26 Μαρτίου 2016

Λίμνη Αγιάς.

Νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων στον δρόμο προς τον Ομαλό – φαράγγι Σαμαριάς. Κατάλληλος χώρος στάθμευσης κοντά στην εκκλησία πάνω στο δρόμο και εντός του οικισμού, στα νότια της λίμνης, εντός ενός αλσυλίου με ευκαλύπτους. Επίσης στον επαρχιακό δρόμο από Αγιά προς τον Κιρτώμαδο στα δυτικά αφού περάσουμε μια μικρή γέφυρα με σιδερένια κιγκλιδώματα. Χωματόδρομοι οδηγούν στη λίμνη και από τις δύο πλευρές αλλά η νότια είναι περιφραγμένη αν και συχνά με ανοιχτή πόρτα. Το χωριό Αγιά αναφέρεται στο Καστροφύλακα και από το Βασιλικάτα το 1630. Η ετυμολογία προέρχεται μάλλον από την αραβική λέξη άια=νερό και οφείλεται στις πλούσιες πηγές που αναβλύζουν στην περιοχή και σχηματίζουν τον παραπόταμο του Πλατανιά. Αν η ετυμολογία είναι σωστή το χωριό είναι κτίσμα των Αράβων.
Η λίμνη αποτελεί την καταλληλότερη περιοχή παρατήρησης υδροβίων και υδροβατικών πουλιών στην δυτική Κρήτη. Ιδιαίτερα καλή περιοχή για μεταναστευτικά αλλά επίσης προσφέρει ενδιαιτήματα αναπαραγωγής μέσα στις καλαμιές. Το χειμώνα κρατάει αξιόλογο πληθυσμό από αγριόπαπιες και φαλαρίδες και θεωρείται η σημαντικότερη περιοχή διαχείμασης της απειλούμενης με εξαφάνιση βαλτόπαπιας στην Ελλάδα. Νωρίς το πρωί η θέα από το φράγμα εμποδίζεται από την θέα του ήλιου έτσι τα μονοπάτια κοντά στην εκκλησία είναι καλύτερα για παρατήρηση. Τα δέντρα και η θαμνώδης περιοχή τριγύρω στην λίμνη διατηρούν επίσης αριθμό μεταναστευτικών πουλιών.
ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ: Ο κατάλογος καταγραμμένων ειδών πουλιών ξεπερνά τα 200. Μεταξύ των μεταναστευτικών ξεχωρίζουν τα: μαυροπετρίτης, σαρσέλα, μικροπουλάδα, σταχτοπουλάδα, νανοπουλάδα, καλαμόκιρκος, μικροτσικνιάς, νυχτοκόρακας, κρυπτοτσικνιάς, μουστακογλάρονο, αργυρογλάρονο, μαχητής, λασπότρυγκας, πρασινοσκέλης, θαμνοφυλλοσκόπος, καλαμοποταμίδα, βουρλοποταμίδα, κοκκινοκεφαλάς, οχθοχελίδονο, δεντροχελίδονο, νεροχελίδονο, κιτρινοσουσουράδα, και σπανιότερα ο κραυγαετός και ο φιδαετός. Στα διαχειμάζοντα περιλαμβάνονται ο σταυραετός, ο καπακλής, το μαυροβουχτάρι και μερικές φορές ο τσίφτης, η λαγγόνα και η μουστακοποταμίδα. Μεταξύ των αναπαραγόμενων αξίζει να αναφερθούν το νανοβουτηχτάρι, η φαλαρίδα, το γυδοβύζι, το αηδόνι και ο μυγοχάφτης.
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΑΝΙΔΑ: Σημαντικοί πληθυσμοί για τον κρητικό βάτραχο (Rana cretensis), δενδροβάτραχο (Hyla arborea), φρύνο (Bufo viridis) και νεροχελώνα (Mauremys rivulata). Έχει καταγραφεί σε μεγάλους αριθμούς και το εισαχθέν είδος βατράχου Rana catesbiana. Επίσης συνατάμε τα: σπιτικό σαμιαμίθι (Hemidactylus turcicus), τρανόσαυρα (Lacerta trilineata), λιακόνι (Chalcides occelatus), δενδρογαλιά (Coluber gemonensis), όχεντρα (Elaphe situla), νερόφιδο (Natrix tessellata), όφις (Telescopus fallax), άρκαλος (Meles meles), καλιλιγιαννού (Mustela nivalis), ζουρίδα (Martes foina), σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), μυγαλή (Crocidura suaveolens), νανομυγαλή (Suncus etruscus), λαγός (Lepus europaeus), δασοποντικός (Apodemus sylvaticus), ποντικός (Mus musculus), αρουραίος (Rattus rattus).
ΧΛΩΡΙΔΑ: H λίμνη της Αγιάς φιλοξενεί υδροχαρείς φυτοκοινωνίες πχ. Potamogeton spp. Myriophyllum spicatum, Ceratophyllum demersum. Την άνοιξη μπορούμε να δούμε την ανθισμένη υδρόβια αγριονεραγκούλα Ranunculus trichophyllus ενώ περιφερειακά του υγρότοπου υπάρχουν μεγάλες συστάδες με αγριοκαλαμιές (Phragmites australis) και καλάμια (Arundo donax). Γύρω από η λίμνη παρατηρούμε την τυπική παρυδάτια βλάστηση με Μυρτιές,(Myrtus communis) Πικροδάφνες, (Nerium oleander) Βάτα (Rubus sanctus) Ιτιές (Salix alba) και στα πιο υγρά σημεία Ιπουρίδες (Equisetum telmateia)
ΕΠΟΧΗ: Καταλληλότερη εποχή επίσκεψης είναι η άνοιξη, από τα μέσα Μαρτίου ως τα τέλη Μάη και το φθινόπωρο από νωρίς τον Αύγουστο ως τα τέλη του Οκτώβρη. Όμως τόσο οι χειμωνιάτικοι όσο και οι καλοκαιρινοί μήνες προσφέρουν καλές ευκαιρίες για παρατήρηση πουλιών.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως