17 Ιανουαρίου 2016

Η οικογενειακή πολιτική ενός βενετού ευγενή στην Κρήτη.Marin Falier(1395-1474)

Η οικογενειακή πολιτική ενός βενετού ευγενή στην Κρήτη.
Arnold van Gemert

Στο 15ο αι., ανήκει και ο ποιητής Μαρίνος Φαλέρος που ταυτίζεται με τον Ενετό ευγενή και φεουδάρχη , που έγραψε κυρίως ερωτικά ποιήματα με αναγεννησιακά στοιχεία, αλλά και πλήθος ποιημάτων και τραγουδιών ανώνυμων δημιουργών, όπως το «Ανακάλημα της Κωνσταντινούπολης», «Διήγισιν της φουμιστής Βενετίας», «περί της ξενιτείας» και άλλα.
Ο Μαρίνος Φαλιέρος, που είναι σήμερα κυρίως γνωστός ως ποιητής τεσσάρων-πέντε έργων, ήταν ένας από τους σημαντικότερους βενε τοκρητικούς φεουδάρχες του 15ου αι.
…Ήταν απ’ ό,τι ξέρουμε με βάση το σωζόμενο υλικό, ο πρώτος βενετός ευγενής που έγραψε ποιήματα στα ελληνικά και στο παραδοσιακό ελληνικό μέτρο του πολιτικού στίχου, εμπλουτισμένα με τη δυτική ομοιοκαταληξία. Δυτικότροπα ποιήματα θα τα χαρακτηρίζαμε που απευθύνονταν μάλλον σ’ ένα κοινό που συμμεριζόταν την ίδια καταγωγή, θρησκεία, κοινωνική τάξη και την ελληνική γλώσσα με την κρητική της μορφή ως «μητρική» γλώσσα: δύο από τους επώνυμους αποδέκτες των ποιημάτων ήταν ο πρωτότοκος γιος του Μάρκος (των Λόγων διδακτικών) και ο φίλος του Μπενεδέτος Νταμουλής, και αυτός βενετός ευγενής (της Ρίμας παρηγορητικής). Τα δύο πρώιμα θεατρικά έργα, το ερωτικό όνειρο Ιστορία και όνειρο και το μοιρολόι της Παναγίας Θρήνος εις τα Πάθη του Χριστού υποδεικνύουν τους ίδιους κύκλους, το ανώτερο στρώμα της βενετοκρητικής κοινωνίας του Χάνδακα. Μετά το 1421, όταν τα πρώτα παιδιά του μόλις είχαν γεννηθεί, συνέθεσε με βάση δύο λατινικά ή ιταλικά έργα τους Λόγους διδακτικούς του πατρός προς τον υιόν, συμβουλές στον τότε μοναχογιό του Μάρκο…
ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση από 
 Arnold van Gemert





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως