13 Αυγούστου 2015

ΡΩΜΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΡΗΤΕΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ - ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ του 1821

ΡΩΜΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 Γεννήθηκε στα Βορίζια Καινουργίου και ήταν σύντεκνος του Μ. Κουρμούλη και από τα σημαντικότερα στελέχη του ξεσηκωμού του 1821 στη Μεσσαρά.

            Αγωνίστηκε και στη στεριά και στη θάλασσα, ενώ στην επανάσταση του 1866 αγωνίστηκε υπήρξε υπαρχηγός του Κόρακα στις Ανατολικές επαρχίες της Κρήτης.

            Τραυματίστηκε πολεμώντας τον Ρεσίτ πασά στις περιοχές του Αμαρίου.
            Ο Χουσεϊν Αβνή πασάς τον επικήρυξε για τη δράση του κατά των Τουρκών.
            Τον αγώνα του συνέχισαν οι γιοι και συμπολεμιστές του Φανούριος και Ζαχάρης.
  


Οι Μεσσαρίτες οπλαρχηγοί κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για το ξεκίνημα, την εδραίωση και την επικράτηση της επανάστασης τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη.
            Ο αγώνας τους σήμερα δεν είναι γνωστός. Οι θυσίες τους όμως έχουν πιάσει τόπο και είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις καρδιές του Κρητικού λαού.
            Μικρά πορτρέτα των «Σταυραετών της Λευτεριάς», θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε συμβάλλοντας έτσι στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης, που είναι αναγκαία στο πέρασμα του χρόνου.
            Το διάβα μας αυτό στα ιστορικά μονοπάτια των ηρώων του Μεσαρίτικου κάμπου, γίνεται μέσα από την καταξιωμένη εργασία του γνωστού δασκάλου και ιστορικού Γεωργίου Πατεράκη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του: «Ο καπετάν Μιχάλης Κουρμούλης, Κουρμούληδες και συναγωνιστές του». Ένα μέρος των εικόνων των αγωνιστών τα έχει επιμεληθεί και ο ίδιος, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται δημοσιευμένες στο βιβλίο του γνωστού Λασιθιώτη ερευνητή κ. Γ. Παναγιωτάκη: «ΚΡΗΤΗ – Ιστορία – Εικόνες».
    Του Ζαχαρία Καψαλάκη
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως