20 Ιουλίου 2016

Η Κρήτη μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι το ωραιότερο νησί στον κόσμο (Oliver Rackham.)

Το τοπίο της Κρήτης και οι αλλοδαποί λάτρεις του.

Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τότε που ο γράφων, με την υποστήριξη του προεδρείου της Ελληνικής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Cambridge, είχε τη χαρά να διοργανώσει μία ομιλία από έναν κύριο που φέρει το όνομα Oliver Rackham.
Ποιός είναι ο κύριος αυτός; Με απλά λόγια θα έλεγε κάποιος ότι είναι ένας λάτρης του Ελληνικού τοπίου. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος, μέσα από τις εργασίες και τα βιβλία του, έχει αναλύσει σε βάθος τους φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν το τοπίο της ιδιαίτερης αυτής χώρας, εστιάζοντας σε μία από τις πολύ ξεχωριστές περιοχές της, την Κρήτη.
Ο ίδιος άνθρωπος έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του Κρητικού τοπίου και έχει δώσει αγώνα για την αποφυγή άστοχων παρεμβάσεων σε αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η συλλογή πάνω από δέκα χιλιάδων υπογραφών από όλο τον κόσμο, την οποία οργάνωσε μαζί με τη συνεργάτη του Jennifer Moody (Savethe Cretan Landscape online petition), για την αποφυγή της εντατικής τουριστικής εκμετάλλευσης στην παρθένα περιοχή Κάβο Σίδερο της Κρήτης, που προέβλεπε γήπεδα γκολφ και εκτεταμένες, μη βιώσιμες τουριστικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να αναφερθεί ότι η διεθνής αναγνώριση του εν λόγω καθηγητή στον επιστημονικό του τομέα είναι τεράστια, με τίτλους και διακρίσεις που δεν υπάρχει χώρος για να αναφερθούν σε ένα μικρό άρθρο όπως το παρόν.
Αυτό λοιπόν είναι το πλαίσιο. Πού έγκειται όμως το ζήτημα; Υπάρχει ένα παράδοξο: η δουλειά του Oliver Rackham για την Ελλάδα είναι σχετικά άγνωστη στους Έλληνες, και περισσότερο γνωστή σε ανθρώπους εκτός της χώρας μας. Εξαιρούνται ίσως οι λίγοι εξειδικευμένοι στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς και οι μετρημένοι αναγνώστες που τυχαίνει να συναντήσουν συγγράμματά του στο διάβα τους. Η πρώτη μου επαφή με το βιβλίο του που σχετίζεται με την Κρήτη (Η δημιουργία του Κρητικού τοπίου, Rackham & Moody,1996) έγινε κατόπιν συστάσεως ενός φίλου Γάλλου, του Jean Bienvenu, ο οποίος εδώ και χρόνια ζει μόνιμα στα Χανιά. Ας σημειωθεί ότι και ο εν λόγω «ξένος» είναι λάτρης του Κρητικού τοπίου, και έχει δημιουργήσει μία από τις πιο αξιόλογες ιστοσελίδες για τη Δυτική Κρήτη (www.west-crete.com).
Η σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι ότι ένας άνθρωπος όπως ο κ. Rackham, όπως τιμάται στον υπόλοιπο κόσμο για τη δουλειά του, θα έπρεπε να τιμάται και στην Ελλάδα, για την οποία μάλιστα έχει κάνει πολλά. Το ότι η συλλογή των υπογραφών για την υπόθεση του Κάβο Σίδερο οργανώθηκε από ξένους επιστήμονες είναι κάτι που συγκινεί, τουλάχιστον…
Οπως επίσης αναφέρεται στον επίλογο του βιβλίου του κου Rackham«Δεν έχουν περάσει παρά μόλις δεκαπέντε χρόνια  από τότε που η Κρήτη μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι το ωραιότερο νησί στον κόσμο»(σ.σ.: αυτό γράφτηκε το 1996)

 ΠΗΓΗ
Απόσπασμα απο κείμενο  του Απόστολου Βουλγαράκη* στην εφημερίδα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 
*Φυσικός, ερευνητής στο Ινστιτούτο NASA Goddard
και στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως