14 Ιουνίου 2016

Μινωικό μιτοχονδριακό DNA

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη εξετάζει το μιτοχονδριακό DNA από 37 άτομα από το σπήλαιο του Λασιθίου, ηλικίας 3,7-4,4 χιλιάδων ετών, δηλαδή από την Εποχή του Χαλκού κατά την οποία ήκμαζε στην Κρήτη ο Μινωικός πολιτισμός. Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι:
      Το Μινωικό mtDNA είναι σαφώς "Ευρωπαϊκό" και ομοιάζει με τους σημερινούς πληθυσμούς της Ευρώπης, λιγότερο με αυτούς της Ανατολίας, του Καυκάσου και της Δυτικής Ασίας, και ακόμα λιγότερο με αυτούς της Βορείου Αφρικής. Επομένως καταρρίπτεται η θεωρία πως ο Μινωικός πολιτισμός είχε έξωθεν -και δη Βορειοαφρικανική- προέλευση.
       Σύμφωνα με τους ερευνητές η Κρήτη δέχτηκε τον αρχικό εποικισμό της κατά την αρχή της Νεολιθικής εποχής και στη συνέχεια ο πρωτο-πληθυσμός αυτός δημιούργησε τον Μινωικό πολιτισμό μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα.
       Το αρχαίο Μινωικό μιτοχονδριακό DNA έχει συνάφεια με άλλα αρχαιογενετικά δείγματα από την Νεολιθική Ευρώπη, που πιθανώς σημαίνει πως οι Μινωίτες αποτελούσαν έναν πληθυσμό σχετιζόμενο με το κύμα του Νεολιθικού εποικισμού που εισήγαγε την αγροκτηνοτροφική οικονομία στην Ευρώπη.
       Οι Μινωίτες σχετίζονται επίσης αρκετά στενά και με πολλούς σύγχρονους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών διαφορετικών δειγμάτων από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε μιαν ανάλυση μάλιστα ο κοντινότερος σύγχρονος πληθυσμός τους είναι αυτός του Οροπεδίου του Λασιθίου.
       Αν και το μιτοχονδριακό DNA δεν προσφέρει επαρκή δυνατότητα λεπτομεριακού διαχωρισμού των πληθυσμών, φαίνεται σαφές πως υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός συνέχειας ανάμεσα στους Μινωίτες και τους σύγχρονους Κρήτες ειδικότερα αλλά και τους σύγχρονους Έλληνες και Ευρωπαίους γενικότερα.
 Η ανάλυση PCA υπογραμμίζει επίσης την υψηλή συγγένεια των Μινωιτών με τους σημερινούς κατοίκους του οροπεδίου Λασιθίου, καθώς και την Ελλάδα. Μεταξύ των κορυφαίων 10 κοντινότερους γείτονές στο δείγμα μας πληθυσμού Μινωική, τέσσερις είναι ελληνικές πληθυσμών και δύο από αυτά από το νομό Λασιθίου (Εικ. 5). Η στενή σχέση των Μινωιτών στη σύγχρονη Κρητικοί είναι επίσης εμφανής, όταν η ανάλυση περιορίζεται σε πληθυσμούς που προέρχονται από την Ελλάδα (Σχ. 6β). Ιδιαίτερα σε σχέση με το πρώτο PCA (συλλαμβάνοντας 92% της διακύμανσης του συγκεκριμένου υποσυνόλου των δεδομένων), οι Μινωίτες είναι πολύ κοντά στο σύγχρονο Λασιθίου πληθυσμού, οι πληθυσμοί από τα νησιά της Χίου και της Εύβοιας, καθώς και οι πληθυσμοί Αργολίδας και Λακωνίας (Νότια Ελλάδα) (Εικ. 6β). Έτσι, οι σύγχρονοι κάτοικοι του οροπεδίου Λασιθίου εξακολουθούν να φέρουν τα μητρικά γενετικές υπογραφές των αρχαίων τους προκατόχους του Μινωικού πληθυσμού.
Φαίνεται ότι υπάρχει (τουλάχιστον από την άποψη του mtDNA) συνέχειας στην Κρήτη από την Εποχή του Χαλκού, ακριβώς όπως υπάρχει στη Σαρδηνία. Και, πράγματι, φαίνεται να υπάρχει κάποια ομοιότητα μεταξύ της Εποχής του Χαλκού της Σαρδηνίας και της μινωικής Κρήτης (βλέπε πίνακες S5 και S6 του συμπληρώματος) εκεί.
Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό υλικό το οποίο κατά πάσα πιθανότητα κατέστη δυνατή -σε μερική από τη διατήρηση του υλικού σε σφραγισμένο σπήλαιο οστεοφυλάκιο, αλλά ελπίζουμε ότι πιο αρχαίο DNA είναι να είχε από την Ελλάδα και τις γύρω περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως