25 Μαρτίου 2016

Αλυκές Ελούντας. Υδροβιότοπος

Η Ελούντα βρίσκεται 10 χλμ βόρεια του Αγίου Νικολάου στη θέση της αρχαίας . Πρόκειται για οικισμό στο μυχό ενός κλειστού κόλπου που σχηματίζει η χερσόνησος και το νησί Σπιναλόγκα. Οι αλυκές της Ελούντας βρίσκονται μεταξύ του χωριού και της χερσονήσου της Σπιναλόγκας.Η Ολούς ήταν αυτόνομη και ανεξάρτητη πόλη με δικά της νομίσματα. Κατά διαστήματα βρισκόταν σε αντιπαλότητα με την γειτονική Λατώ στα περίχωρα του Αγίου Νικολάου.
Σε σωζόμενη επιγραφή του 134 π.χ. αναφέρεται συμφωνία μεταξύ Λατούς και Ολούντος αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην Κνωσσό να είναι διαιτητής σε κάθε μεταξύ τους διαφορά. Στα νομίσματα της παριστανόταν η Βριτόμαρτις Άρτεμης έργο του Δαιδάλου σύμφωνα με τον Παυσανία (ΙΧ 40, 3-4) και στην άλλη μεριά ο αετοφόρος Ζευς ή το δελφίνι με την επιγραφή Ολοντίων.

Βγείτε από τον καινούργιο δρόμο στο τέλος του Αγίου Νικολάου. Οι παλιές αλυκές βρίσκονται στο δρόμο από το χωριό προς τον Άγιο Νικόλαο στρίβοντας αριστερά προς την Σπιναλόγκα. Περπατήστε γύρω από το πίσω μέρος των αλυκών για να ελέγξετε τις στεγνές περιοχές. Μετά συνεχστο μονοπάτι στο πίσω μέρος των αλυκών ακολουθώντας τον τοίχο και το μονοπάτι πίσω στο δρόμο απέναντι από την χερσόνησο. Στην Ελούντα μπορείτε επίσης να φτάσετε μέσω Νεάπολης. Πάρτε τον παλιό δρόμο από την Νεάπολη και ακολουθήσετε τα σήματα. Σε αυτή την περιοχή υπάρχει μια μικρή λιμνούλα κοντά στο χωριό Λίμνες όπου η περιοχή είναι καλή για βραχοκιρκίνεζα, χρυσογέρακα και για άλλα αρπακτικά. 
ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ: Οι αλυκές προσφέρουν καλές ευκαιρίες παρατήρησης πολλών υδροβατικών και παρυδάτιων πουλιών σχεδόν όλο το χρόνο. Τα χωράφια στα δεξιά πριν την γέφυρα αξίζει να ελεγχθούν για τσιχλόνια, κελάδες, ασπροκόλες και ορτύκια. Η χερσόνησος της Σπιναλόγκα με τυπική μεσογειακή βλάστηση επίσης διαθέτει ενδιαφέροντα φωλιάζοντα και μεταναστευτικά πουλιά. Τα μονοπάτια στην χερσόνησο οδηγούν σε μικρά χωράφια και σε βραχώδεις κόλπους. Η νήσος Κολοκύθα αποτελεί χώρο αναπαραγωγής για απειλούμενα είδη (μαυροπετρίτης, αιγαιόγλαρος και άλλα) και είναι καλό να αποφεύγεται η προσέγγισή της την περίοδο από Απρίλιο ως Οκτώβριο. Ο οικισμός της Ελούντας θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα πολύ καλό κέντρο για παρατήρηση. Τα μονοπάτια κατά μήκος του ακρωτηρίου Αγίου Ιωάννη και στους ανεμόμυλους πάνω από την Πλάκα είναι ένα καλό μέρος για παρατήρηση και κατάλληλο μέρος για μεταναστευτικά και για αετούς. Στα κάθετα βράχια βόρεια του οικισμού παρατηρούνται συχνά όρνια να κουρνιάζουν και περιστασιακά να φωλιάζουν. Ο κόλπος της Πλάκας αποτελεί ακόμα κατάλληλο μέρος για ξεκούραση ερωδιών και για πάπιες. Οι κοιλάδες πίσω από την Ελούντα στα δυτικά και στα βόρεια παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Μερικά είδη πουλιών της περιοχής:

Αλυκές: νυχτοκόρακας, κρυπτοτσικνιάς, μικροτσικνιάς, καλαμοκανάς, λασπότρυγκας, δασότρυγκας, ακτίτης, νανοσκαλίδρα, σταχτοσκαλίδρα, μαχητής, δρεπανοσκαλίδρα, ποταμοσφυριχτής, αμμοσφυριχτής, θαλασσοσφυριχτής, σιγλίγουρος, μαυρογλάρονο, αργυρογλάρονο, μουστακογλάρονο, ορτύκι, αλκυόνη, κατσουλιέρης, μικρογαλιάνδρα, χαμοκελάδα, κοκκινοκελάδα, κιτρινοσουσουράδα, μαυροτσιροβάκος, μουστακοτσιροβάκος, βλάχος, τσιφτάς, φοινικόπτερο.

Υπόλοιπες περιοχές (κόλπος, ακτές, λόφοι): διπλοσάινο, κόρακας, όρνιο, χρυσαετός, βραχοκιρκίνεζο, πετρίτης, δεντρογέρακο, συκοφάγος, αιγαιόγλαρος, θαλασσοκόρακας, κορμοράνος, λοφοπρίστης, μαυροπετρίτης, φιδαετός. 
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΑΝΙΔΑ: Ξεχωρίζουν τα: Φρύνος (Bufo viridis), μαυριτάνικο σαμιαμίθι (Tarentola mauritanica), σπιτικό σαμιαμίθι (Hemidactylus turcicus), τρανόσαυρα (Lacerta trillineata), λιακόνι (Chalcides occelatus), δεντρογαλιά (Coluber gemonensis), όχεντρα (Elaphe situla), νερόφιδο (Natrix tessellata), σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), μυγαλή (Crocidura suaveolens), νανομυγαλή (Suncus etruscus), λαγός (Lepus europaeus), δασοποντικός (Apodemus sylvaticus).

ΧΛΩΡΙΔΑ: Στο χώρο των αλυκών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα διάφορα αλόφυτα (φυτά με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στα αλάτια της θάλασσας) Αρμυρίθρες (Salicornia) Αλμυρίκια (Tamarix) Θαλασάγκαθο (Salsola cali) καθώς και το υδρόβιο φυτό Ποσειδώνια (Posidonia oceanica). Στο χώρο της Χερσονήσου της Σπιναλόγκας, αξίζει να προσεχθεί η βλάστηση, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκαταλελειμμένων σιταγρών (κάτι που μαρτυριέται από τα πολλά αλώνια της περιοχής) στους οποίους ελλείψει άλλων ανθρωπίνων επεμβάσεων έχει επιστρέψει η φυσική βλάστηση (Ανάμικτα φρύγανα και Μακί) Χαρουπιές, Σκίνα Θαμνοκυπάρισσα, Αγκαραθιές Θυμάρια. 
ΕΠΟΧΗ: Καταλληλότερη εποχή η άνοιξη από Μάρτιο ως αρχές Μαΐου και το φθινόπωρο από Αύγουστο ως Νοέμβριο αλλά και ο χειμώνας προσφέρει καλές ευκαιρίες.


ΠΗΓΗ
ΦΩΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως