18 Ιουλίου 2014

Διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα στην Κρήτη !!!

Το διεθνές δίκτυο Ε-οδών είναι ένα σύστημα σύνδεσης των κύριων οδών που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη, από το οποίο προκύπτουν ενιαίες ενδοευρωπαϊκές διαδρομές (ευρωπαϊκές οδοί, συντμ. Ε-οδοί).

Η αρίθμησή τους γίνεται με το γράμμα «Ε» συνοδευόμενο από διψήφιο ή τριψήφιο αριθμό, για τη δε σήμανσή τους χρησιμοποιούνται πράσινα ορθογώνια οδικά σήματα με χαρακτηριστικά στρογγυλεμένες γωνίες. Συνήθως μία ευρωπαϊκή διαδρομή περιλαμβάνει εθνικές οδούς διαφόρων κρατών, υπάρχουν όμως και κάποιες που περιορίζονται στο έδαφος μιας μόνο χώρας. Συχνά επίσης δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε χερσαία διαδρομή, αλλά συμπεριλαμβάνουν και θαλάσσια τμήματα που εξυπηρετούνται από οχηματαγωγά πλοία.
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Η Ευρωπαϊκή Οδός 75 είναι μια οδική αρτηρία του Διεθνούς Δικτύου Εθνικών Οδών της Ευρώπης. Η Ε75 ξεκινά από το Βάρντο της Νορβηγίας στη Θάλασσα του Μπάρεντς, συνεχίζει νότια διασχίζοντας τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Π.Γ.Δ.Μ. και καταλήγει στη Σητεία της Κρήτης, στη Μεσόγειο θάλασσα.


(Η οδική διαδρομή διακόπτεται στο Ελσίνκι και στην Αθήνα.)
Μήκος: 5.639 χλμ. 
 Κατεύθυνση: 
Βορράς (Βάρντο)    Νότος (Σητεία)





   

Ευρωπαϊκή Οδός 65 

Πορεία της Ευρωπαϊκής Οδού 65 

Μήκος: 3.800 χλμ. 

Κατεύθυνση: Βορράς - Νότος

 Σουηδία(Μάλμοε) Ελλάδα (Χανιά)

 

 

 

Περνά από:Σουηδία,Πολωνία,Τσεχία,Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ  Ελλάδα.

Από τα σαλόνια στα αλώνια  
Εθνική Οδός 90  
(Κρήτη)
Η Εθνική Οδός 90  Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, (ΒΟΑΚ) είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας !!! στην Κρήτη. Ξεκινά από το Καστέλλι Κισσάμου και καταλήγει στην Σητεία. Περνά από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο.
Ο υπό κατασκευή Αυτοκινητόδρομος 90 πρόκειται για αναβάθμιση της εθνικής οδού αυτής.

Ο Αυτοκινητόδρομος 90 ονομασία (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ΒΟΑΚ) είναι ένας (υπό σχεδιασμό, δημοπράτηση ή κατασκευή στο μεγαλύτερο μέρος του) αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα, ο οποίος ανήκει στους κύριους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδος, στο Πρωτεύον Εθνικό οδικό δίκτυο κατα το μεγαλύτερο μέρος του (απο Α.Κ. Μουρνιών Χανίων μέχρι Α.Κ. Καρτερού Ηρακλείου) και στα διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα Ε65 (απο Καστέλι Κισσάμου μέχρι Α.Κ. Τσικαλαριών) και Ε75 (απο Α.Κ. Τσικαλαριών μέχρι Αερολιμένα Σητείας). Ο αυτοκινητόδρομος θα διασχίζει την Βόρεια Κρήτη, ξεκινώντας από το Καστέλλι Κισσάμου και καταλήγοντας στην Σητεία.
Ορισμένα τμήματα του έχουν ολοκληρωθεί. Πιο συγκεκριμένα, απο τα 310 χιλιόμετρα που αποτελούν στο σύνολό του τον άξονα (Λιμήν Καστελίου Κισσάμου - Αερολιμένας Σητείας) έχουν αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο (δρόμο τετράϊχνης κυκλοφορίας με ΛΕΑ και διαχωριστικό στηθαίοτύπου new jersey) μόλις 42 χιλιόμετρα (εκ των οποίων 11 χιλιόμετρα περιμετρικά της πόλεων των Χανίων, 7 χιλιόμετρα περιμετρικά της πόλεως του Ρεθύμνου και 25 χιλιόμετρα στον Νομό Ηρακλείου, στο τμήμα απο Α.Κ. Λινοπεραμάτων Γαζίου μέχρι Α.Κ. Γουβών Πεδιάδος). Ουσιαστικά πρόκειται για αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας ταχείας κυκλοφορίας Εθνικής Οδού 90 σε πρότυπα αυτοκινητοδρόμου (highway standards)

Το πείραμα του ΒΟΑΚ

(τα ανέφικτα όρια) 




ΠΗΓΕΣ  
Από τη Βικιπαίδεια,
Διεθνές δίκτυο Ε-οδών
Ευρωπαϊκή Οδός E75
Ευρωπαϊκή Οδός 65
Εθνική Οδός 90
Αυτοκινητόδρομος 90

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως