDhttps://www.epcengineer.com/definition/556/feed-front-end-engineering-design τεχνικών μελετών στην Κοινοπραξία INTECSEAC&M Engineering.
Τώρα έρχεται το επόμενο στάδιο των μελετών με βάση την προκήρυξη και τελική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών την 21-11-2016.
Μετά τη συνάντηση
Η προκήρυξη ουσιαστικά έρχεται ως συνέχεια της συνάντησης που είχαν πριν 20 μέρες στην Αθήνα   οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Yuval Steinitz και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης. Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα στην προώθηση των έργων, που περιλαμβάνουν   την παρουσίαση της οικονομικής και τεχνικής μελέτης για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, ενώ τον Δεκέμβριο στην Ιερουσαλήμ θα γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
ΠΗΓΗ
(cretalive.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως