16 Μαΐου 2015

Ελληνικά και συμμαχικά μετάλλια για την Μάχη της Κρήτης. (1945)




Αναμνηστικό Μετάλλιο για την 50ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης .
Στην μια όψη απεικονίζει κεφαλή από  στρατιώτες της ΝΖ, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και της Ελλάδος. Στην άλλη όψη εικονίζονται οι εθνικές σημαίες των τεσσάρων  χώρών .
 Αναμνηστικό Μετάλλιο για την 50ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης
Ασημένιο αναμνηστικό Μετάλλιο για την Μάχης της Κρήτης.

Αυτά έστω κι αναμνηστικά είναι όλα κι όλα τα μετάλλια που βρήκα να είναι ειδικά αφιερωμένα στην Μάχη της Κρήτης,  και ας πρόκειται για μια από για της πιο δοξασμένες σελίδες της Ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστοριογραφίας του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Μία μάχη δωδεκαήμερης και πλέων διάρκειας που προέκυψε ανέλπιστα , αφού για τους συμμάχους η άμυνα της νήσου ήταν σχεδόν χαμένη υπόθεση. Αλλά η πάνδημη ηρωική συμμετοχή του Κρητικού λαού στόν πόλεμο, εναντίων των επίλεκτων μονάδων των Γερμανών εισβολέων έστω και σχεδόν άοπλος παραλίγο να ανατρέψει τα δεδομένα και τα σχέδια των στρατηγικών εγκεφάλων της εποχής.
 Και ένα σχετικό Ελληνικό γραμματόσημο για να γεμίσει η σελίδα.

CRETE  2015 :  
Αυστραλία κέρμα των 50 cents  αποτίοντας φόρο τιμής στους Αυστραλούς  στρατιώτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που έλαβαν μέρος  στην μάχη της Κρήτης
Στο πλαίσιο της σειράς νομισμάτων αφιερωμένα στην εκατονταετηρίδα του πολέμου «Η Αυστραλία σε πόλεμο», το Αυστραλιανό νομισματοκοπείο (RoyalAustralian Mint ) σε συνεργασία με το Αυστραλιανό Μνημείο Πολέμου (Australian War Memorial) κυκλοφόρησε δύο εξαιρετικά σχεδιασμένα συλλεκτικά νομίσματα των 50 cents  αφιερωμένα στους στρατιώτες της που πολέμησαν στην Ελλάδα.
Εδώ βλέπουμε το νόμισμα για την Μάχη της  Κρήτης.

 

ΠΗΓΗ
http://www.ramint.gov.au/media/press-releases/2015/20150515.cfm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως