26 Ιουνίου 2016

Φιλιστία

Η ονομασία "Παλαιστίνη" σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη "Πελασγοί".Φιλισταίοι Φιλιστία 
Περιοχή που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή.
Είναι χώρα της Ασίας ανάμεσα στην έρημο της Συρίας , το Λίβανο και τη Μεσόγειο που βρίσκεται κοντά στην Αφρική.
Σήμερα καταλαμβάνεται κατά το μέγιστο μέρος από το κράτος τουΙσραήλ.
Η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Έλληνες, για να δηλώσουν την παραλιακή ζώνη της Εγγύς Ανατολής, και υπερίσχυε του ονόματος "Γη"Χαναάν το οποίο είχαν δώσει στην περιοχή οι Εβραίοι.
Οι Άραβες την ονομάζουν "Φελεστίν" παραλλαγή του ονόματος "Φιλιστία" που παραπέμπει στους Φιλισταίους. Αυτοί με την σειρά τους πιθανότατα ταυτίζονται με τους Πελασγούς ("Pelestet") που ήταν ένας από τους Λαούς της Θάλασσας, οι οποίοι στο δ΄ τέταρτο της 2ης χιλιετίας π.Χ. εγκατέλειψαν Μικρά Ασία και Βαλκανική και εγκαταστάθηκαν στην ακτή της.
Οι Pelestet με την σειρά τους ενδεχομένως να ταυτίζονται με τους Πελασγούς, προελληνικό λαό της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας 
Αποτελεί πεδίο έντασης, αντιπαράθεσης και πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, έπειτα κυρίως από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έπειτα από απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που προέβλεπε όμως και την ίδρυση αυτόνομου Παλαιστινιακού κράτους, τη οποία όμως δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Σήμερα η Παλαιστίνη είναι μια περιοχή διεκδικούμενη, αλλά δεν αποτελεί ανεξάρτητη ή αυτόνομη περιοχή. 
ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση απο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως