16 Μαΐου 2015

Crete is a very bad place indeed for a soldier…

Η Κρήτη είναι αναμφίβολα πολύ κακός τόπος για ένα στρατιώτη…* 
Ο Βρετανικός στρατός στην Κρήτη την περίοδο 1896 - 1913. 
 Όταν αναφερόμαστε για τον  βρετανικό στρατό στην Κρήτη οι περισσότεροι  αμέσως σκέφτονται το 1941 και την υπεράσπιση του νησιού από τη γερμανική εισβολή. Στην πραγματικότητα, η βρετανική στρατιωτική μηχανή ήταν εκεί πολύ πιο πριν, ως μέρος μιας Ευρωπαϊκής Συμφωνίας
Παρέμβασης που περιελάμβανε τις ένοπλες δυνάμεις από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρο-Ουγγαρία, την Ιταλία και τη Ρωσία. 

Μεταξύ 1896 και 1913, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αφού έφθασαν εκεί δήθεν για να διατηρήσουν την ειρήνη μεταξύ των μουσουλμάνων της Κρήτης και τους κρητικούς  Χριστιανούς στην ουσία κατέλαβαν την Κρήτη.
Ο σκοπός τους στην πραγματικότητα ήταν να εμποδίσουν  τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της πρόωρης διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που απειλούνταν από την Κρητική επανάσταση του 1896 και την επικράτηση των ελληνικών δυνάμεων στο νησί. 
Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία των μεγάλων δυνάμεων δεν ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει στην Ελλάδα να προσαρτήσει την Κρήτη, λόγω των αλυσιδωτών  επιπτώσεων που θα είχε στα πρώην οθωμανικά εδάφη.

Η απειλή της ανατροπή του «status guo» των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ευρώπη, από τους  λαούς των Βαλκανίων που πολεμώντας για την ελευθερία τους καταλάμβαναν και έλεγχαν εκτάσεις της καταρρέουσας οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ανάγκασαν της μεγάλες δυνάμεις στην αποστολή στρατευμάτων στην Κρήτη με το πρόσχημα της διατήρησης της ειρήνης , αλλά στην ουσία με της πιέσεις που ασκούσαν διατηρούσαν  μερίδιο των συμφερόντων τους, και απότρεπαν μια ελληνική επικράτηση.
Αν και η χορήγηση αυτονομίας στην Κρήτη το 1898 μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και το διορισμό του διαδόχου του Ελληνικού βασιλείου ως ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής της Κρητικής Πολιτείας τα Ευρωπαϊκά στρατεύματα παρέμεναν  στο νησί, για αρκετό καιρό. Οι χερσαίες  στρατιωτικές δυνάμεις των Ευρωπαίων αποσύρθηκαν τελικά το 1909, ενώ οι ναυτικές δυνάμεις το 1913, καθώς στον απόηχο του Β 'Βαλκανικού πολέμου , είχε επιτευχθεί η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.



 *Απόσπασμα από την επιστολή που γράφει προς στην αδελφή και τον αδελφό του, στις 5 Φεβρουαρίου του 1899 από τον Χάνδακα της Κρήτης , ο βρετανός στρατιώτης William West, 3° λόχος 1° τάγμα  Northumberland Fusiliers. (Σύνταγμα τυφεκιοφόρων πεζικού)
ΠΗΓΗ
The British in Crete, 1896 to 1913

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως