30 Απριλίου 2015

Ούγγροι στρατιωτικοί στην Κρήτη. 1897-1898

 Η Αυστρο-Ουγγρική συμμετοχή στο Κρητικό Ζήτημα 
The Land Forces on Crete1897/98
Στις αρχές Απριλίου του 1897, 2.500 στρατιώτες από έξι ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ των οποίων και η τότε Αυστρο-Ουγγαρία – αποβιβάστηκαν στην Κρήτη με αποστολή την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Είχε  προηγηθεί, κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, η άφιξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων και η αποβίβαση μικρών δυνάμεων πεζοναυτών, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής ανησυχούσαν μήπως η ανάφλεξη του Κρητικού Ζητήματος προκαλέσει νέες εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η παρουσία των Αυστρο-Ουγγρικών ενόπλων δυνάμεων στην Κρήτη διήρκεσε ένα περίπου χρόνο, καθώς στα μέσα Απριλίου του 1898 τα στρατιωτικά τους τμήματα αποχώρησαν από το νησί.
Πρόκειται για μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της τελευταίας φάσης του Κρητικού Ζητήματος που αναδεικνύεται με την περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο 1897-1898, Ούγγροι στρατιωτικοί στην Κρήτη. Η Αυστρο-Ουγγρική συμμετοχή στο Κρητικό Ζήτημα, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών με το Ινστιτούτο και Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας της Βουδαπέστης, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουγγαρίας.
Το ασυνήθιστο τροπικό κλίμα του νησιού κατέστησε αναγκαία τη δημιουργία νέων τύπων των στολών για αυτά τα στρατεύματα

 
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως