15 Ιανουαρίου 2016

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ VIVI

Η Ακαδημία VIVI (VIΕ VΙVERE, τρόπος ζωής) ή Ακαδημία των Ζωντανών – Ασυμβίβαστων ήταν το ΠΡΩΤΟ σωματείο Λογίων – διανοούμενων που δημιουργήθηκε μετά την Άλωση του 1453 στον Ελλαδικό χώρο . Ιδρύθηκε στις 4/1/1561 από τον Φραγκίσκο BAROZZI

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ VIVI – Μια ακόμη ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ!
Toυ Γιώργη Παπαδόσηφου
 Πολλές φορές στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» έχουν δημοσιευθεί μελέτες, αναφορές και ιστορικές πραγματείες από ανθρώπους που γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» το ένδοξο πολιτιστικό παρελθόν του τόπου μας, άνθρωποι που έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους, την προβολή της πνευματικής μας κληρονομιάς.
Σίγουρα οι αναγνώστες της εφημερίδας μας αλλά και οι «εραστές» της τοπικής μας ιστορίας και παράδοσης θα γνωρίζουν την πλούσια πνευματική αναγέννηση που συντελέστηκε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1212-1669).
Γι’ αυτό το λόγο το παρόν κείμενο δεν αποτελεί βέβαια προσωπική μελέτη και πραγματεία, αλλά απλή γνώση και εμβάθυνση των ήδη γνωστών ιστορικών πληροφοριών.
ΑΚΑΔΗΜΙΑ VIVI: Δυστυχώς, οι μεταγενέστεροι Ρεθεμνιώτες δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για την Ακαδημία των VIVI που ιδρύθηκε στο Ρέθυμνο την εποχή της Ενετοκρατίας. Αποτελεί τη απαρχή μιας ένδοξης, πλούσιας και πνευματικά ανεπτυγμένης περιόδου για το Ρέθυμνο, αλλά και την Κρήτη γενικότερα.
Η Ακαδημία VIVI (VIΕ VΙVERE, τρόπος ζωής) ή Ακαδημία των Ζωντανών – Ασυμβίβαστων ήταν το ΠΡΩΤΟ σωματείο Λογίων – διανοούμενων που δημιουργήθηκε μετά την Άλωση του 1453 στον Ελλαδικό χώρο. Ιδρύθηκε στις 4/1/1561 από τον Φραγκίσκο BAROZZI (1537-1604). Ο Φ. BAROZZI ήταν Ενετοκρητικός άρχοντας φιλόσοφος και διακεκριμένος μαθηματικός λάτρης του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος ενώ είχε συγγράψει πλήθος φιλοσοφικών, μαθηματικών και αστρονομικών έργων που είχαν ξεπεράσει τα στενά όρια της Κρήτης. Συνέγραψε επίσης την «Περιγραφή της Κρήτης» από γεωγραφική – ιστορική και αρχαιολογική άποψη (1577-1578) που ακόμα και στις μέρες μας συναντάμε πλούσιες πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία για τις πόλεις και τα χωριά της Κρήτης. Διέθετε έπαυλη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνης.
Η Ακαδημία των VIVI ήταν ένα από τα πρώτα Πανεπιστήμια της Αναγέννησης που ασχολούνταν με ζητήματα επιστημονικής και φιλοσοφικής φύσεως ενώ οργάνωνε συγκεντρώσεις για απαγγελίες ποιημάτων και θεατρικών παραστάσεων.
Σίγουρα η Ακαδημία δεν αποτέλεσε τον πρώτο φιλοσοφικό – επιστημονικό σωματείο στην Ελληνική Επικράτεια και την Ανατολή αλλά μία από τις αρχαιότερες ακαδημίες που ιδρύθηκαν σε όλο τον Ενετικό Κόσμο.
Η παρούσα αναφορά στην Ακαδημία των VIVI γίνεται αποκλειστικά για να γίνει κατανοητή η θέση που κατείχε το Ρέθυμνο την εποχή της Ενετοκρατίας καθώς ήταν τόπος πνευματικής αναγέννησης και πολιτισμικής ακμής που βέβαια τελείωσε άδοξα. Το 1646 κατά την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους. Η πνευματική ζωή του Ρεθύμνου αποτελούσε σημείο αναφοράς και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για έναν τόπο που συν τοις άλλοις προσέφερε με αίμα και αγώνες αρκετά στη ιστορική πορεία του τόπου. Αυτό το Ρέθυμνο θέλουμε! Αυτό το Ρέθυμνο έχουμε;

Γιώργη Παπαδόσηφου

ΠΗΓΗ
Αναδιμοσίευση από την εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως