16 Ιουνίου 2016

Κρητικά Ιερογλυφικά

Η “ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΗ” ΓΡΑΦΗ *
ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ δείγματα γραφής από το σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου προέρχονται από μια σφραγίδα που βρέθηκε στις Αρχάνες, 10 χιλιόμετρα νότια της Κνωσού. Τα σημεία της πρώτης αυτής γραφής τα συναντάμε ήδη από την Προανακτορική Εποχή, κυρίως σε σφραγιδόλιθους.
Η ιδέα για την “Κρητική Ιερογλυφική” Γραφή προήλθε πιθανόν από τον γειτονικό και εγγράμματο λαό των Αιγυπτίων, αν και η συγκεκριμένη γραφή είναι συλλαβική, όπως είναι εξάλλου συλλαβικές η Μυκηναϊκή Γραμμική Β Γραφή και η Μινωική Γραμμική Α Γραφή.
Τέτοιες  επιγραφές  βρίσκονται  πάνω  σε  πήλινες  πινακίδες,  σφραγιδόλιθους  και  σε  διάφορα 
άλλα αντικείμενα. Η “Κρητική Ιερογλυφική” Γραφή,
π.2000-1600 π.Χ, ωστόσο, αποτελεί ανακάλυψη των Πρώτων Ανακτόρων και τη συναντάμε σε επιγραφές με διοικητικό και θρησκευτικό  περιεχόμενο.  Το  πιο  γνωστό  δείγμα  της  αποτελεί  ο  “Δίσκος  της  Φαιστού”  (όπου  έχουν  εντυπωθεί με επαναλήψεις 242 σημεία, 45 εξ αυτών διαφορετικά μεταξύ τους, σε 61 λέξεις και στις δυο όψεις του).
Ο Δίσκος της Φαιστού και Συγγενικές Επιγραφές
Η ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΗ μινωική επιγραφή είναι ο “Δίσκος της Φαιστού”. Έχει γίνει αποδεκτό, ότι ο Δίσκος διαβάζεται σπειροειδώς, δηλαδή από την περιφέρεια προς το κέντρο. Έχει διάμετρο περίπου 16 εκ. με σημεία γραφής και στις δυο όψεις, τα οποία ανέρχονται σε 242 και διαιρούνται  σε  61  ομάδες.  Υπάρχουν  45  διαφορετικού  χαρακτήρα  σημεία  στο  Δίσκο,  περισσότερα  για  να  απαρτίσουν  ένα  αλφάβητο  και  λιγότερα  για  να  αποτελέσουν  μια  πραγματική  ιδεογραφική  γραφή,  όπως  συμβαίνει  με  τα  Κινέζικα.  Αυτή  η  διαπίστωση  μας  επιτρέπει  να 
υποθέσουμε ότι πρόκειται επίσης για μια συλλαβική γραφή, όπως είναι άλλωστε η Μυκηναϊκή Γραμμική Β Γραφή και η Μινωική Γραμμική Α Γραφή. H γλώσσα του Δίσκου είναι άγνωστη και έτσι, προς το παρόν, και το κείμενο μάς είναι εντελώς απροσπέλαστο. Αυτό δεν έχει σταματήσει  πολλούς  επίδοξους αποκρυπτογράφους  να  προσφέρουν  τη  δική  τους  ερμηνεία. 
Πολλά έχουν γραφτεί γι’αυτήν την κρητική επιγραφή, περισσότερα μάλιστα από οποιαδήποτε άλλη (τα πιο
πολλά, όμως, προϊόντα μάλλον της φαντασίας)

* Οι παρούσες σελίδες περιέχονται στην έκδοση: Όουενς, Γκάρεθ, Λαβύρινθος: Γραφές και γλώσσες της μινωικής και  μυκηναϊκής  Κρήτης,  Ψυχογυιός,  Κωστής  (επιμ.),  Νικολιδάκη,  Κάλλια  (μτφρ.).  Ηράκλειο:  Κέντρο  Κρητικής  Λογοτεχνίας 2007 (σελ. xxvi+358). ISBN : 978-960-86847-5-1.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως