25 Δεκεμβρίου 2014

Στο ΣτΕ για το υβριδικό αιολικό-υδροηλεκτρικό των 190 Μεγαβάτ

 Μπλόκο στο υβριδικό έργο της θυγατρικής του γαλλικού κολοσσού EDF «Υδροαιολική Αιγαίου», που περιλαμβάνει αιολικά πάρκα και αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση βάζουν κάτοικοι και φορείς της Κρήτης που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 Συνολικά, στο ΣτΕ προσέφυγαν έντεκα σωματεία και σύλλογοι, ο Δήμος Πλατανιά Χανίων και 1.123 κάτοικοι.
Σύμφωνα με το capital.gr, οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν το έργο ως «φαραωνικό» και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή σε όλους τους νομούς της Κρήτης του επίμαχου αιολικού-αντλητικού-υδροηλεκτρικού συστήματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
 Για το επίμαχο έργο θα κατασκευαστούν ταμιευτήρες χωρητικότητας 1,2 εκατ. τ.μ. οι οποίοι θα γεμίζουν και από νερό γεωτρήσεων.
 Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το έργο θα βλάψει ανεπανόρθωτα τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και την ποιότητα ζωή των κατοίκων της Κρήτης και πως δεν προηγήθηκε όπως επιβάλλει η νομοθεσία, η έγκριση προγράμματος ανάπτυξης υδάτινων πόρων και σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων της Κρήτης.
 —Το έργο—
 Ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει την ανάπτυξη του έργου και στους τέσσερεις νομούς της Κρήτης.
 Το υδροηλεκτρικό σύστημα με αντλησιοταμίευση έχει χωροθετηθεί στα όρια των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου και περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες (λιμνοδεξαμενές) χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων η κάθε μία, τέσσερις υδροστροβίλους παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ καθώς και οκτώ αντλίες που θα μεταφέρουν το νερό στον άνω ταμιευτήρα. Οι δύο δεξαμενές θα συνδέονται με αγωγό διαμέτρου 2,4 μ. και μήκους 2,7 χλμ.
 Τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται στις θέσεις Σπίνα των Δήμων Πλατανιά και Κανδάνου – Σελίνου Χανίων (34 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Πλακάκια του Δήμου Πλατανιά (14 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Λαμπινή του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (11 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία) και Καλή Συκιά στον ίδιο Δήμο (47 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία).
 Η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων προβλέπει ότι οι υδροληψίες για την πλήρωση της κάτω δεξαμενής θα γίνουν από υφιστάμενες γεωτρήσεις καθώς και από τις εκροές της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Μαλίων, μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Απρίλιο).
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως