25 Μαρτίου 2016

Αποσελέμης

ΕΚΒΟΛΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ - ΑΛΜΥΡΟΒΑΛΤΟΣ 


Στη βόρεια ακτή 21 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου βόρεια του παλιού παραλιακού εθνικού δρόμου. Αλλάξτε δρόμο στη νέα εθνική οδό με κατεύθυνση τις Κάτω Γούβες. Για τον αλμυρόβαλτο στρίψτε προς την θάλασσα προς το Creta Sun Hotel. Για τον ποταμό συνεχίστε τον κύριο δρόμο για άλλο ένα χιλιόμετρο, σταματήστε στην παλιά γέφυρα και περπατήστε ακολουθώντας τον παράλληλο χωματόδρομο. Η ανατολική όχθη του ποταμού και η τριγύρω περιοχή μπορεί να προσεγγιστεί από το χωριό Ανάληψη αμέσως ανατολικά. Ακολουθείστε τον ασφαλτοστρωμένο παραλιακό δρόμο προς τα δυτικά κατά μήκος της ακτής.


Ο ποταμός Αποσελέμης τρέχει μόνιμα μόνο στο τμήμα της εκβολής του μετά την γέφυρα. Το χειμώνα και κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης μπορεί να παρατηρηθεί πλημμυρισμός. Αν και υπάρχουν πολλά σκουπίδια και οικοδομικά μπάζα όπως επίσης η στάθμη του νερού μπορεί να είναι πολύ χαμηλή πολλά μεταναστευτικά εξακολουθούν να συρρέουν σε αυτή την περιοχή. Στα δυτικά της εκβολής σχηματίζονται εποχιακά τέλματα και ένας αρκετά μεγάλος εποχιακός αλμυρόβαλτος. Επίσης δευτερεύουσες πηγές υπάρχουν στα νοτιοδυτικά των εκβολών κοντά στο γήπεδο Γουβών. Ειδικά αυτός ο αλμυρόβαλτος δέχεται μια πλούσια ποικιλία από παρυδάτια πουλιά καθώς και αρκετούς ενδιαφέροντες τυχαίους επισκέπτες και είναι συνήθως ξερός από το τέλος Μαΐου. Μην αναβάλλετε την επίσκεψη σε αυτή την περιοχή λόγω της γενικής κακής εμφάνισης. Παρά την αισθητική ρύπανση υπάρχουν υπόγειες πηγές πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν μικρές κρυμμένες εποχιακές λιμνούλες. Πολλοί διαφορετικοί τύποι οικοτόπων συναντώνται σε αυτόν το μικρό, υποβαθμισμένο αλλά πολύ σημαντικό υγρότοπο. Στα νότια της γέφυρας υπάρχει μια ενδιαφέρουσα για περιήγηση κοιλάδα και μετά τη νέα εθνική οδό το φαράγγι του ποταμού, όπου υπάρχουν φωλιές γυπών και άλλων αρπακτικών πουλιών.

ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ:Ο κατάλογος καταγραμμένων ειδών πουλιών ξεπερνά τα 200. Από τα φωλιάζοντα είδη ξεχωρίζει ο ποταμοσφυριχτής, η κιτρινοσουσουράδα, η ωχροστριτσίδα, ο κοκκινοκεφαλάς, ο μαυρολαίμης, ο κότσυφας και ο κατσουλιέρης. Στα τακτικά διαχειμάζοντα περιλαμβάνεται η αλκυόνη, το κιρκίρι, το βραχοχελίδονο, ο μαυροσκούφης, η μουστακοποταμίδα και το καλαμοτσίχλονο. Την άνοιξη προσφέρονται ευκαιρίες για παρατήρηση πολλών ειδών μεταξύ άλλων των: αρτέμης, μύχος, πετρίτης, μαυροπετρίτης, μικροπουλάδα, πορφυροτσικνιάς, σταυραετός, σφηκιάρης, μπεκατσίνι, σιγλίγουρος, γελογλάρονο, καρατζάς, χαλκόκοτα, μαχητής, καλαμοποταμίδα, βουρλοποταμίδα, νεροποταμίδα, τσιχλοποταμίδα, σαρσέλα, ψαλίδα, μαυροκέφαλη πάπια, βαλτόπαπια, λευκόουρη καλημάνα, φοινικόπτερο, βαλτότρυγγας, λασπότρυγγας, σταχτοσκαλίδρα, αμμοσφυριχτής, καστανολαίμης, βουνοφυλλοσκόπος, μυγοχάφτης, κοκκινοκελάδα, κιστικόλη, κηποτσιροβάκος, κρικομυγοχάφτης, στραβολαίμης, μικρογαλιάντρα, δεντροχελίδονο, βαλτόκιρκος, καλαμόκιρκος, στεπόκιρκος, μαυροκιρκίνεζο, νυκτιοκόρακας, γελαδάρης, κρυπτοτσικνιάς, ήταυρος, νεροχελίδονο, πετροτριλίδα.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΑΝΙΔΑ: Σημαντικός ο πληθυσμός της νεροχελώνας (Mauremys rivulata), του δενδροβάτραχου (Hyla arborea), του φρύνου (Bufo viridis), της τρανόσαυρας (Lacerta trillineata), του λιακονιού (Chalcides occelatus), και της δενδρογαλιάς (Coluber gemonensis). Επίσης παραουσιάζονται τα:μαυριτάνικο σαμιαμίθι (Tarentola mauritanica), σπιτικό σαμιαμίθι (Hemidactylus turcicus), όχεντρα (Elaphe situla), νερόφιδο (Natrix tessellata), όφις (Tellescopus fallax), άρκαλος (Meles meles), καλλιγιαννού (Mustela nivalis), ζουρίδα (Martes foina), σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), μυγαλή (Crocidura suaveolens), νανομυγαλή (Suncus etruscus), λαγός (Lepus europaeus), δασοποντικός (Apodemus sylvaticus), ποντικός (Mus musculus), αρουραίος (Rattus rattus) και πολλά είδη νυχτερίδων. Στην παραλία αναφέρεται ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας (Caretta caretta).

ΧΛΩΡΙΔΑ: Υγροτοπική βλάστηση με καλαμιές, αλμυρίκια, βούρλα, νεραγκούλες και αρκετά είδη ετησίων φυτών σε βραχώδεις επιφάνειες και στην αμμώδη ακτή.

ΕΠΟΧΗ: Η άνοιξη από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τα τέλη Μαΐου και ειδικά η περίοδος αρχών Απριλίου ως την πρώτη εβδομάδα του Μάη είναι πλέον κατάλληλη για επίσκεψη. Ο ποταμός έχει αρκετό ενδιαφέρον και το φθινόπωρο ενώ η μετανάστευση ξεκινά νωρίς, ήδη από τα μέσα του Ιουλίου. Ιούλιο ως Οκτώβριο προτιμήστε τις πρώτες πρωινές ώρες. Και το χειμώνα υπάρχουν πιθανότητες παρατήρησης σημαντικών ειδών πουλιών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως