20 Ιουλίου 2016

Ορεινή Ερημος

Η Ορεινή Ερημος της Κρήτης

«Στο ψηλότερο νότιο μισό των Λευκών Ορέων συναντάται το πιο ασυνήθιστο τοπίο της Κρήτης. Σειρές κωνικών κορυφών, που όλες μοιάζουν μεταξύ τους και έχουν κλίση 32 μοιρών, καταλήγουν σε ξερές κοιλάδες, σε καθεμία από τις οποίες σχηματίζεται μια αλυσίδα από δολίνες με σχήμα ανεστραμμένου κώνου
. Τα χρώματα είναι πορτοκαλορόδινο και μαύρο: ροδαλά ασβεστολιθικά βουνά και μαύρες ασβεστολιθικές δολίνες, με λευκό και κόκκινο ενδιάμεσα. Αυτό το όμορφο, αλλά ζοφερό τοπίο, είναι γεμάτο με τραχιές επιφάνειες: απότομους μικρούς κρημνούς, κοιλότητες με κοφτερά χείλη, αναπάντεχα απότομα φρέατα (ντάφκοι) με πάγο στον πυθμένα και σχισμές που μοιάζουν με ρήγματα. Οι πλαγιές κλίσης 32 μοιρών είναι βραχώδεις και επικαλύπτονται με λεπτές και επικίνδυνες σάρες. Η πιο παράξενη και απειλητική τοποθεσία από όλες είναι ο Λάκκος Παυλιά, μια αναπεπταμένη έκταση μαύρου ασβεστόλιθου, με πυκνό, αδιαπέραστο δίκτυο επιφανειακών ρωγμών. Παρόμοια τοπία δεν υπάρχουν αλλού στο βόρειο ημισφαίριο. Ενας συνάδελφος που έχει δει το ελεύθερο από πάγους τοπίο γύρω από τα Στενά Μακμέρντο μας διαβεβαιώνει ότι ο λάκκος Παυλιά αποτελεί το κρητικό αντίστοιχο της Ανταρκτικής».
Οι Oliver Rackham και Jenifer Moody γράφουν στη «Δημιουργία του κρητικού τοπίου»: «Πρόκειται για ένα πραγματικά αρκτικό-αλπικό περιπαγετικό τοπίο, που έχει σχηματιστεί από τον παγετό και τη διάλυση που είναι ακόμα σε δράση.
Αυτή η φαινομενικά άγονη περιοχή φιλοξενεί πλήθος ενδημικών φυτών, τα μισά από τα οποία είναι στενά ενδημικά. Οι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι ένα παρόμοιο τοπίο, αν όχι το ίδιο, υπήρχε κατά το μεγαλύτερο τουλάχιστον τμήμα της. Η επιστήμονες την ονόμασαν Ορεινή Ερημο και τη λάτρεψαν.


Τα εξίσου ιδιόμορφα φυτά της περιοχής βρίσκονται κυρίως στις βραχώδεις προεξοχές. Το ωραιότερο είναι η εντυπωσιακή μπλάβη, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την Anchusa cespitosa, ένα μακρόβιο επίπεδο φυτό με υπέροχα μπλε άνθη.
Τοπίο της Πλειστοκαίνου εποχής η Ορεινή Ερημος για τους βοτανολόγους
Στην Ορεινή Ερημο ανεβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες τα πρόβατα των Σφακιανών που βόσκουν στις Μαδάρες, ακριβώς από κάτω, αν και η τροφή είναι ελάχιστη και το νερό απουσιάζει.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως