13 Αυγούστου 2015

ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΡΗΤΕΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ  -  ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ του 1821
ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ         
 
Οπλαρχηγός και πολιτικός του Μονοφατσίου, διακρίθηκε κυρίως στο δεύτερο ήμυσι του 19ου αιώνα.
Διετέλεσε αρχηγός της επαρχίας του, κατά την επανάσταση 1866-1869. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως Δήμαρχος Χάρακα για την προκοπή του τόπου του, ενώ εκλέχτηκε και βουλευτής στην Κρητική Βουλή.
 Στη δεκαετία του 1880, ήταν από τους ισχυρότερους άνδρες της επαρχίας Μονοφατσίου.
 

Οι Μεσσαρίτες οπλαρχηγοί κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για το ξεκίνημα, την εδραίωση και την επικράτηση της επανάστασης τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη.
 Ο αγώνας τους σήμερα δεν είναι γνωστός. Οι θυσίες τους όμως έχουν πιάσει τόπο και είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις καρδιές του Κρητικού λαού.
            Μικρά πορτρέτα των «Σταυραετών της Λευτεριάς», θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε συμβάλλοντας έτσι στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης, που είναι αναγκαία στο πέρασμα του χρόνου.
            Το διάβα μας αυτό στα ιστορικά μονοπάτια των ηρώων του Μεσαρίτικου κάμπου, γίνεται μέσα από την καταξιωμένη εργασία του γνωστού δασκάλου και ιστορικού Γεωργίου Πατεράκη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του: «Ο καπετάν Μιχάλης Κουρμούλης, Κουρμούληδες και συναγωνιστές του». Ένα μέρος των εικόνων των αγωνιστών τα έχει επιμεληθεί και ο ίδιος, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται δημοσιευμένες στο βιβλίο του γνωστού Λασιθιώτη ερευνητή κ. Γ. Παναγιωτάκη: «ΚΡΗΤΗ – Ιστορία – Εικόνες».

 Του Ζαχαρία Καψαλάκη
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως