2 Αυγούστου 2015

Πρινιάς. Συνηθισμένα επεισόδια Ελληνο-τουρκο-κρητικών συρράξεων.

Η επανάσταση του 1897 και η σφαγή στον Πρινιά
  Το 1897 η σπίθα της επανάστασης ξεκίνησε από τον Πρινιά Μαλεβυζίου για να πάρουν φωτιά τα Χανιά και στη συνέχεια όλη η Κρήτη. 
Αλλά οι επαναστάσεις ήταν πια κάτι συνηθισμένο για τους Κρητικούς...είναι αλήθεια ότι οι Κρητικοί  ήταν συνεχώς στα όπλα!

Στις 10 Ιανουαρίου 1897 οι χριστιανοί σκότωσαν στον Πρινιά τον Μεχμέτ Βελάκη. Η είδηση αγρίεψε τους Τούρκους που κύκλωσαν στο Ηράκλειο το Γενί Τζαμί, ενώ δύο μέρες μετά έφτασαν στον Χάνδακα ο αυστριακός Βαρώνος Γκηπλ και ο Χερεφουδήν Πασάς μέλη της επιτροπής που θα οργάνωναν τη Χωροφυλακή. Εκείνοι μαζί με τον Ιωσήφ Χατζηδάκη και τον Γ.Οικονομίδη πήγαν στον άγιο Μύρωνα και παρέδωσαν στον αρχηγό του Μαλεβυζίου έγγραφο των προξένων και ένα χαρτί των προκρίτων του Ηρακλείου που τους παρακαλούσαν να συμβάλουν στην τάξη την οποία θα αναλάμβανε πλέον η Χωροφυλακή. Την έκκληση υπέγραφαν μεταξύ άλλων οι Αντ.Μιχελιδάκης, Α.Καπνιστός, Κ.Μαλιχούτης, Κ.Δρακάκης, Μιχ.Καζαντζάκης, Γεώργιος Χριστοφοράκης, Ηρ.Ιερωνυμάκης, Β.Σκουλάς, Εμμ.Λογιάδης, Γ.Ιερωνυμάκης, Εμμ.Χατζηδάκης, Μ.Σακλαμπάνης, Γ.Βιστάκης, Ι.Περδικάρης, Μ.Μελισώτης, Γ.Αεράκης, Ν.Μακράκης, Στ.Περδικογιάννης, Ι.Χατζηδάκης κ.α.
Η σύγχυση μεγάλωνε συνεχώς μετά από διάφορα επεισόδια που γινόταν στην πόλη και την ύπαιθρο και στις 17 Ιανουαρίου έφτασαν στο λιμάνι του Ηρακλείου τρία πολεμικά των μεγάλων δυνάμεων και ο φρούραρχος των Χανίων Μουσταφά Πασάς.
Στις 18 του μήνα έγινε ένα καθοριστικό επεισόδιο στα Χανιά. Μουσουλμάνοι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν το Θερισιανό Ι.Καμπουράκη. την ίδια μέρα βρέθηκε σκοτωμένος ένας δικηγόρος στα Χανιά και τότε οι χριστιανοί εξεμάνησαν σκοτώνοντας 4 μουσουλμάνους στο Αλικιανό και στην Αγιά. Οι τελευταίοι αντέδρασαν και επιτέθηκαν στον Γαλατά και στην μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν άλλοι 12. Η σύρραξη γενικεύθηκε και οι μεν επιτέθηκαν στα χωριά των δε στις 21 Ιανουαρίου οι μάχες είχαν απλωθεί σε όλα τα Χανιά. Οι ιστορικοί της εποχής υπολογίζουν ότι στις 23 του Γενάρη είχαν μαζευτεί στην γύρω περιοχή περί τους 7000 επαναστάτες. Έκαναν επιδρομές κατά του Τούρκων που απάντησαν με οργανωμένο στρατό. Η επανάσταση ήταν πλέον δεδομένη σε όλη την Κρήτη. Μια ομάδα κρητών συγκεντρώθηκε στο Ακρωτήρι και διακήρυξε την ένωση με την Ελλάδα. Είχε γίνει πια φλόγα, πυρκαγιά που δύσκολα θα σταματούσε.
Στο Ηράκλειο οι επαναστάτες είχαν κλείσει τους δρόμους και δεν άφηναν τους τούρκους να μπαίνουν στην πόλη, στη Σητεία έγιναν πολύ μεγάλες σφαγές, φόρτωσαν πλοία με κρητικούς, η ατμόσφαιρα ήταν πια συνεχώς δυναμιτισμένη..

Πρινιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως