26 Μαρτίου 2016

Πλατύς ποταμός Α. Γαλήνη

ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΗ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΛΑΤΥ
Στην Νότια ακτή, 62 χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου στο βορειοδυτικό τμήμα του κόλπου της Μεσσαράς. Η Αγία Γαλήνη είναι ένα τουριστικό χωριό. Ο ποταμός Αμαριανός ή Πλατύς και στην αρχαιότητα ποταμός της Ηλέκτρας που εκβάλλει κοντά στο χωριό στα ανατολικά αναφέρεται και σε παλιούς χάρτες Santo Galini fiume κλπ.
ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ: Η εκβολή του ποταμού προσελκύει ερωδιούς και, παρυδάτια πουλιά και η διαδρομή μέχρι τη γέφυρα του δρόμου για Ρέθυμνο είναι ιδανική για πολλά μεταναστευτικά είδη πουλιών. Στα δέντρα και τους πυκνούς θάμνους των όχθων φωλιάζουν η ωχροστριτσίδα και το ψευταηδόνι, πόπε πότε και η νερόκοτα. Η κοιλάδα πίσω από την περιοχή αξίζει για εξερεύνηση καθώς παρατηρούνται πολλά αρπακτικά και ο κόλπος της περιοχής μπορεί να διατηρήσει κοπάδια από σαρσέλες την Άνοιξη και νωρίς το φθινόπωρο. Υπάρχει ένα μονοπάτι κοντά στα βράχια της ακτής όπου φωλιάζει η βουνοσταχτάρα. Άλλα είδη που παρατηρούνται κατά τη μετανάστευση: Μικροτσικνιάς, διπλομπεκάτσινο, πορφυροτσικνιάς, τσιχλοποταμίδα, ποταμοσφυριχτής, λασπότρυγκας, βαλτότρυγκας, δασότρυγκας, οχθοχελίδονο, κιτρινοσουσουράδα. Το χειμώνα συχνάζει ο ποταμότρυγγας και η αλκυόνη. Αναφέρεται και η γαλιάντρα χωρίς να έχει αποδειχθεί το φώλιασμά της.
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΑΝΙΔΑ: Κρητικός βάτραχος (Rana cretensis), δενδροβάτραχος (Hyla arborea), φρύνος (Bufo viridis), νεροχελώνα (Mauremis rivulata), τρανόσαυρα (Lacerta trilineata), λιακόνι (Chalcides occelatus), δενδρογαλιά (Coluber gemonensis), νερόφιδο (Natrix tessellata), άρκαλος (Meles meles), καλιλιγιαννού (Mustela nivalis), ζουρίδα (Martes foina), σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor).
ΧΛΩΡΙΔΑ: Παραποτάμιας βλάστηση με συστάδες πλατάνου, ιτιάς. Πικροδάφνες, μυρτιές, καλαμιές συνορεύουν με τυπική μεσογειακή μακκία (σχίνα κ.α.)

ΕΠΟΧΗ: Καταλληλότερη εποχή επίσκεψης είναι η άνοιξη, τέλη Μαρτίου ως μέσα Μάη.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως