24 Μαρτίου 2016

Έλος Αλμυρού Α.Νικόλλαου.

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται 65 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου. Το έλος του Αλμυρού βρίσκεται 3 χλμ νότια της πόλης στο δρόμο προς τη Σητεία. Είναι δυνατή η πεζοπορία κατά μήκος της ακτής από το σταθμό των λεωφορείων στο έλος, στάθμευση προσφέρεται επίσης παράλληλα κατά μήκος του υγροτόπου στο ανατολικό τμήμα της εθνικής οδού.


Ο Άγιος Νικόλαος άρχισε να συνοικίζεται ύστερα από την επανάσταση του 1866 από κατοίκους της γειτονικής Κριτσάς. Βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης Λατώ και το όνομα του το πήρε από την ομώνυμη μονόκλιτη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Αμμούδι που ανάγεται στον 9ο αι κατά την διάρκεια της εικονομαχίας.
Το έλος Αλμυρού έχει ένα μικρό καλαμιώνα, μια υφάλμυρη πηγή μεγάλης παροχής που τον τροφοδοτεί όπως και μια επιμήκη λίμνη που τα νερά της μετά χύνονται με ορμή στον κόλπο νότια της αμμουδερής παραλίας. Ιδιαίτερη η παρουσία ειδών τυπικής μεσογειακής βλάστησης ανάμεσα και δίπλα στις καλαμιές αυξάνοντας την ποκιλότητα των ενδιαιτημάτων. 
ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ: Η πόλη είναι πολύ τουριστική αλλά το λιμάνι αξίζει να το επισκεφθεί κανείς για τους αιγαιόγλαρους και τις αλκυόνες που κουρνιάζουν σε σωλήνες στον τοίχο του λιμανιού. Βουνοσταχτάρες φωλιάζουν στα βράχια κάτω από το Mirabello Hotel στον δρόμο προς την Ελούντα. Στο έλος φωλιάζουν νερόκοτες, ωχροστριτσίδες και ψευταηδόνια. Σε θάμνους κοντά φωλιάζει ο κοινός μαυροτσιροβάκος πιθανά και ο σπανιότερος συγγενής του ο μουστακοτσιροβάκος ενώ στις κοντινές νησίδες ο μαυροπετρίτης, ο θαλασσοκόρακας, ο αρτέμης και ο μύχος. Μεγάλη ποικιλία πουλιών παρατηρείται την άνοιξη με σημαντικότερα είδη τα: νυκτοκόρακας, καλαμοποταμίδα, ποταμογλάρονο, νανογλάρονο, λασπότρυγκας, σαρσέλα, χουλιαρόπαπια, αβοκέτα, σιγλίγουρος, λιμόζα, κισσόκουκος, καλαμόκιρκος, δρεπανοσκαλίδρα, μικροπουλάδα και κιτρινοσουσουράδα. Στα διαχειμάζοντα περιλαμβάνονται ο μελανόγλαρος, ο μελανοκέφαλος γλάρος, ο κορμοράνος, ο λευκοτσικνιάς, ο ακτίτης, η σακκουλοπαπαδίτσα, το νανοβουτηχτάρι και η αλκυόνη, μερικές χρονιές η λαγγόνα και ο μουστακαλής.
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΑΝΙΔΑ: Μεγάλοι πληθυσμοί της νεροχελώνας (Mauremis rivulata) παρατηρούνται να κουρνιάζουν στις καλαμιές. Παρόντα και τρία είδη αμφιβίων, επίσης τα: σπιτικό σαμιαμίθι (Hemidactylus turcicus), τρανόσαυρα (Lacerta trillineata), λιακόνι (Chalcides occelatus), δενδρογαλιά (Coluber gemonensis), όχεντρα (Elaphe situla), νερόφιδο (Natrix tessellata), όφις (Tellescopus fallax), άρκαλος (Meles meles), καλλιγιαννού (Mustela nivalis), ζουρίδα (Martes foina), σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), μυγαλή (Crocidura suaveolens), νανομυγαλή (Suncus etruscus), 
ΧΛΩΡΙΔΑ: Επικρατούν οι καλαμιές με χαρακτηριστικό είδος το Phragmites australis, επίσης βούρλα (Juncus sp), βλάστηση αμμώδους παραλίας, αλμυρίκια (Ταμαριχ παρωιφλορα), φυτεμένοι ευκάλυπτοι. Σχίνα, χαρουπιές και άλλα τυπικά μεσογειακά είδη στην περίμετρο.

ΕΠΟΧΗ: Καταλληλότερες εποχές επίσκεψης είναι η άνοιξη, από τις αρχές Μαρτίου ως τα μέσα του Μάη και το φθινόπωρο προς τα τέλη της τουριστικής περιόδου Οκτώβριο - Νοέμβριο. Όμως τόσο οι χειμωνιάτικοι όσο και οι καλοκαιρινοί μήνες προσφέρουν καλές ευκαιρίες για παρατήρηση πουλιών. Τους καλοκαιρινούς μήνες συνιστάται επίσκεψη πολύ νωρίς το πρωί.

ΠΗΓΗ
ΦΩΤΟ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως