26 Μαρτίου 2016

Λίμνη Κουρνά

Νότια της Γεωργιούπολης στο 40ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου.
Η μοναδική φυσική λίμνη με γλυκό και μόνιμο νερό στην Κρήτη. Εντυπωσιακό τοπίο σε συνδυασμό με τη μορφολογία των βουνών στα δυτικά και νότια καθώς και τη γύρω βλάστηση. Στην αρχαιότητα ο ομώνυμος οικισμός υπήρχε με το όνομα Κόριον και η λίμνη ονομαζόταν Κορησία. Στην περιοχή υπήρχε και ιερό της Αθηνάς Κορησίας. Ο Εμ. Γενεράλις πιστεύει ότι το όνομα προέρχεται από το αραβικό kurna που σημαίνει λουτρό. Η περιοχή αναφέρεται στην επαρχία Αποκορώνου το 1577 από τον Fr. Barozzi και τον Καστροφύλακα. Στον Κουρνά σώζονται βυζαντινές εκκλησίες με υπολείμματα βυζαντινών τοιχογραφιών.
ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ: Η λίμνη προσελκύει σημαντικό αριθμό υδροβίων πτηνών αλλά ελάχιστα μένουν για να φωλιάσουν. Η περιοχή είναι ξακουστή για τα μαυροβουτηχτάρια που φτιάχνουν εντυπωσιακές ομάδες το χειμώνα. Άλλα ενδιαφέροντα πουλιά μπορούν να παρατηρηθούν τόσο στην επιφάνεια της λίμνης όσο και στην γύρω περιοχή. Υπάρχει μια σχετική όχληση από τα θαλάσσια ποδήλατα γι’ αυτό η καλύτερη ώρα παρατήρησης είναι νωρίς το πρωί εκτός τις Κυριακές, παρόλο που ο τρέχων κατάλογος πουλιών ξεπερνά τα 150 είδη. Φωλιάζουν το νανοβουτηχτάρι, η ωχροστριτσίδα, το ψευταηδόνι, ο τρυποφράχτης, η γαλαζοπαπαδίτσα και στις γύρω περιοχές ο κόρακας, η γερακίνα, ο γαλαζοκότσυφας και η ασπροκώλα. Άλλα σημαντικά είδη: βαλτόπαπια, ψαλίδα, σαρσέλα, σκουφοβουτηχτάρι, φαλαρίδα, κορμοράνος, λαγγόνα, αλκυόνη, νυκτοκόρακας, λασπότρυγγας.
ΛΟΙΠΗ ΠΑΝΙΔΑ: Στη λίμνη υπάρχουν επτά είδη ιχθύων, από τα οποία η ποταμοσαλιάρα (Blennius fluviatilis) και η αθερίνα (Atherina boyeri) υπάρχουν μόνο εδώ από όλα τα γλυκά νερά της Κρήτης. Ακόμα συναντάμε τα: κουνουπόψαρο (Gamboyssia affinis), κέφαλος (Liza ramada), χέλι (Anquilla anquilla), πεταλούδα (Carassius auratus gibelio) και ιριδίζουσα πέστροφα (Onkorhynchus mykiss). Τα τρία είδη αμφιβίων της Κρήτης: κρητικός βάτραχος (Rana cretensis), δενδροβάτραχος (Hyla arborea) και φρύνος (Bufo viridis) αλλά επίσης η νεροχελώνα (Mauremys rivulata) και το νερόφιδο (Natrix tessellata) σε μεγάλους πληθυσμούς. Έχει εισαχθεί η αμερικάνικη ποταμοχελώνα (Trachemys scripta elegans). Στην περίμετρο της λίμνης παρατηρείται σε αφθονία η σαύρα Podarcis erchardii και, ματαξύ άλλων, τα: μαυριτανικό σαμιαμίθι (Tarentola mauritanica), σπιτικό σαμιαμίθι (Hemidactylus turcicus), τρανόσαυρα (Lacerta trillineata), λιακόνι (Chalcides occelatus), δεντρογαλιά (Coluber gemonensis), όχεντρα (Elaphe situla), όφις (Telescopus fallax), , άρκαλος (Meles meles), καλλιγιαννού (Mustela nivalis), ζουρίδα (Martes foina), σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), μυγαλή (Crocidura suaveolens), νανομυγαλή (Suncus etruscus), λαγός (Lepus europaeus), αγκαθοποντικός (Acomys minous), δασοποντικός (Apodemus sylvaticus).
ΧΛΩΡΙΔΑ: Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν φυσικοί φράκτες από Λυγαριές, (Vitex agnus–castus) Αστύρακες (Styrax officinalis), Βάτα (Rubus sanctus), πικροδάφνες (Νeium oleander), Μυρτιές (Myrtus communis) και συκιές (Ficus carica). Nοτιοανατολικά της λίμνης υπάρχει δάσος πρίνου (Quercus coccifera) μαζί με αστύρακες (Styrax officinalis), λιοπρίνια (Phillyrea latifolia), ασπαλάθους (Calicotome villosa) και δενδρώδεις φλώμους (Euphorbia dendroides).
ΕΠΟΧΗ. Η καλύτερη περίοδος για παρατήρηση πουλιών είναι αργά το φθινόπωρο, το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως