13 Αυγούστου 2015

ΜΑΣΤΡΑΧΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ (1793 -1868)

ΚΡΗΤΕΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ - ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ του 1821

ΜΑΣΤΡΑΧΑΣ  ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ         
Ο Φραγκίσκος (Φραγκιάς ή Φραγκιός) Μαστραχάς (1793 – 1868) είναι από τις τρεις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Κρήτης.Γεννήθηκε στα Μαστραχιανά της Γέργερης το 1793 και υπήρξε από τους πιο δραστήριους αγωνιστές της Απάνω Ρίζας.
 Έλαβε μέρος κατά τον 19ο αιώνα σε όλους σχεδόν τους αγώνες των Κρητικών εναντίον των Τούρκων. Αλλά και στην Πελοπόννησο, όπου βρέθηκε με πολλούς συναγωνιστές του, επέδειξε τον ίδιο ηρωισμό.  Αρχηγός ιππικού ανατολικών επαρχιών Κρήτης  pολεμούσε μέχρι τα γεράματά του, παίρνοντας μέρος σε 120 μάχες και μάλιστα έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη των Κάτω Ασιτών στα 1868, σε ηλικία 75 χρόνων. Τάφηκε στο μοναστήρι του Αϊ - Γιώργη Γοργολαϊνη.
Ο οπλαρχηγός Φραγκίσκος Μαστραχάς αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες και συνάμα πιο αδικημένες προσωπικότητες της ιστορίας της Κρήτης αφού το όνομά του δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο και μάλιστα σε σχολικό εγχειρίδιο. Ωστόσο, υπήρξε αγωνιστής επί 50 χρόνια και έχει χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος καβαλάρης της Κρήτης ο οποίος πέθανε πολεμώντας πάνω στο άλογό του.Σκοτώθηκε, πολεμώντας τους Τούρκους, στο πλευρό του Μιχάλη Κόρακα, στις 3 Σεπτεμβρίου 1868 στις Κάτω Ασίτες, κοντά στη Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη. Oι Τούρκοι τον αποκεφαλίζουν και προσφέρουν το κεφάλι του ως λάφυρο στον αρχηγό τους.
          


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως