21 Φεβρουαρίου 2016

Ηράκλειο ένα μικρό "Στάλιγκραντ" ( 21η Μαίου 1941)

Την 21η Μαίου 1941 δέυτερη ημέρα της μάχης της Κρήτης ,στον τομέα του Ηρακλείου η πόλη εξακολουθεί να  βομβαρδίζεται με σφοδρότητα.
Το ΙΙΙ/1 γερμανικό τάγμα του επισμηναγού Σουλτζ (Schulz) ερρίφθη στην περίμετρο της πόλης του Ηρακλείου, έξω από τα βενετσιάνικα τείχη, στις περιοχές Γίοφυρο, Θέρισο και Μασταμπά, ανάμεσα στα λιόφυτα, τα κλήματα και τα δρομάκια των προαστίων. Εκεί τους ανέμεναν τα ελληνικά τμήματα που άρχισαν αμέσως τα πυρά στις δυνάμεις του τακτικού στρατού σύντομα προστέθηκαν Κρητικοί πολίτες, οπλισμένοι με ότι βρήκαν πρόχειρο.
Οι πάνοπλοι και καλά οργανωμένοι Γερμανοί τελικά καταφέρνουν να εισχωρήσουν εντός των τειχών της πόλης αλλά μετά από αντεπίθεση, στην οποία συμμετέχουν και πολοί ένοπλοι Κρήτες πολίτες, απωθούνται με πολλές απώλειες.
Στη Χανιόπορτα  έγινε σκληρή σύγκρουση. Ενεπλάκησαν τμήματα, οπλισμένων Κρητικών πολιτών και Βρετανοί. Το πρωί της 21ης Μαΐου από το σημείο αυτό ,όπως και από τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα βορειότερα μπήκαν με αιφνιδιαστική και παράτολμη έφοδο ομάδες αλεξιπτωτιστών που είχαν επιβιώσει από της συγκρούσεις του προηγούμενου απογεύματος. Οι μεν πρώτοι έφτασαν μέχρι την αρχή της Λ.Καλοκαιρινού στο "Σταυρό" σχεδόν της πόλης. Αλλά εκδιώχθηκαν από έφοδο που εξαπέλυσαν οι αμυνόμενες Ελληνικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Μπετινάκη, τότε σκοτώθηκε και ο Ταγματάρχης Τζουλάκης ,όχι στο σημείο που βρίσκεται η αναθηματική στήλη ,αλλά ακριβώς στην απέναντι γωνία. Ελλείψει χειροβομβίδων οι Έλληνες στρατιώτες χρησιμοποίησαν κατά κόρον βόμβες Μολότοφ! (Επίσημη ιστορία μάχης από Δ.Ι.Σ).

 Χανιώπορτα  από εκτός τειχών
Μια άλλη ομάδα Γερμανών αλεξιπτωτιστών έφτασε μέχρι το Μπεντενάκι αλλά δέχτηκε σφοδρά πυρά από βρετανική ακταιωρό που τυχαία επέστρεφε από το Ρέθυμνο υποχώρησε και κλείστηκε στην "Ηλεκτρική" όπου δέχτηκε σφοδρή επίθεση "δι εφ όπλου λόγχης "από Έλληνες πεζικάριους και εξοντώθηκε η παραδόθηκε. Την ώρα που συνέβαιναν αυτά μικρές ομάδες αλεξιπτωτιστών έδιναν μάχη επιβίωσης στα στενά της Αγίας Τριάδας ,ενώ οι αμυνόμενοι που ΄'είχαν παραμείνει πάνω στα τείχη έβαλαν και βάλλονταν ταυτόχρονα από αλεξιπτωτιστές εκτός των τειχών αλλά και από εκείνους εντός! Φανταστείτε το λίγο! Το Ηράκλειο την 21η Μαίου ένα μικρό "Στάλιγκραντ". Από Φωτογραφίες των γερμανών αιχμαλώτων εκείνης της ημέρας "βρίθει" το διαδίκτυο .Οι "ϋμπερ άλλες "πάντως δεν κατάφεραν να μπουν ξανά στην πόλη ,εκτός πια από την επίσημη λήξη των εχθροπραξιών. Έτσι , επιτρέψτε μου και το ιστορικό "ντεσού", το Ηράκλειο ήταν και παραμένει η μοναδική πόλη της Κρήτης που δεν έχει καταληφθεί ποτέ εξ εφόδου.
Χανιώπορτα διακρίνονται τα κατεστραμμένα Βρετανικά οχήματα στην είσοδο της εντός των τειχών.
...Το γερμανικό τμήμα που μπήκε απ' την παραλιακή πύλη ( που τίναξε στον αέρα η χούντα, για να κάνει στον δρόμο) βρήκε, μάλλον στις σταφιδαποθήκες, ένα αγγλικό στρατιωτικό αρτοποιείο. Συνέλαβε 50 περίπου Ινδούς, τους οποίους έβαλε μπροστά σαν κάλυψη και προχώρησε προς το κέντρο απ' την παραλιακή. Στον μεγάλο Κούλε οι ΄Άγγλοι είχαν τοποθετήσει Α/Α πολυβόλα. Αυτά κτύπησαν με πλευρικά πυρά τους Γερμανούς με καταστροφικά αποτελέσματα. Πολλοί Γερμανοί και Ινδοί σκοτώθηκαν εκεί. Οι υπόλοιποι κρύφτηκαν στο μέγαρο του σταφιδέμπορου Κωνσταντινίδη. Αργότερα παραδόθηκαν 49 ( αν θυμάμαι καλά) με επικεφαλής έναν επίατρο. Τους είχαν περικυκλώσει ΄Έλληνες στρατιώτες και πολίτες και τους απειλούσαν να τους κάψουν με βαρέλια πετρελαίου.

Ηράκλειο αιχμάλωτοι γερμανοί του 2ου Συντάγματος των Αλεξιπτωτιστών.
Ορισμένοι κρύφτηκαν σε κάτι δημόσιες τουαλέτες στο παλιό λιμανάκι. ΄Ένας ΄Έλληνας αξιωματικός πλησίασε και τους πρότεινε να παραδοθούν. Οι Γερμανοί τον σκότωσαν. Οι υπόλοιποι ΄Έλληνες έριξαν χειροβομβίδες και τους πολτοποίησαν. Οι Ελληνες στρατιώτες αποκομισαν και την πρώτη γερμανική σημαία -λάφυρο εκείνη την ημέρα. 


ΠΗΓΗ

http://www.ssmh.gr/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=30&id=2230&limit=10&limitstart=20&Itemid=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως