25 Μαρτίου 2016

Καλαμίωνας Μαλίων

Στη βόρεια ακτή ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. 2 χλμ ανατολικά των Μαλίων. Από την εθνική οδό ακολουθείστε τη διαδρομή αριστερά και κατευθυνθείτε προς τη θάλασσα περνώντας τον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων.

Υπάρχει κατάλληλος χώρος για στάθμευση στον χώρο των αρχαιοτήτων.Είναι μια περιοχή με καλλιεργούμενα χωράφια και ένα αρκετά μεγάλο έλος με ένα πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο δρόμο μεταξύ του καλαμιώνα και της παραλίας
Ένας μικρός χείμαρρος τρέχει διαμέσου αυτής της περιοχής και βρίσκει διέξοδο προς τη θάλασσα. Πιθανολογείται ότι υπήρχαν αλυκές στο έλος κατά την μινωική εποχή. Στην περιοχή έχει ανασκαφεί μινωικό ανάκτορο το οποίο έχει πολλές ομοιότητες με αυτά της Κνωσσού, Φαιστού και Ζάκρου. Κατά το Μαρινάτο εδώ βασίλευε η δυναστεία του Σαρπηδόνα, στην Κνωσσό η δυναστεία του Μίνωα και στη Φαιστό η δυναστεία του Ραδάμανθυ. Από τα ευρήματα πιστοποιείται ανθρώπινη εγκατάσταση στην περιοχή από την νεολιθική εποχή. Οικισμός υπήρχε στην περιοχή μέχρι την πρώτη βυζαντινή περίοδο, τον οποίο εγκατέλειψαν οι κάτοικοι τον Μεσαίωνα για να απαλλαγούν από τον κίνδυνο της πειρατείας. Η αρχαιότερη μνεία του ονόματος Μάλια αναφέρεται σε έγγραφο του 1390 και το 1577 από τον Fr. Barozzi και τον Καστροφύλακα.ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ: Καθώς προχωρείτε δυτικά από τον αρχαιολογικό χώρο τα χωράφια και στις δυο πλευρές του μονοπατιού αξίζουν ιδιαίτερης παρατήρησης. Δενδροκελάδες, χαμοκελάδες, αρτικοκελάδες, κιτρινοσουσουράδες υπάρχουν στη γύρω περιοχή κατά τις μεταναστευτικές περιόδους. Κατευθυνθείτε στη θάλασσα και μετά περπατείστε ανατολικά. Στην περιοχή αυτή με τα καλλιεργημένα χωράφια και τη θαμνώδη έκταση παρατηρούνται πετροτριλίδες, τσαλαπετεινοί, μικρογαλιάνδρες, ασπροκόλες, καστανολαίμηδες και νεροχελίδονα την άνοιξη. Σε περίπτωση κακοκαιρίας υπάρχουν μύχοι και αρτέμηδες κοντά στην ακτή. Νωρίς το πρωί η παραλία είναι καλή για παρυδάτια και ερωδιούς. Στον καλαμιώνα είναι δυνατόν να παρατηρηθούν μεταξύ άλλων: καλαμόκιρκος, βαλτόκιρκος, μαυροκιρκίνεζο, ήταυρος, σταχτοτσικνιάς, πορφυροτσικνιάς, λευκοτσικνιάς, σαρσέλα, λασπότρυγκας, μπεκατσίνι, διπλομπεκάτσινο, μαχητής, ακτίτης, αετομάχος, κοκκινοκεφαλάς, γαϊδουροκεφαλάς, κατσουλιέρης, διάφορα είδη χελιδονιών, ψευταηδόνι, κιστικόλη, καλαμοποταμίδα, αλκυόνη, βραχοκιρκίνεζο, σακουλοπαπαδίτσα, καλαμοτσίχλονο. Στον καλαμιώνα φωλιάζουν ωχροστριτσίδες και πιθανά καλαμοποταμίδες και τσιχλοποταμίδες. 
ΛΟΙΠΗ ΠΑΝΙΔΑ: Αρκετές νεροχελώνες (Mauremis rivulata) , νερόφιδα (Natrix tessellata) και δεντροβάτραχοι (Hyla arborea), επίσης παρατηρούνται τα: τρανόσαυρα (Lacerta trillineata), λιακόνι (Chalcides occelatus), δεντρογαλιά (Coluber gemonensis), όχεντρα (Elaphe situla), άρκαλος (Meles meles), καλλιγιαννού (Mustela nivalisσκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), μυγαλή (Crocidura suaveolens), νανομυγαλή (Suncus etruscus), λαγός (Lepus europaeus), δασοποντικός (Apodemus sylvaticus). 
ΧΛΩΡΙΔΑ: Πλούσια υγροτοπική βλάστηση με καλαμιές, αλμυρίκια, βούρλα, νεραγκούλες και αρκετά είδη ετησίων φυτών σε βραχώδεις επιφάνειες και στην αμμώδη ακτή.ΕΠΟΧΗ: Ξεχωρίζει η άνοιξη (Μάρτιος-Μάιος) όταν τα νερά πλημμυρίζουν τη γύρω περιοχή και υπάρχουν πολλά ανθισμένα φυτά.

ΠΗΓΗ


ΦΩΤΟ





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως