13 Αυγούστου 2015

ΚΑΤΕΧΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΡΗΤΕΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ - ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ του 1821
ΚΑΤΕΧΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Αγωνιστής και πολιτικός από τον Πλάτανο Καινουργίου, όπου και γεννήθηκε στα 1837. Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1866.
Συμμετείχε επίσης στην επανάσταση του 1878, όπου και ανακηρύχθηκε αρχηγός του ιππικού Ηρακλείου. Με την ιδιότητά του αυτή, πολέμησε στις επαναστάσεις του 1889 και 1896.
Εκλέχτηκε πολλές φορές βουλευτής της Κρητικής Βουλής και το διάστημα 1882 – 1889, διετέλεσε διοικητής χωροφυλακής Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.
 Μετά την κάθοδο του πρίγκιπα Γεωργίου στην Κρήτη (Δεκέμβριος 1898), έγινε «αριστίνδην» βουλευτής της Κρητικής Βουλής.
Ήταν ο πρώτος Δήμαρχος του Δήμου Πλατάνου. Πέθανε στα 1904


Οι Μεσσαρίτες οπλαρχηγοί κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για το ξεκίνημα, την εδραίωση και την επικράτηση της επανάστασης τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη.
            Ο αγώνας τους σήμερα δεν είναι γνωστός. Οι θυσίες τους όμως έχουν πιάσει τόπο και είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις καρδιές του Κρητικού λαού.
            Μικρά πορτρέτα των «Σταυραετών της Λευτεριάς», θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε συμβάλλοντας έτσι στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης, που είναι αναγκαία στο πέρασμα του χρόνου.
            Το διάβα μας αυτό στα ιστορικά μονοπάτια των ηρώων του Μεσαρίτικου κάμπου, γίνεται μέσα από την καταξιωμένη εργασία του γνωστού δασκάλου και ιστορικού Γεωργίου Πατεράκη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του: «Ο καπετάν Μιχάλης Κουρμούλης, Κουρμούληδες και συναγωνιστές του». Ένα μέρος των εικόνων των αγωνιστών τα έχει επιμεληθεί και ο ίδιος, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται δημοσιευμένες στο βιβλίο του γνωστού Λασιθιώτη ερευνητή κ. Γ. Παναγιωτάκη: «ΚΡΗΤΗ – Ιστορία – Εικόνες».
 Του Ζαχαρία Καψαλάκη
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως