12 Μαρτίου 2016

Το βιβλίον των κομμουνιστών.

Η καταστροφή των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων των Ελλήνων πολιτών.
Του Μανόλη Καρέλλη*
-Στα έγγραφα που παραδόθηκαν για διασφάλιση από την προγραμματισμένη καταστροφή τους, τον Αύγουστο του 1989 στο φιλόξενο τμήμα αρχείων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου...αποτυπώνεται με φρικιαστικό τρόπο η μισαλλοδοξία, η εμπάθεια, η μικρότητα, ο παραλογισμός, η αγριότητα και η βαρβαρότητα της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής εν πολλοίς περιόδου.
Από το μέγα πλήθος των εγγράφων της συλλογής των αρχών ασφαλείας και των άλλων σχετικά με την καταγραφή και τη δίωξη του φρονήματος των ελλήνων πολιτών, παρουσιάζω ως δείγμα της απαξίας των το «βιβλίον των κομμουνιστών». Στο βιβλίο είναι καταγεγραμμένοι οι κομμουνιστές της περιοχής ευθύνης του αστυνομικού τμήματος. Μεταφέρω την εγγραφή του υποδηματοποιού Φανούριου Ανδρουλάκη από το χωριό Γέργερη που γεννήθηκε το 1908 και υπηρέτησε ως στρατιώτης του πεζικού κρατώντας την ιδιότυπη σύνταξή της.
«Του κομμουνισμού είχε μυηθεί πριν της κατοχής, χωρίς να διαπιστωθεί δράσις του. Κατά την περίοδο της κατοχής ενετάχθη εις τας τάξεις του Ε.Α.Μ. λαμβάνων μέρος εις τα συγκεντρώσεις, εράνους και πολιτικάς καθοδηγήσεις του Κ.Κ. Απέσχεν της 31.3.1946 Εις τας εκλογάς ψηφίζει ΕΔΑ. Την 16.2.1956 έλαβαν χώρα συσκέψεως των μελών του Κ.Κ. Γέργερης εις την οικίαν του ομοχωρίου του Παπακυριάκη Εμμανουήλ του Ζαχαρίου. Κρίνεται ιδιολόγος αλλά επικίνδυνος. Εψήφισεν ΕΔΑ και εργάσθη υπέρ αυτής εις τας εκλογάς 11.5.1958». 
Από τις εγγραφές του σωζομένου βιβλίου των κομμουνιστών συνάγεται ότι η παρακολούθηση των φρονημάτων των πολιτών και η καταγραφή των ξεκινά από την εποχή της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, συνεχίζεται απτόητη κατά την περίοδο της κατοχής και τερματίζεται στη δεκαετία του 1960 ή με άλλη διατύπωση, δεν εμφανίζεται στο βιβλίο των κομμουνιστών, μετά το τέλος της δεκαετίας του 1960.Συνάγεται, επίσης, από τις εγγραφές ότι παρακολουθούνται οι πολίτες για την ψήφο των στις εκλογές, για τον κοινωνικό βίο των, ελέγχονται για τις εφημερίδες και τα έντυπα που διαβάζουν κ.ο.κ. Το βιβλίο των κομμουνιστών θεωρείται τακτικά από τους διοικητές Διοίκησης Χωροφυλακής και τους ανώτερους διοικητές Χωροφυλακής. Σχετικές θεωρήσεις εντοπίζονται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου για τα έτη 1960, 1961, 1962, 1963, 1964 και 1968.Όπως παρατήρησε έμπειρο στέλεχος της ελληνικής αστυνομίας τα βιβλία των κομμουνιστών ετροφοδοτούντο από τους φακέλους των φρονημάτων των Ελλήνων πολιτών που επρομήθευαν την «πρώτη ύλη των».Ήσαν, με άλλα λόγια, τα βιβλία των κομμουνιστών, το απόσταγμα και το σύντομο χρονικό των φακέλων, όπως θα έλεγε ο ποιητής
Συμπερασματικά και κρίνοντας από μια κάποια χρονική απόσταση, πιο νηφάλια κατά συνέπεια, την ενέργεια της κυβέρνησης Τζανή Τζανετάκη για το κάψιμο των φακέλων των ελλήνων πολιτών, μπορώ να πω ότι παρά τις επιφυλάξεις που ακούστηκαν και στηρίζονται στις γνώμες των ιστορικών για την αναμφισβήτητη αξία των ως στοιχείων χρήσιμων για τη συγγραφή της ιστορίας, ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.
Και υποστηρίζω την άποψη αυτή αναθεωρώντας την στάση που κράτησα τότε –συμμετείχα σε διαδηλώσεις εναντίον του καψίματος- γιατί είχα την ευκαιρία να φυλλομετρήσω τον προσωπικό, αρκετά ογκώδη φάκελό μου.
Ένιωσα μίσος –το ομολογώ- εναντίον των προσώπων που παρουσιάζονται στα έγγραφα του φακέλου μου να «καρφώνουν» χωρίς περίσκεψη και χωρίς αιδώ, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη χαφιεδίστικη συμπεριφορά των.
Και σκέφτηκα ότι το μίσος που θα δημιουργούσε η συστηματική ανάγνωση των 17.000.000 φακέλων που κάηκαν στις υψικαμίνους της χώρας, ήταν μια πολύ μεγάλη δόση που θα δηλητηρίαζε για πολλά χρόνια την ελληνική κοινωνία.

1)Το άρθρο βασίζεται σε εισήγηση του Μαν. Καρέλλη στο Κρητολογικό Συνέδριο.
* Μαν. Καρέλλης τέως δήμαρχος Ηρακλείου  και ευρωβουλευτής.

ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση αποσπάσματος από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως