16 Ιουνίου 2016

Κυπρομινωϊκό συλλαβάριο


Πήλινη πινακίδα από την Έγκωμη της Κύπρου (περ. 1200 π.Χ.)
Το κυπρομινωϊκό συλλαβάριο είναι μια συλλαβική γραφή που ανακαλύφτηκε στην Κύπρο που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του Χαλκού (1550-1050 π.Χ.).Μέχρι σήμερα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και καταγράφει μια άγνωστη γλώσσα. Πήρε την ονομασία του από τον 'Εβανς εξαιτίας της ομοιότητας των συμβόλων με αυτά της γραμμικής Α στην Κρήτη από την οποία μάλλον προήλθε και αλλιώς ονομάζεται γραμμική Γ.
Το κυπριακό συλλαβάριο που γράφει ελληνικά φαίνεται να είναι εξέλιξή του.

Κυπρομινωικά σύμβολα έχουν βρεθεί χαραγμένα πάνω σε 250 περίπου αντικείμενα ,όπως πήλινες πινακίδες, μπάλες και κυλίνδρους πηλού κ.α. Οι περισσότερες επιγραφές έχουν βρεθεί στην Κύπρο, ενώ κάποιες στην Ουγκαρίτ της Συρίας.
Η περίπτωση του κυπρομινωικού και κυπριακού συλλαβαρίου είναι ανάλογη με αυτή της γραμμικής Α και γραμμικής Β στην Κρήτη. Ενώ φαίνεται ότι το δεύτερο προέρχεται από το πρώτο, η γλώσσα που καταγράφουν δεν είναι η ίδια:το δεύτερο καταγράφει ελληνικά ενώ το πρώτο δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και περιέχει μια άγνωστη γλώσσα.
Η αποκρυπτογράφισή του παραμένει ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα εξαιτίας του σχετικά λιγοστού αριθμού επιγραφών που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Το κυπρομινωικό συλλαβάριο ίσως καταγράφει τη μινωική γλώσσα όπως και η γραμμική Α. Από την άλλη όμως τα κυπρωμινωικά μαζί με τα μινωικά της γραμμικής Α ίσως χρησιμοποιούνταν στην περιοχή για να καταγράψουν και άλλες γλώσσες. Η ανακάλυψη μιας δίγλωσσης επιγραφής θα βοηθούσε πάρα πολύ την κατάσταση.      
Στο άρθρο του στο "Φιλελεύθερο"  ο Κύπριος αρχαιολόγος και ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Βάσος Καραγιώργης. σημειώνει μεταξύ άλλων :
Ο Sir Αrthur Εvans, ο ανασκαφέας της Κνωσού, πρώτος προβληματίστηκε και υπέδειξε την ομοιότητα της κυπριακής γραφής της ΄Υστερης Χαλκοκρατίας με τη Μινωική Γραμμική Α και την ονόμασε Κυπρομινωική.
΄Ηταν ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας από την Κρήτη στην Κύπρο. Με την ανακάλυψη στην ΄Εγκωμη και στην Καλαβασό των πήλινων πινακίδων με εγχάρακτα σύμβολα της Κυπρομινωικής γραφής εμπλουτίστηκε το ρεπερτόριο των προϊστορικών κειμένων, που έχουμε στη διάθεσή μας, αν και τα κείμενα αυτά κρατούν ακόμη τα μυστικά τους .
Αποκρυπτογράφηση της Γραφής
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ειδικών η Κυπρομινωική γραφή δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί, παρ’ όλο που γνωρίζουμε τις φωνητικές αξίες των συμβόλων της, ασφαλώς επειδή η γλώσσα των Κυπρίων, που για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν την Κυπρομινωική γραφή γύρω στα 1500 π.Χ. είναι ακόμη άγνωστη.
Χρήση της Κυπρομινωικής γραφής
Το πρώτο δείγμα χρήσης της ελληνικής γλώσσας από τους Κυπρίους χρονολογείται γύρω στα 1000 π.Χ., παρ΄όλο που έχουμε μαρτυρίες ότι ΄Ελληνες μετανάστες εγκαταστάθησαν στο νησί μας ήδη από το 1200 π.Χ. περίπου.
Οι μετανάστες αυτοί χρησιμοποίησαν την Κυπρομινωική γραφή για να γράψουν την ελληνική γλώσσα και η γραφή αυτή εξελίχθηκε στο γνωστό μας κυπριακό συλλαβάριο, που κυριάρχησε για επτά περίπου αιώνες. Τόσο συντηρητικοί ήσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι!
΄Ηδη από τα χρόνια της βασιλείας του Ευαγόρα Α΄ στη Σαλαμίνα το ελληνικό αλφάβητο άρχισε σιγά-σιγά να εισάγεται στο νησί μας για να κυριαρχήσει στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως