15 Ιουλίου 2016

Δρυμός Σαμαριάς απειλείται με διαγραφή από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCOΚινδυνεύει να διαγραφεί από UNESCO ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς 
Γραφειοκρατικές διαδικασίες και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών ενδέχεται να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου της Σαμαριάς από την Unesco και η χώρα μας θα είναι η πρώτη παγκοσμίως που θα «αποβληθεί» από τον οργανισμό.
Την ευθύνη για την δυσμενή αυτή εξέλιξη έχει κυρίως το Υπουργείο Περιβάλλοντος που δεν έχει προχωρήσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, στη νομική κατοχύρωση των περιοχών Natura και  της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον υφιστάμενο Δρυμό, παρότι η Unesco απέστειλε πριν από μια δεκαετία την πρώτη αναφορά για το θέμα. Μια απλή υπουργική απόφαση θα ήταν αρκετή για να διευθετηθεί το ζήτημα και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της εξόδου και η ανάκληση μιας διεθνούς αναγνώρισης.
http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/
Η Ελληνική πλευρά δεν έχει συμμορφωθεί στα κριτήρια που έχει θέσει το Παγκόσμιο Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας. Οι ελληνικές αρχές προειδοποιούνται να συμμορφωθούν στα κριτήρια του και κυρίως στη διαμόρφωση προστατευτικών ζωνών στην περιοχή, αλλιώς θα δείξουν την πόρτα της εξόδου για το φαράγγι της Σαμαριάς. Σε επιστολή που ουσιαστικά παίζει το ρόλο τελεσιγράφου καλείται η ελληνική πλευρά:-Να βρει λύση αναφορικά με την απουσία ζωνών ανάσχεσης στο βόρειο τμήμα της «καρδιάς» του δρυμού (πρόκειται για δημιουργία ζωνών στις οποίες εφαρμόζεται περιορισμός των πόρων και ειδικά μέτρα για τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής, κάτι που το MAB δεν διαπίστωσε να υπάρχει στο φαράγγι της Σαμαριάς).-Να αποστείλει αντίγραφο του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης, με ένα χάρτη ζωνών σε συμφωνία με τα κριτήρια που έθεσε η στρατηγική της Σεβίλλης  για τα αποθέματα βιόσφαιρας και το θεσμικό πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου αποθεματικών βιόσφαιρας.Η προθεσμία μάλιστα που δίνεται για την προσαρμογή είναι αυστηρά η 30η Σεπτεμβρίου και απ’ ότι φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα παράτασης.
 «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO
Το Πρόγραμμα Άνθρωπος και βιόσφαιρα (MAB), προτείνει ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης ικανοτήτων με στόχο τη βελτίωση της σχέσης των ανθρώπων με το περιβάλλον τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Εγκαινιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι κύριοι στόχοι του είναι  η οικολογική, κοινωνική και οικονομική διάσταση της απώλειας  της βιοποικιλότητας  και  η  μείωση  των  ζημιών.  Χρησιμοποιεί  το  Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων της βιόσφαιρας, ως οχήματα μετάδοσης της γνώσης, έρευνας και παρακολούθησης, εκπαίδευσης  και  κατάρτισης,  καθώς  και  συμμετοχικής  λήψης
αποφάσεων.
Αποθέματα Βιόσφαιρας
Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO που ξεκίνησε το 1970 ήταν να βελτιώσει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Η χώρα μας έχει εντάξει δύο περιοχές στα Αποθέματα Βιόσφαιρας: τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.
Τα Αποθέματα Βιόσφαιρας έχουν τρεις αλληλοσυνδεόμενες λειτουργίες:
    διατήρηση (τοπίων, οικοσυστημάτων, ειδών και γενετικής ποικιλότητας),
    ανάπτυξη (οικονομική, ανθρώπινη και πολιτισμικά προσαρμοσμένη),
    στήριξη (έρευνα, παρακολούθηση, περιβαλλοντική εκπαίδευση και κατάρτιση).

Ecological Sciences forSustainable Development

ΠΗΓΗ 

http://www.kathimerini.gr/867498/article/epikairothta/ellada/kindyneyei-na-diagrafei-apo-unesco-o-drymos-ths-samarias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως