29 Ιουνίου 2015

Πασχαλίγο (Pasqualigo)

Είναι γνωστή η ιστορία για την καταγωγή μερικών κρητικών οικογενειών από τα 12 αρχοντόπουλα του βυζαντίου, όπως επίσης και το ότι αρκετές κρητικές οικογένειες  κρατούν τις ρίζες τους από τους ενετούς φεουδάρχες (κατά προτίμηση) που εξελληνίσθηκαν. Αυτά λίγο πολλή είναι γνωστά.

Οικόσημο  των Pasqualigo
Η Κρήτη ώμος τελικά δεν εισάγει μόνο «ευγενείς» ,αλλά καθώς φαίνεται μπορεί να εξάγει κιόλας.
Ο λόγος για τους Pasqualigo μια από της μεγαλύτερες ενετικές οικογένειες  με παλάτια, πύργους και όλα τα σχετικά στα θολά νερά της Βενετίας. Ξεκινώντας από τον ταπεινό Χάνδακα για να κατακτήσουν όχι μόνο το ενετικό Libro d'Oro, αλλά αρκετά χρόνια αργότερα , οι απόγονοι αυτής της οικογένειας ως (Nobili Veneti ) πια επέστρεψαν και διαφέντευαν ολόκληρη την Κρήτη. Η Pasqualigo είναι μια οικογένεια Βενετών αριστοκρατών, (πατρικίων) οι οποίοι μετά από την Α' 'Σταυροφορία και μέχρι την πτώση της Ενετικής Δημοκρατίας (1797) ,συμμετείχαν στο Μέγα Συμβούλιο (Maggior Consiglio) της Βενετίας
Αν και κανένα μέλος της Pasqualigo δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο του Δόγη, τα μέλη της κάλυπταν σημαντικές θέσεις στο  πολύπλοκο σύστημα της Ενετικής Δημοκρατίας, και  εισέρχονταν αρκετές φορές στον μικρό αριθμό των εκλογέων του Δόγη  Σύμφωνα με την παράδοση, η οικογένεια έχει ως ιδρυτή των  Stefano Pasqualigo έναν νεαρό Κρητικό από τον βυζαντινό χάνδακα, συνέπεια της σημαντικής στρατιωτικής αξίας του στην υπηρεσία του Δόγη Vitale Michiel 
Λόγο της εξαιρετικής ανδρείας του κατά τη διάρκεια των αποστολών του ενετικού στόλου στην Ανατολή το 1120 ,και ιδίως για τα  στρατιωτικά κατορθώματα την γενναιότητα  και την ευφυΐα που επέδειξε στην διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας (1096-1099)
Ο Δόγης Vitale Michiel θα φέρει τον νεαρό Κρητικό στην Βενετία, το 1119 θα του αποδόση τον τίτλο του πατρίκιου και το 1122 θα του παραχωρήσει το προνόμιο να εγγραφή  ως μέλος του Μεγάλου Συμβουλίου  (Maggior Consiglio). Τελικά  ο Δόγης θα τον κάνει γαμπρό του, παντρεύοντας τον άξιο αυτόν κρητικό με την κόρη του. Οι απόγονοι του ζούσαν στο SanMarco Sestier  .Έναν αιώνα αργότερα το 1222  ένας απόγονος του Stefano Pasqualigo, ο  Ovio Pasqualigo θα επιστρέψει ως άποικος στην Candia με το δεύτερο κύμα των Βενετών ευγενών που στάλθηκε στην Κρήτη. Αυτός ο κλάδος της  Κρητικής οικογένειας «φαίνεται» πως θα κλείσει τον κύκλο του στο νησί με τον Filippo Pasqualigo καθώς στο έτος 1613 επέστρεψε στην Βενετία . Πρίν όμος επιστρέψει ο "ΚρητικοΕνετοΚρητικός"  αυτος ανήρ ως καπιτάνος της Candia και προβλεπτής των Χανιών, άφησε πλούσια τα ίχνη του στον τόπο.
Όπως το Πασχαλίγο ένα μικρό δάσος που βρίσκεται 1.5 χιλιόμετρο νοτιοδυτικά
της Νεάπολης Λασιθίου , στις βόρειες κλιτυές του όρους Καβαλαράς. Η ύπαρξη του δάσους είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της περιοχής, καθώς φέρει το όνομα του Ενετού  φεουδάρχη ο οποίος ζούσε σε πύργο που ήταν κτισμένος εδώ. Ο Pasqualigo είχε πετύχει τη μόνιμη τροφοδοσία του οχυρού του με το νερό της πηγής Βιγλί, που μετέφερε ως εδώ μέσω αρδευτικών αυλακιών. Αργότερα οι κάτοικοι της περιοχής αξιοποίησαν το νερό της πηγής και τα αρδευτικά αυτά αυλάκια, κτίζοντας νερόμυλους κατά μήκος της πλαγιάς και αποτέλεσαν έτσι τους πρώτους κατοίκους ενός νέου οικισμού, που ονομάστηκε Καινούργιο χωριό, και εξελίχτηκε αργότερα στην Νεάπολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως