13 Αυγούστου 2015

ΜΑΛΙΚΟΥΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΡΗΤΕΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ - ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ του 1821

ΜΑΛΙΚΟΥΤΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
            Γεννήθηκε στα Βορίζια το 1782, και διακρίθηκε για την ανδρεία του και τις στρατηγικές του ικανότητες.
            Πολέμησε και στην άλλη Ελλάδα στο πλευρό του Δημήτρη Κουρμούλη και μετά το θάνατό του αναγνωρίστηκε γενικός αρχηγός της Μεσσαράς.
            Στα 1828, παρέα με τους άλλους χαΐνηδες της Μεσσαράς, σκότωσαν στα Καπαριανά το φοβερό γενίτσαρο Αγριολίδη, από τον Αϊ – Γιάννη.
            Το 1830 συλλαμβάνεται στην περιοχή «Τρυπητά» της Μεσσαράς, πέφτοντας σε παγίδα των Τούρκων, και θανατώθηκε με φριχτά βασανιστήρια σε κεντρική πλατεία του Ηρακλείου το 1830.
            Ο γιος του Μανούσος ανατράφηκε στο Ναύπλιο και έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1866, στο πλευρό του Κόρακα.
  
Οι Μεσσαρίτες οπλαρχηγοί κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για το ξεκίνημα, την εδραίωση και την επικράτηση της επανάστασης τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη.
            Ο αγώνας τους σήμερα δεν είναι γνωστός. Οι θυσίες τους όμως έχουν πιάσει τόπο και είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις καρδιές του Κρητικού λαού.
            Μικρά πορτρέτα των «Σταυραετών της Λευτεριάς», θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε συμβάλλοντας έτσι στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης, που είναι αναγκαία στο πέρασμα του χρόνου.
            Το διάβα μας αυτό στα ιστορικά μονοπάτια των ηρώων του Μεσαρίτικου κάμπου, γίνεται μέσα από την καταξιωμένη εργασία του γνωστού δασκάλου και ιστορικού Γεωργίου Πατεράκη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του: «Ο καπετάν Μιχάλης Κουρμούλης, Κουρμούληδες και συναγωνιστές του». Ένα μέρος των εικόνων των αγωνιστών τα έχει επιμεληθεί και ο ίδιος, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται δημοσιευμένες στο βιβλίο του γνωστού Λασιθιώτη ερευνητή κ. Γ. Παναγιωτάκη: «ΚΡΗΤΗ – Ιστορία – Εικόνες».
           Του Ζαχαρία Καψαλάκη
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως