22 Ιανουαρίου 2016

Καπετάν Καζάνης Αρχηγός 1821, ποίημα του Μιχάλη Διαλυνά (Α μέρος)

Το ποίημα του Μιχάλη Διαλυνά "Ο Καπετάν Καζάνης" είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναφέρονται τα γενεαλογικά του καπετάν Καζάνη, καθώς και το γιατί πήρε το παρατσούκλι «Καζάνης».
Όταν μεγάλωσε λίγο το παιδί το πήγαν οι γονείς του σε ένα μοναστήρι να το βαφτίσουν. Ενώ ήταν έτοιμοι για τη βάφτιση πλακώνουν ξαφνικά οι τούρκοι, λεηλατούν το μοναστήρι, σπάζουν την κολυμπήθρα, οπότε για να μη μείνει αβάφτιστο το παιδί, το βαφτίζουν τελικά μέσα σε καζάνι.


Εμμανουήλ Καζάνης

Αρχηγός 1821  

( Α μέρος)

Την εποχή που έκοβε του Τούρκου η μαχαίρα

εύκολα τους χριστιανούς κι' άδικα πέρα πέρα.

Όχι γιατ' ήσαν άνανδροι κ' οι Τούρκοι ανδρειωμένοι

μόνον γιατ´ ήσαν άοπλοι κι' οι Τούρκοι οπλισμένοι.

Η δε Φραγκιά που δύνατο αυτά να τα μποδίση

έκανε την αδιάφορη χωρίς να ομιλήση.

Στου Μεραμβέλλου τα χωριά Τούρκοι εκατοικούσαν

και τους αθώους χριστιανούς εκατατυρανούσαν

με αδικιές με εγγαριές πολλών λογιών οι σκύλοι

αλλά αυτά τα ξεύρετε' και μοναχά τα χείλη

θ' ανοίξω για να σας ειπώ για ένα “Αληδάκο”

που κατοικούσε στο χωργιό που λένε “Χουμεριάκο”.


Μακρύς σαν στρουθοκάμηλος· φαγάς ίδια σαν γλάρος

φλύρος κακορίζικος της γής μεγάλο βάρος

Εφτά τουρκάλες είχενε σε πέντε χρόνια πάρε

μα και τσ' εφτά ταις πώλησε σαν σκλάβες στο παζάρι.

Με τα σαπηλοκόντακα φορούσε δυο πιστόλες

και τας επαρονόμοιαζε ο ίδιος “μαργιόλες”.

Είχανε άφθονη σκουρά κ' ήταν και ραγισμένες

και με της αίγας το λουρί τάς είχενε δεμένες

Είχε ποδάρια πελαργού και κουκουβάγιας μύτη

και Τούρκο ασχημότερο δεν είχε εις την Κρήτη.

Έπρεπε να τον έβλεπες τον ψεύτη καβαλάρη

θα νόμιζες πως έβλεπες “γάϊδαρο στο μουλάρι”.

Γιατ' ανοιγμένες είχενε πάντοτε ταις μασκάλες

και τα ποδάρια κρεμαστά απ' έξω 'πο ταις σκάλαις.Δεν ήτο γέρος· μα 'βαφε πάντοτε τα μαλλιά του

κ' έπαιζε ολομόναχος πάλι τα μούτσουνά του.

Εις το τζαμί δεν πήγαινε· (Και τι 'θελε γυρεύει;

π' ο ίδιος δεν εγνώριζε σαν τι θεό λατρεύει)

Κρασί ακράτο έπινε το κάθε Ραμαζάνι

χοίρινο κρέας έψηνε μαζί με το κουρμπάνι

Από αυτά θα νοιώσετε τα προτερήματά του

Το τάγμα του Βελζεβεούλ πως είχε στην καρδιά το

Ήξευρε τέχν' όμως καλή· ζώα εμουνουχούσε

και σε μετόχια και χωριά κ' εδώ κ' εκεί γυρνούσε

και μουνουχούσε άλογα και χοίρους και μουλάρι

κ' εγέμιζε το σπίτι του κριθάρια και σιτάρια.Ήτο και χεροδύναμος πάντοτε εκαυχάτο

πως δεν ευρέθηκε κανείς να τονέ ρίξει κάτω.

Και πράγματι ο άθλιος σαν ήθελ' αγριέψη

δεν αποφάσιζε κανείς μαζί του να παλέψη.Μια μέρα του μηνύσανε να πάει μην αργήση

εις το Λασίθι μερικά ζώα να μουνουχίση.Κ' ευθύς τα εργαλεία του μέσα στο σάκκο βάνειτην ίδια μέρα 'πο βραδύς στο Μαρμακέτο φθάνει.Σ' ενός γνωστού του έμεινε και πρωί αρχίζειχοίρους μουλαρο-γαϊδουρα ευθύς να μουνουχίζη.

Είπαμε χεροδύναμος και καυχησάρης ήτο

γ' αυτό 'λεγε συχνά πυκνά κανένα δεν φοβείτο

“Δυο δυο ελάτε οι Ρωμιοί κ' εγώ σας σε παλεύω

για να το καταλάβετε ότι δεν χωρατεύω.”Μα όμως την αλήθεια αν θέλετε να πούμε;

μόνο αυτό το “Τσούμαρο” λιγάκι που φοβούμαι

Το σώμα του το μπόϊ του του δείχνει πως μια μέραδεν θα μπορεί κανείς μ' αυτό για να βγάλη πέρα.Αυτά 'λέγε και έδειχνε τον Καπετάν Καζάνη

που μόλις τότε άρχισε μουστάκι για να βγάνη.

Αυτός τον γνώριζε καλά γιατί εσυνηθούσεστο σπίτι του πατέρα του πολλάκις κ' εδειπνούσε.

-Έλα του λέγει Τσούμαρε σίμωσ' εδώ κοντά μουγια να παλέψωμε να δείς μωρέ την ανδρειά μου.

-Όχι (του λέγει ο μικρός) ετούτο δεν το κάνωείμαι παιδί και με εσέ ξεύρω πως δεν τα βάνω.

Αγάς όμως ξεζώσθηκε αμέσως τ' άρματά τουκαι αγκαλιάζει τον μικρό και τον τραβά κοντά του.

-Παραίτησέ το μια στιγμή Αγά να του μιλήσω(λέγ' ο πατέρας του παιδιού) και ίσως να το πείσω.

Παίρνει ο πατέρας το παιδί κρυφά και τ' αρμηνεύεινα αρνηθή το πάλεμα να πη πως δεν παλεύει.Μ' αν επιμένει ο Αγάς για να μην τον ντροπιάσεινα πέσει μόνος ο μικρός μα πράγμα δεν θα χάση.

-Πατέρα (όμως τ' απαντά) τότε μόνον θα πέσωόταν από τη δύναμη που 'χει δεν θα μπορέσωνα στηριχθώ στα πόδια μου, αυτό να γνωρίζεις·δεν πέφτω θεληματικώς μονάχα μη μανίζεις.

-Ακόμη δεν τα είπατε; Αγάς τους σε φωνάζεικαι χύνεται και το μικρό πάλι ξαναγκαλιάζει.Τραβά Αγάς το Τσούμαρο μα κείνο ωσάν βράχοςεστέκετο αδιάσειστος κι αμέριμνος μονάχος.Κι ενώ προσπάθει ο Αγάς για να τον ρίξη κάτωο Τσούμαρος παντάπασι ούτε το συλλογάτο.Ο Αληδάκος δύναμη όση κι αν είχε βάνειπαίζει του μια, παίζει του δυο μα τίποτε δεν κάνειο Τσούμαρος δεν έκαμε βήμα δεν εκουνούσεενώ Αγάς 'πο μέσα του το εμετανοούσε.-Αγά του λέγει προσοχή τώρα θα προσπαθήσωνα 'δω κ' εγώ εάν μπορώ να σε μετακινήσω.Και σφίγγει τον αδυνατά και πάνω τον σηκώνεικαι σαν τον τράγο δια μιας στη γη τον εξαπλώνει.Τα φρύδια του κατάσπασαν, τ' αυτιά του κάτω κλείνακ' έχασ' από την κεφαλή φέσι και φουνταρίναν!

Οι χωργιανοί λεν του μικρού τι στέκεις και ξανοίγεις;θα σε σκοτώσει σαν σκωθή μόνο ευθύς να φύγης.Σαν εσηκώθη πράγματι σέρνει φωνή μεγάλη.-Που' νε του σκύλου παιδί που πόδα μ' έχει βάλεικαι με απάτη μ' έριξε! Που ' νε να το πληρώσω!Βαλάχ μπιλάχ το άπιστο που 'νε να το σκοτώσω.-Αυτό (του λένε) έφυγε να! Κοίτα το κει πέρακαι την πιστόλα τράβηξε και στέλλει του μια σφαίρα'.Μα ούτε στα μεσόστρατα δεν έφθασε εκείνηήταν μακρυά πολύ μακρυά' κ' Αγάς φαρμάκι πίνει.-Σήμερον (λέγει) τα στοιχειά μ' κυνηγούνε όλα'κι' απ'το θυμό του έκαμε κομμάτι τη πιστόλα.Κι' από τη λύσσα κ' εντροπή χωρίς να ομιλήσηαμέσως ετοιμάσθηκε για να αναχωρήσει.Αυτός όπου καυχότανε! το πρώτο παληκάρι(!)κι ' ούτε τα μουνουχιστικά δεν στάθηκε να πάρη.

Σεπτέμβρης μήνα ήτανε π' ο κύρις του Καζάνηαπηδο μηλο-κύδωνα ένα φορτίο κάνει,και βάνει μεσοσώμαρα καρύδια ένα σάκκοκαι ξεκινά ο δυστυχής να πα στο Χουμεριάκοόπου 'χε φίλους γνώριμους εκεί να πωλήσηνα πάρη τίποτε λιανά και πίσω να γυρίση.

Μα ο Αληδάκος να τον δη αφρίζ' ευθύς και τρίζεικι' από μακρυά αρχίνισε για να τον εξυβρίζη.-Τι μου 'φερες τα μούτρα σου εδώ να τα κοιτάζωκαι ποιος μου διδ' υπομονή σκύλε και δεν σε σφάζω;που τον υγιό σου έβαλε μωρέ να με προσβάλληκαι πράγματι με πρόσβαλε με μπαμπεσά μεγάλη.

Ο γέρως ν' απολογηθεί πάει, μα δεν αφήνειο Αληδάκος το σκυλί, μόν' μια ραβδιά του δίνειπου πεσε κάτ παρευθύς! Κι αντίκρυ Τούρκοι τόσοιεστέκανε αδιάφοροι να δουν αν τον σκοτώση.Κι αφού τον εκατάδειρε φωνάζει τα Τουρκάκιακ' αράσουν καταπάνω του ίδια σαν τα σκυλάκιαμε γιουχαϊσματα, βρυσές πολλών λογιώ τον βρίζουνκαι τα σακκιά που είχε στον ζώον του ξεσχίζουνκαι πέρνουν τα μηλάπηδα έπειτα τον εδιώξανκι ως και του μουλαργιού τ' αυτιά και την ουρά εκόψαν.

Με της ντροπής τα μάγουλα με κρέατα δαρμέναμε ζώον όπου είχενε αυτιά κι' ουρά κομέναγυρίζ' ο γέρως ο φτωχός οπίσω στο χωργιό τουκι' από μακρυά φορτώθηκε κ' έλεγε στο υιγιό του.-Μανώλη αν δεν πάλευες εσύ μ' αυτό το σκύλοδεν θα τρωγα στα γέρα μου άδικα τόσο ξύλο.Ο γυιός του τον λυπήθηκε' επόνεσε η καρδιά τουπου μόλις συνεκράτησε τότε τα δάκρυά του.

-Έχε (του λέγει) υπομονή και μη παραπονάσαιθα τ' ακριβοπληρώσ' αυτά Αγάς και μη λυπάσαι.

Λίγος καιρός επέρασε π' ο κυρις του Καζάνηαπ' ταις πληγαίς και ραβδισμούς τελείως είχε γιάνηκι' ούτε στο νου του τόβανε ούτε το συλλογάτοΜα έλα δα ο Τσούμαρος που δεν το βάνει κάτω!Την προσβολή την πατρική θέλει για να ξεπλύνηκι ο πόθος τούτος ήσυχο ποτέ δεν το αφήνει.Και μια βραδιά χειμωνική επήρε εις το χέριένα ραβδί* και έβαλε στη μέσ' ένα μαχαίρι.Στο Χουμεριάκο ξεκινά να πάη ν' ανταμώσητο φίλο του πατέρα του για να τονε πληρώση.Έφθασε τα μεσάνυκτα και σ' ένα σπίτι μπαίνειενός γνωστού και εκεί τρεις μέρες μόνος μένειχωρίς να παρουσιασθεί κ' εκαιροφυλακτούσετον Αληδάκο του να βρη γιατί τον αγαπούσε.

Βορράς και νότος ήσανε μια βραδυνιά πιασμένοιόταν από τον καφενέ τον Τούρκικο εβγαίνειο Αληδάκος μόνος βαροαρματωμένοςνα παη εις το σπήτι του κι' ήτον και σκεπασμένοςένα καπότο τσόχινο, κι ένα μακρύ μπιχίνηπου συνηθούσε κ' έβανε με χρώμα μενεβίχη.Μα τη στιγμή που ήγγιζε στην πόρτα του ν' ανοίξειγροικά μια χέρα ζωντανή επάνω του ν' αγγίξει.-Ποιος είσαι σέρνει μια φωνή. -Άπιστε μη μιλήσηςΓιατ' αν φωνάξεις θα χαθείς αμέσως δεν θα ζήσειςμόνο παραίτα τ' άρματα ποιος είμαι ; με γνωρίζεις.-Να σου τα δώσω Μανωληό και καμ' ότι ορίζεις.Του παραδίδει τ' άρματα ευθύς γιατ' εφοβήθη.-Εμπρός (του λέγει) παρευθύς να πάμε στο Λασήθι.Επαρακάλιε, έτασε αλλά σαν είδε όμωςπως θα 'μπαινε σ' ενέργεια του μπαρουτιού ο νόμοςΈτρεχε με τα τέσσαρα ημπόρει δεν ημπόρεικαι φθάνουν ξημερώματα στου Λασηθιού τα όρη.

Εγλυκοχάραζ' η αυγή -ο κύρης του Καζάνημετάπνυσε και ξύπνησε και λέγει προς τον Γιάννητον γιό του. - Σήκω των βουγιώ να ρίξης λίγα χόρταοπότε “Άνοιξε” γροικούν και τάκα -τουκ στην πόρταΤρέχει κι' ανοίγει ο γεροντής αλλ' όμως τι κυττάζει;θέαμα που τη μια γελα την άλλ' αναστενάζει!Βλέπει το γιό του γελαστό και μορφαρματωμένοκαι τον Αγά περίλυπο μεσοξεπαγιασμένο!Με πρόσωπο ολομάτωτο, με κούτελα σπασμένα!τα μάτια του 'λοκόκκινα και σαν αυγά πρησμένα!Σαν το μουζούρ' απ' ταις πληγαίς εγίνηκε η κλάβα!Κι έγερν' εδώ κι έγερν' εκεί σαν τη παληοκαράβα!Ξυπόλυτο! Και των ποδιών τα δάκτυλα σπασμένα!και τα Τοζλούκια του 'σανε κομμάτια γινομένααπ' τα γλυστρο-πεσίματα που 'χε στο δρόμο κάμεικ' έστεκε χωρίς oμιλιά, κ' έτρεμε σαν καλάμι.

Κάθησε (λέγ' ο Τσούμαρος) Αγά μου ξεκουράσουΚουράσθηκες; συνήφερε' έλα στο λογικά σου.Και συ πατέρα φέρε 'δω το “Άγιο Τεφτέρι”που είναι απ' αγριόπρινο αμέσως είς το χέρι.Και ότι γράφει του Αγά πως χρεωστεί να δώσειςΤους ραβδισμούς που σού 'παιξε με τόκον να πληρώσηςΣαν πόσαις σου κατάφερε; -Παιδί μου δεν θυμούμαιαλλά αυτά περάσανε· μονάχα να σας βρούμετίποτε για το φαγητό γιατί θε να πεινάτεπου να καθήσετε κ' οι δυό με τον Αγά να φάτε.

-Κατόπιν είναι το φαγί αφού λογαριασθούμεέχωμε ύστερα καιρό να φάμε και να πιούμε.Θυμάσαι πόσους ραβδισμούς πατέρα σού 'χει παίξει;-Τι να σου πω; τας μέτρουνε εως τας δεκα έξικ' έπειτα λυποθύμησα κ' εξάπλωσα στο χώμαπιστεύω πως θα μου παιξε μια δεκαριά ακόμα.-Λοιπόν για πιάσε το ραβδί να τους ταις επιστρέψηςγιατι θα του χρειάζονται. -Ποτέ μην το πιστέψεις(φωνάζει τότε ο γεροντής) πως θα γενή παιδί μουμόνο παραίτα τον Αγά που να 'χης την ευχή μου.Τότε με μάνιτα πολύ του λέγει ο Μανώληςπου από τον πολύ θυμό εσυγκρατείτο μόλις.-Αν δεν του δώσης τις ραβδιές που σου δωσε οπίσωΉμαρτον θέ μου ήμαρτον. Εσένα θα ραβδίσωκι αφού το έργον μου αυτό θε ν' αποτελειώσωκαι τον Αγά τον φίλον σου μπροστά σου θα σκοτώσω.-Παίξε μου γέρω κάμποσες απάλαφρα στη ράχηπου να γλυτώσωμε κι' οι δυό γιατ' ίσως όρκο θα 'χειείπε ο Αγάς – Αδυνατές λέγ' ο Μανώλης πάλικυττάζοντας τους και τους δυό με μάνιτα μεγάλη.

Ο γέρος τότε σκώθηκε και τον Αγά αρχίζειαλύπητα και δυνατά να τον καταραβδίζεικι' αυτός σε κάθε ραβδισμό εφώναζε “ινσάφι”ο δε Μανώλης ταις ξυλιές μια μια στον τοίχο γράφει.Σαν έφθασε στον αριθμό 30 λέγει “στέκα”.Δώσε του για ενθύμιση και για τον τόκο δέκαακόμα ραβδισμούς καλούς κι' αν του εκαλοφάνει,το φέρσιμο που σου καμε ας σου το ξανακάνει.Παίζει τ' ακόμα κάμποσες κ' έπειτα τον αφήνεικι' από το τόσο κόπανο ολόπριστος εγίνη.Εις την αξιοδάκρυτη αυτή σαν ήλθε θέσιθελ' ο Μανώλης ύστερα τραπέζι να του στέσειΓια να διασκεδάσουνε να φάνε και να πιούνεκι αν έφταιξε ο εις τ' αλλού για να συγχωρεθούνε.

Μ' Αγάς του λέει “Μανωληό εγώ φαϊ δεν θέλωμον' να γυρίσω γρήγορα πίσω στο Μεραμβέλλο.”-Είσαι ελεύθερος Αγά να πας εις το χωριό σουκ' ότι έπαθες τη σήμερο τα φταίει το μυαλό σου.Μάλιστα θα κουράσθηκες και θα σου κάμω χάρινα πάρεις το κουτσαύτικο και μαύρο μας μουλάριαυτό που του κοψες τ' αυτιά και την ουρά Αληδάκοσαν έδειρες τον κύρι μου κάτω στο Χουμεριάκο.Μα δεν σου το χαρίζωμε μόνο θα το πληρώσηςκαι πεντακόσα γρόσα γι' αυτό θε να μας δώσηςΚι αν δεν τα στείλης μόνος μου θε να 'ρθω να τα πάρωπου δεν γλυτώνεις κι' αδερφοί να είσθε με το χάρο.Κι διπλοπαραγγέλω σου Ρωμιούς να μην πειράζειςγιατί κ' αυτοί 'χουνε ψυχή και να τους λογαριάζεις.Κι' όταν θελήσεις Χριστιανού τίποτε να μιλήσειςμε ζάχαρη κι' ανθόνερο το στόμα να γεμίσειςΕάν μου πουν πως έκαμες ανοησίας άλλαςδεν θα γροικήσης μοναχά τη ζεστασιά της μπάλας.

Έφυγ' Αγάς και γύρισε το βράδυ στο χωριό τουκ' επήγε και ξεπέζεψε νύκτα στο σπιτικό του.Και δέκα μέρες μοναχός στα σκοτεινά εκλείσθηώστε του γιάναν πληγές κι' η κεφαλή ξεπρήσθη.Πρώτη δουλειά του ήταν σαν έγιανε να στείλειτα πεντακόσα γρόσια σε κεντητό μανδήλιΚατόπιν τους Χριστιανούς τόσον τους αγαπούσεπου πάντοτε μ' ευγένεια και σπλάχνος τους μιλούσεΚι' ουδ' άλλους Τούρκους άφηνε να τους κακολογούνε“Φοβέρα θέλουν οι κακοί να περιορισθούνε.”

Αυτή 'τανε η ανδρειά η πρώτη του Καζάνηόπου δεν επροσκύνηση ποτέ Τούρκου φερμάνιΚι αυτό εγίνηκ' αφορμή κι εις το βουνό εβγήκεΚαι τ' όνομα τ' αθάνατο στην ιστορία αφήκε.

Αναδημοσίευση από το

Καπετάν Καζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως