24 Απριλίου 2015

Carte postale souvenir de Crète ( Κρητική Πολιτεία 1898 – 1913 )


 Οι πρώτοι εκδότες που κυκλοφόρησαν καρτ-ποσταλ με θέματα Κρήτης είναι ξένοι φωτογράφοι που δούλεψαν στην ελευθερωμένη το 1898 Κρήτη.
Οι φωτογράφοι έκαναν ταξίδια γυρίζοντας όλο το νησί αποθανατίζοντας τα σπουδαιότερα γεγονότα. Η θεματολογία είναι αρκετά πλούσια, τα περισσότερα θέματα τα τράβηξαν μεταξύ 1898 και 1906.

Τα χρόνια αυτά έχουμε εκδοτικό οργασμό και πληθώρα καρτ-ποσταλ κατέκλυσαν την αγορά. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο Πρίγκιπας Γεώργιος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κτλ.
Άλλα θέματα που έχουν αποτυπωθεί είναι γεγονότα που συγκλόνισαν το νησί και πρόσωπα που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην Ιστορία του. Συγκεντρώσεις στρατευμάτων της διεθνούς κατοχής, ένοπλων Κρητών, η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, πολιτικοί, αγωνιστές, αρχαιότητες, πόλεις, χωριά, τοπικές ενδυμασίες, επαγγέλματα, γραφικοί τύποι της εποχής, σκηνές από την καθημερινή ζωή, κτλ.
Οι καρτ-ποσταλ αυτές αποτελούν ένα εξαιρετικό τεκμήριο της ιστορίας της Κρήτης…
                   ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - 1898/1913 - ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στις 9 Δεκεμβρίου του 1898 ο Πουατιέ, (Γάλλος Ναύαρχος και Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ναυάρχων των τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας) παρέδωσε τη διοίκηση της νήσου στον Πρίγκιπα Γεώργιο.
Και οι τρεις Δυνάμεις δέχτηκαν αναντίρρητα ως Ύπατο Αρμοστή της Κρητικής Πολιτείας τον Γεώργιο. Στο φρούριο Φιρκά την ημέρα εκείνη έγινε έπαρση της Κρητικής Σημαίας. Το νησί στο εξής θα βρισκόταν κάτω από Διεθνή προστασία.
Ωστόσο, στο φρούριο της Σούδας διατηρήθηκε η Τουρκική σημαία. Για την Τουρκία ήταν δύσκολο εκείνη τη χρονική στιγμή να παραιτηθεί από την επικυριαρχία της στη Μεγαλόνησο.
Οι Κρητικοί άρχισαν με γοργούς ρυθμούς την οργάνωση της Κρητικής Πολιτείας. Δημιουργήθηκε μια Επιτροπή από 16 μέλη από τα οποία οι 12 ήταν χριστιανοί και οι 4 μουσουλμάνοι. Αυτή η επιτροπή θα συνέτασσε τα διατάγματα «Περί συγκροτήσεως της Κρητικής συνελεύσεως». Αργότερα, προκηρύχθηκαν εκλογές. Από αυτές προέκυψε η «Κρητική Βουλή» που συναπαρτιζόταν από 130 χριστιανούς και 50 μουσουλμάνους βουλευτές.
Ακολούθως, το Συμβούλιο των πρεσβευτών των Προστάτιδων δυνάμεων ενέκρινε στη Ρώμη το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας το οποίο θύμιζε στα πιο πολλά σημεία του το Ελληνικό συντηρητικό Σύνταγμα του 1864.
Το 1899 ορκίσθηκε και ανέλαβε καθήκοντα η πρώτη Κυβέρνηση της Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας με Ύπατο Αρμοστή τον πρίγκιπα Γεώργιο και Υπουργό Δικαιοσύνης τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δικηγόρο από τα Χανιά. Η πρώτη αυτή κυβέρνηση μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα βαθμό θετικά, εφόσον κατόρθωσε να προσφέρει έργο ουσιαστικό μέσα σε λίγους μήνες.
Ενδεικτικά
• την ίδρυση Κρητικής Τράπεζας και την έκδοση Κρητικού νομίσματος (=κρητική δραχμή),
• την οργάνωση Ταχυδρομικής υπηρεσίας,
• την έγκριση νόμων που βελτίωσαν τη διοίκηση,
• την επιτυχή οργάνωση της δημόσιας παιδείας,
• τη σύσταση Χωροφυλακής με όργανά της Ιταλούς Καραμπινιέρους,
• τη φροντίδα για τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση της επιδημικής λέπρας με την ίδρυση λεπροκομείου στο νησάκι Σπιναλόγκα το 1903,
• την επίλυση του Εκκλησιαστικού προβλήματος της Κρήτης (Με τον Οργανικό Νόμο του 1900 δόθηκε λύση με την εφαρμογή ιδιότυπου καθεστώτος που ρυθμίζει τις σχέσεις της Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ό,τι αποφασίστηκε τότε, το ίδιο με μικρές διαφοροποιήσεις ισχύει ως σήμερα.)
 Ήταν, ωστόσο, αναμενόμενο ότι, εξαιτίας του ιδιαιτέρως συντηρητικού Συντάγματος της Κρήτης που ερχόταν σε σύγκρουση με την αδούλωτη Κρητική ψυχή, θα προέκυπταν αργά ή γρήγορα προβλήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τον Πρίγκιπα Γεώργιο.
Ο ίδιος επέδειξε δεσποτική συμπεριφορά, προωθώντας φίλους του σε επιτελικές θέσεις και αγνοώντας ανθρώπους που έδωσαν την ψυχή τους για την ανεξαρτησία της νήσου. Υπήρξε εγωιστικός και συγκεντρωτικός και το χειρότερο ήταν πως έμενε «εφησυχασμένος» στο θέμα της Ένωσης. Δεν την επιδίωκε. Αυτό εκνεύρισε τους Κρητικούς.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Βενιζέλος αντέδρασε. Ο ίδιος δεν ήθελε να αδρανήσουν οι Κρήτες στο θέμα της Ένωσής τους με την Ελλάδα.
Ήθελε τη δημιουργία Κρητικής Χωροφυλακής από Ελλαδίτες και Κρητικούς και την απομάκρυνση των Καραμπινιέρων. Ο πρίγκιπας προσπαθούσε να αμαυρώσει την εικόνα του Βενιζέλου σε Αθήνα και Κρήτη.
Ο Βενιζέλος ωμά απευθυνόμενος στο Γεώργιο υπογραμμίζει:
«Ως εις εκ των τριακοσίων χιλιάδων Κρητικών δε σας εκχωρώ το δικαίωμά μου, ώστε μόνος σεις να ρυθμίζετε αυτοβούλως την εθνικήν πολιτικήν του τόπου μου.»

Τον Μάρτιο του 1901 ο Γεώργιος απομακρύνει τον Βενιζέλο από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Βενιζέλος στην εφημερίδα του, «Κήρυξ» Χανίων, εξέδωσε με τον τίτλο «Γεννηθήτω φώς» πέντε άρθρα του, πολεμώντας τον Γεώργιο ο οποίος προχωρά σε φυλακίσεις όσων υποστήριζαν τον Βενιζέλο. 

Ακόμα, κάνει το τεράστιο λάθος να περιορίσει την ελευθεροτυπία. 
Αυτή την εποχή δημιουργείται η τριανδρία Ελ. Βενιζέλου, Κ. Μάνου και Κ. Φούμη η οποία συγκρούεται ανοιχτά με τον πρίγκιπα. 

Στις 26 Φεβρουαρίου 1905 η τριανδρία και άλλες 15 σημαντικές προσωπικότητες της Κρήτης συντάσσουν και υπογράφουν την προκήρυξη με την οποία ζητούν αλλαγή του Συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας. Η προκήρυξη προμηνούσε την επανάσταση που δεν άργησε να ξεσπάσει.
ΠΗΓΗ  http://www.balkanwars.gr/apeleutherosi-kritis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως