27 Μαρτίου 2016

Φαλάσαρνα

Στη δυτική ακτή, 25 χλμ δυτικά από το Καστέλλι Κισσάμου. Στην περιοχή σώζονται τα ερείπια από την ομώνυμη αρχαία πόλη. Ήταν λιμάνι της Πολυρρήνιας από την οποία απείχε 60 στάδια και το όνομα της είναι προελληνικό και κατά πάσα πιθανότητα το πήρε από την νύφη Φαλασάρνη. Η ύπαρξη της αναφέρεται από το Σκύλακα, τον έλληνα Σικελό φιλόσοφο Διονύσιο Καλλιφόντη, από τον Στέφανο Βυζάντιο και τον Πλίνιο. Το λιμάνι της ήταν κλειστό περιβαλλόταν με τείχος και συνδεόταν με την θάλασσα με διώρυγα. Η εξαιρετική ασφάλεια του λιμανιού της, το απόρθητο φρούριο της και ο πλούσιος κάμπος της περιφέρειας της δείχνουν ότι ήταν σπουδαίο εμπορικό και ναυτικό κέντρο.

Οι περιοχές που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για την παρατήρηση πουλιών είναι ο καλαμιώνας στα νότια, κοντά στο λιμάνι και η περιοχή κοντά στον αρχαιολογικό χώρο στα βόρεια αλλά μικρές λιμνούλες και εποχιακά τέλματα υπάρχουν και σε άλλα σημεία κατά μήκος της ακτογραμμής. Η σημαντικότητα της περιοχής φαίνεται από τους πολλούς τύπους οικοτόπων που απαντώνται σε μια μικρή έκταση. Καλαμιώνας, εποχιακά τέλματα, αμμοθίνες με θαλασσόκεδρα, μακκία βλάστηση, φρυγανότοποι, βραχώδεις σχηματισμοί, απόκρημνες ακτές, νησίδες και καλλιέργειες δημιουργούν ένα μωσαϊκό που προσφέρει ποικιλία ενδιαιτημάτων για πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας. Η πλειονότητα των ειδών συναντάται στον καλαμιώνα και τα γύρω τέλματα. Μπορεί κανείς όμως να παρατηρήσει μεταναστευτικά πουλιά στις αμμοθίνες κατά μήκος της ακτογραμμής, στους θαμνώνες και τις κάθετες πλαγιές προς τα βόρεια καθώς και στις μικρές νησίδες.
ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ: Ο κατάλογος ξεπερνά τα 150 είδη τα περισσότερα από τα οποία είναι μεταναστευτικά πουλιά που σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν. Από τα φωλιάζοντα ξεχωρίζουν όσα χρησιμοποιούν τις νησίδες και τις κάθετες ακτές: μύχος, θαλασσοκόρακας, αρτέμης, πετρίτης, μαυροπετρίτης, αγριοπερίστερο, βουνοσταχτάρα, γαλαζοκότσυφας και κόρακας. Η θαμνώδης έκταση γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο και το ελληνιστικό λιμάνι είναι κατάλληλη για φώλιασμα δεντροσταρήθρων, ασπροκόλλων, μαυροτσιροβάκων, κοκκινοτσιροβάκων, καλόγερων και γαλαζοπαπαδίτσων. Στον καλαμιώνα και τις κοντινές αμμοθίνες φωλιάζουν το ψευταηδόνι, ο κατσουλιέρης, ο κοκκινοκεφαλάς και ο ποταμοσφυριχτής. Οι πλαγιές των κοντινών βουνών είναι κατάλληλες για φώλιασμα αρπακτικών και αναφέρονται στην περιοχή ο φιλάδελφος, ο χρυσαετός και ακόμη ο γυπαετός. Το χειμώνα έρχονται πολλά νεροπούλια όπως το μπεκατσίνι, η καλημάνα, το κιρκίρι, ο κορμοράνος και σπανιότερα ο γελαδάρης, ο κύκνος και η βαρβάρα, καθώς επίσης και αρπακτικά όπως ο καλαμόκιρκος και ο βαλτόκιρκος. Μεταξύ των περαστικών πουλιών ο κατάλογος περιλαμβάνει τα ακόλουθα: ήταυρος, μικροτσικνιάς, κρυπτοτσικνιάς, λευκοτσικνιάς, σταχτοτσικνιάς, τσιχλογέρακο, διπλοσάϊνο, ακτίτης, μικρογαλιάνδρα, δεντροχελίδονο, οχθοχελίδονο, καστανολαίμης, αηδόνι, τσιχλοποταμίδα, μαυρομυγοχάφτης, αμπελουργός, κηποτσιροβάκος, θαμνοτσιροβάκος, μαυροσκούφης, νανοσκαλίδρα, δρεπανοσκαλίδρα, χαλικοκυλιστής, ψαλιδιάρης, αετομάχος, χωραφοσπουργίτης, πετροτριλίδα.
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΑΝΙΔΑ: Κρητικός βάτραχος (Rana cretensis), δενδροβάτραχος (Hyla arborea), φρύνος (Bufo viridis), σπιτικό σαμιαμίθι (Hemidactylus turcicus), τρανόσαυρα (Lacerta trillineata), λιακόνι (Chalcides occelatus), δεντρογαλιά (Coluber gemonensis), όχεντρα (Elaphe situla), νερόφιδο (Natrix setellata), όφις (Telescopus fallax), άρκαλος (Meles meles), καλλιγιαννού (Mustela nivalis), ζουρίδα (Martes foina), σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), μυγαλή (Crocidura suaveolens), νανομυγαλή (Suncus etruscus), λαγός (Lepus europaeus), δασοποντικός (Apodemus sylvaticus), ποντικός (Mus musculus), αρουραίος (Rattus rattus).
ΧΛΩΡΙΔΑ: Η παραλία είναι ένα από τα 3 μέρη της Κρήτης οπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει το πολύ όμορφο ενδημικό της Κρήτης κρινάκι Androcymbium Reichingeri (Ανδροκύμβιο) Η σπανιότητά του το κατατάσσει στα κινδυνεύοντα και προστατεύεται από προεδρικά διατάγματα και διεθνείς συνθήκες.
ΕΠΟΧΗ: Καταλληλότερες εποχές η άνοιξη από Μάρτιο ως αρχές Μαΐου και το φθινόπωρο από Αύγουστο ως Νοέμβριο αλλά τόσο ο χειμώνας όσο και το καλοκαίρι προσφέρουν καλές ευκαιρίες παρατήρησης πουλιών και ειδών χλωρίδας.
ΠΗΓΗ

ΦΩΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως