19 Μαΐου 2015

Βόμβες Orsini στην τουρκοκρατούμενη Candia

Την 7η Απριλίου του 1897, ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα σπίτι που γειτνίαζε  με τα καταλύματα των ιταλικών στρατευμάτων στο Ηράκλειο (Candia). Το εν λόγω σπίτι ήταν του προσφάτως εκλιπόντος Αρχιεπίσκοπου Ηρακλείου και έκτοτε είχε καταληφθεί από μερικούς Ιταλούς  αξιωματικούς για την διαμονή τους
. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, κατέστη αναγκαίο να ανοίξουν ορισμένα κλειστά δωμάτια του σπιτιού, για να ρίξουν νερό στο φλεγόμενο κτίριο. 
Στην θραύση  μιας σφραγίδας για το άνοιγμα σε ένα από τα δωμάτια βρέθηκε: ένα μικρό οπλοστάσιο, δύο οπλισμένες βόμβες πυρίτιδας γνωστές ως βόμβες Ορσίνι* , έξι άλλες βόμβες οπλισμένες προφανώς με δυναμίτη,; τουφέκια, περίστροφα ,σπαθιά, ξιφολόγχες ,πυρομαχικά κ.λπ. Ο  Υποναύαρχος Harris, των δυνάμεων του βρετανικού Ναυτικού στην Κρήτη, έκανε ένα σκίτσο με τις βόμβες και σχολίασε: «Περίπου τριάντα δύο τουφέκια και μερικά άλλα όπλα ήταν επίσης στο σπίτι ... Οι βόμβες ήταν από τις πιο τρομερές, δύο Βόμβες, Ορσίνι  που γεμίζουν με μπαρούτι, οι άλλες με ένα δυνατό εκρηκτικό, πιθανότατα δυναμίτη? τα όπλα ήταν τύπου Gras, τα ίδια που έχουν προμηθευτεί από τους Έλληνες στους Κρητικούς αντάρτες ».
Αυτό το συμβάν δεν αποτέλεσε έκπληξη για τον  Οθωμανό κυβερνήτη,  και ζήτησε από τον συνταγματάρχη Chermside, Διοικητή της  διεθνούς φρουράς της Candia , να του παραδοθούν  τα πυρομαχικά . Ο Chermside διαβίβασε το αίτημά προς τον Ιταλό Διοικητή και συνέστησε ότι αν οι σφραγίδες που αφαιρέθηκαν  ήταν πράγματι Προξενικές σφραγίδες, θα ήταν καλό να ζητήσει από τον προμηθευτή των σφραγίδων να συμφωνήσει στην προτεινόμενη διάθεση των αντικειμένων αυτών.
Πράγματι οι σφραγίδες ήταν προξενικές, και είχαν παραχωρηθεί από τον Ρώσο πρόξενο.
Η ιταλική Διοίκηση  ενημερώνει τον Chermside ότι ο κ Metsotaki (;) υπεύθυνος Πρόξενος της Ρωσίας για τις σφραγίδες, αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα και τα πυρομαχικά, αλλά παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα στο να διεκδικήσει  τις βόμβες.. Ο Ιταλός Διοικητής του ζήτησε αμέσως να απομακρύνει τα όπλα και τα πυρομαχικά. Ο Chermside ενημέρωσε, στη συνέχεια, τις οθωμανικές αρχές για την απάντηση αυτή και πρότεινε ότι αν ο Οθωμανός Κυβερνήτης ήθελε να προχωρήσει το θέμα, θα πρέπει να γίνει μέσω μιας ανακοίνωσης από τον Διοικητή στα Χανιά προς το Ρώσο πρόξενο .(Τα Χανιά, ήταν η πρωτεύουσα της Κρήτης.)
Όταν το γεγονός με την φωτιά που καθώς φαίνεται είχε προκληθεί τυχαία από την ανατροπή ενός λυχναριού, αναφέρθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, δεν έγίνε μνεία του ευρήματος των όπλων, είτε στον τύπο είτε στο Κοινοβούλιο.
Είναι σαφές ότι οι Βρετανοί δεν ήθέλαν να δημιουργηθεί  θέμα με το ότι οι ρώσοι σύμμαχοι  τους, προφανώς σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία, προμήθευαν όπλα και πυρομαχικά  στους κρητικούς χριστιανούς, ενώ ταυτόχρονα  συνδράμαν της διεθνής δυνάμεις για την αποτροπή των  χριστιανών που χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα και τις βόμβες. Αυτό θα  επέφερε  σοβαρές επιπτώσεις σε μια ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στην Κρήτη .


*[Οι βόμβες Ορσίνη πήραν το όνομά τους από τον Ιταλό εθνικιστική συνωμότη, Felice Orsini ο οποίος τις επινόησε ,και  χρησιμοποίησε σε μια προσπάθεια να δολοφονήσει τον γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέοντα ΙΙΙ, το 1858…]
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως