13 Αυγούστου 2015

ΒΑΡΟΥΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΛΟΓΙΟΣ)

ΚΡΗΤΕΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ - ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ του 1821

ΒΑΡΟΥΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΛΟΓΙΟΣ)
Γεννημένος στο χωριό Άγιος Θωμάς στα 1770, ο Λόγιος, αν και γιατρός στο επάγγελμα, πήρε γρήγορα τα βουνά, δημιουργώντας δικό του σώμα χαϊνηδων με συνεχή δράση.
            Είναι από τους πρώτους χαϊνηδες της Κρητικής Ιστορίας και το «Λόγιος» είναι παρατσούκλι, εξ αιτίας της μόρφωσης που είχε. Προστάτης των Χριστιανών του Μεσσαρίτικου κάμπου, ήταν ο τιμωρός των γενιτσάρων της περιοχής.
            Τα σπουδαιότερα μέλη της «πατούλιας» (δηλαδή της αντάρτικης ομάδας) του Λόγιου είναι ο Ν. Κοσμαδάκης, ο χωριανός του Ρόγδιος, ο Καμπιτομαθιός από την Αγία Βαρβάρα, ο Μαυροζαχάρης από τον Κουσέ, ο Νικολουδομανόλης από το Πετροκεφάλι κ.α.
            Θέλοντας να σκοτώσει ένα Τούρκο αγά στο χωριό του τον Αϊ –Θωμά, έζωσε το κονάκι του με τα παλικάρια του, μπήκε μόνος του μέσα στο σπίτι που βρισκόταν μαζί με άλλους Τούρκους. Άναψε το λύχνο, έψαξε ανάμεσα στους κοιμισμένους Τούρκους, ώσπου βρήκε το συγκεκριμένο τον οποίο και εκτέλεσε υπό τα έντρομα βλέμματα των υπολοίπων.
            Λίγο πριν το θάνατο του σκοτώνει ένα Τούρκο και στέλνει το κεφάλι συσκευασμένο στο Μητροπολίτη του Μεγάλου Κάστου: «Λίγα λουλούδια ελευθερίας προς τη Σεβασμιότητά σας».
            Τραυματισμένος θανάσιμα μετά από προδοσία, στην προσπάθεια του να σκοτώσει το φοβερό γενίτσαρο Αγριολίδη, ξεψύχησε στο λόφο της Φαιστού στα 1811.
            Ο τάφος του βρίσκεται απέναντι από τη Φαιστό
       
Οι Μεσσαρίτες οπλαρχηγοί κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για το ξεκίνημα, την εδραίωση και την επικράτηση της επανάστασης τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη.
            Ο αγώνας τους σήμερα δεν είναι γνωστός. Οι θυσίες τους όμως έχουν πιάσει τόπο και είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις καρδιές του Κρητικού λαού.
            Μικρά πορτρέτα των «Σταυραετών της Λευτεριάς», θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε συμβάλλοντας έτσι στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης, που είναι αναγκαία στο πέρασμα του χρόνου.
            Το διάβα μας αυτό στα ιστορικά μονοπάτια των ηρώων του Μεσαρίτικου κάμπου, γίνεται μέσα από την καταξιωμένη εργασία του γνωστού δασκάλου και ιστορικού Γεωργίου Πατεράκη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του: «Ο καπετάν Μιχάλης Κουρμούλης, Κουρμούληδες και συναγωνιστές του». Ένα μέρος των εικόνων των αγωνιστών τα έχει επιμεληθεί και ο ίδιος, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται δημοσιευμένες στο βιβλίο του γνωστού Λασιθιώτη ερευνητή κ. Γ. Παναγιωτάκη: «ΚΡΗΤΗ – Ιστορία – Εικόνες».
    Του Ζαχαρία Καψαλάκη
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως