1 Σεπτεμβρίου 2014

(ξευτουίλα)

Η Κρήτη πάντα διαφορά ΕΙΧΕ  από τς΄ άλλους τόπους,
γιατί ΕΙΧΕ αντάρτικη ψυχή και κουζουλούς ανθρώπους.
 


Ευκαιρίας δοθείσας από την  επιτυχία του συμπαθέστατου Νεοκρητικού φέρελπι.

Μερικές σκέψεις σχετικά με την σύγχρονη Κρητική υποκουλτούρα έτσι απλά όπως το κατανοώ.

Κατά την άποψη μου, το κακό άρχισε από την ανύπαρκτη παιδαγωγική στο δημοτικό σχολείο, χειραγωγώντας τα παιδιά με ένα μονοδιάστατο <πρωτευουσιάνικο> μοντέλο, αποψιλώνοντας συγχρόνως την κρητική ντοπιολαλιά και την κρητική ιστορική μνήμη .
  
Η αδικαιολόγητη  αντίδραση του αθηνοκεντρικού κράτους, που αντί να υποστηρίζει και να ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες , αντιθέτως εναντιώνεται συστηματικά, με απαγορεύσεις και απαξιώσεις … σε κάθε τι που χαρακτηρίζει την ιδιαιτερότητα της κουλτούρας του τόπου, (η νομίζουμε ότι η κουλτούρα μας ήταν μόνο μπαλοθιές )

Η καταιγιστική πλύση εγκεφάλου από κάθε είδους  αμερικανίλας που σερβίρεται ως σύγχρονος τρόπος ζωής , από τα χαβουζοκάναλα της ΤV

Οι ραγδαία πληθυσμιακή αλλοίωση του πληθυσμού της Κρήτης της τελευταίες δεκαετίες από κάθε λογής, σώγαμπρους, νύφες, εργαζόμενους, εσωτερικούς μετανάστες, μόνιμους  φοιτητές, πρόσφυγες ημέτερους και μη, (πάντα καλοδεχούμενοι όλοι ). 
Ο τόπος ότι μπόρεσε να χωνέψει το χώνεψε, έχει αρχίσει πια να ξερνάει αντικουλτούρα, και λογικό είναι,  εφόσον είναι αδύνατων να ανταπεξέλθει σε αυτό το τόσο βίαιο πολιτισμικό σοκ που δέχεται της τελευταίες δεκαετίες, και αντί πια να αφομοιώνει αφομοιώνεται.

Έξαλλου ποιος  Κρητικός πια σέβεται την φύση και προστατεύει από την περιβαλλοντική καταστροφή τον τόπο του;

Ποιος Κρητικός πια σέβεται της αξίες της αρχές και τα ήθη που έμαθε από τους γονιούς του. ; 

Ποιος Κρητικός μιλεί  υπερήφανα την γλώσσα του, τραγουδά και γλεντά με τα παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης. ; (ευτυχώς πολλοί ακόμη ) 

Ποιος Κρητικός πια παραγγέλνει στιβάνια, και φορεί την παραδοσιακή στολή  με αυτογνωσία και περηφάνια. ; ( κατά περίσταση εννοείται). 

Ποιος Κρητικός πια μαθαίνει στα παιδιά του να κατανοούν να σέβονται και να τιμούν αυτό το πολύτιμο δώρο πους μας χάρισε η ιστορία, ; την βαριά πολιτιστική κληρονομία. (ευθύνη να είσαι Κρητικός ) 

Και τέλος ποιος Κρητικός κατέχει ακόμα να  απαγγέλει απ΄ έξω τον Ερωτοκριτο. ;   

(ξευτουίλα )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως