10 Μαρτίου 2016

Δεινοθήριο

Tο Γιγάντιο Δεινοθήριο (Deinotherium giganteum), ένα ζώο που έζησε στην Κρήτη πριν από 8,5 εκατ. χρόνια, ξαναζωντανεύει στους χώρους του Μουσείου. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ανακάλυψε στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς Σητείας το σκελετό ενός από τα μεγαλύτερα ζώα αυτού του είδους. Μια ομάδα αποτελούμενη από τους επιστήμονες του Μουσείου και Ολλανδoύς τεχνικούς κατάφερε να ανασυνθέσει, στις πραγματικές του διαστάσεις το ομοίωμα του Δεινοθήριου.
Το σώμα του ζώου έχει διαστάσεις που φτάνουν σε ύψος τα 4,5 μέτρα και σε μήκος τα 6,5 μέτρα. Έτσι, οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν τη δυνατότητα να δουν για πρώτη φορά παγκοσμίως, πώς πραγματικά έμοιαζε το τρίτο μεγαλύτερο θηλαστικό που έχει βρεθεί στον κόσμο.
Tο  Δεινοθηρίο ήταν ένα πλάσμα που έζησε κατά τη διάρκεια της  Μέσης Μειόκαινου εποχής και εξαφανίστηκε περίπου κατά τη διάρκεια της  Πρώιμης Πλειστόκαινου εποχής. Είναι  γνωστό ως το τρίτο μεγαλύτερο ζώο της ξηράς, που έχει υπάρξει ποτέ, με  περίπου 5 μέτρα ύψος και ζύγιζε 5 με 10 τόνους.Για σύγκριση η καμηλοπάρδαλη φτάνει τα 4,5 με 5,5 μέτρα σε ύψος.
Το πλάσμα αυτό έμοιαζε πολύ με τους σημερινούς τους ελέφαντες, η μόνη πραγματική διαφορά είναι ότι είχε μικρότερο κορμό και οι χαυλιόδοντες συνδέονταν με την κάτω γνάθο και όχι με την άνω γνάθο, όπως στους ελέφαντες σήμερα.Απολιθώματα Δεινοθηρίου  έχουν βρεθεί  κυρίως στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική αλλά  και στην Ελλάδα και πιστεύεται ότι η ύπαρξή τους οδήγησε στη δημιουργία αρχαίων ελληνικών μύθων για την ύπαρξη γιγάντιων αρχαϊκών πλασμάτων.Κατά τη Μειόκαινο εποχή η Κρήτη ήταν μάλλον πιο κοντά ή και ενωμένη με την ενδοχώρα.
Από την απλή εξέταση των Δεινοθηρίου, μπορούμε  να  υποθέσουμε ότι είναι πολύ πιθανό να είναι οι πρόγονοι των ελεφάντων που βλέπουμε σήμερα. Το πλάσμα λέγεται επίσης ότι συνδέεται με τα γομφοθηρία καθώς και τα μαστόδοντα, τα οποία έχουν εξαφανιστεί.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως