3 Ιανουαρίου 2016

Τζαγκαρόλας Στέφανος

«του εν ιεροδιακόνοις ελαχίστου Στεφάνου Τζανκαρόλου Κρητός κόπος»

Τζαγκαρόλας Στέφανος-Η προσκύνηση των ποιμένων, π. 1688 – 1700
Καταγόταν από ευγενή κρητική οικογένεια που είχε εγκατασταθεί στην Κέρκυρα, όπως πιθανότατα και ο ίδιος. Στην Κέρκυρα σώζεται ο ναός της Αγίας Τριάδας, που ανήκε στην οικογένειά του και χτίστηκε, σύμφωνα με επιγραφή στο νάρθηκα, το 1680. Από τις εικόνες που κοσμούσαν το ναό άλλες φέρουν υπογραφή Σπυρίδων Τζαγκαρόλας και χρονολογία 1685 και άλλες υπογραφή Στέφανος Τζαγκαρόλας και χρονολογία 1688. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, που πριν γίνει μοναχός χρησιμοποιούσε το κοσμικό του όνομα.
Τζαγκαρόλας Στέφανος-Άγιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού, πριν 1700
Το 1700 χειροτονήθηκε ιερέας. Η δράση του εκτείνεται ως το 1710, σύμφωνα με τη χρονολογία των "Εισοδίων της Θεοτόκου", του τελευταίου χρονολογημένου του έργου. Εκτός από τις εικόνες στο ναό της Αγίας Τριάδας φιλοτέχνησε επίσης εικόνες για τη Μονή Σισίων και το ναό της Ευαγγελίστριας του Κάστρου στην Κεφαλλονιά, ενώ έργα του υπάρχουν επίσης στο Μουσείο Μπενάκη, στη συλλογή Λοβέρδου, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Αργοστολίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας κ.α. Στο έργο του επηρεάστηκε αρχικά από την κρητική ζωγραφική, ενώ αργότερα υιοθέτησε δυτικά πρότυπα.


Η ανεκτίμητης αξίας εικόνα της Παναγίας του Ακάθιστου Υμνου (1700), έργο του Κρητικού αγιογράφου Στέφανου Τζαγκαρόλα, θεωρείται χαρακτηριστικότατο δείγμα της λεγόμενης «Κρητοεπτανησιακής Σχολής». Εκτίθεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο  








ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση από

Εικόνες από το ιστολόγιο  

ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ

http://peritexnisologos.blogspot.gr/2015/12/17-18.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως