3 Ιουλίου 2014

«Παλίμψηστον»


Περιοδικό Παλίμψηστον (Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου) 
Εξώφυλλο Τεῦχος 1, Δεκέμβριος 1985
Ιστορικό Έκδοσης
Το περιοδικό Παλίμψηστον ιδρύθηκε το 1985 από τον τότε Έφορο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Κρήτης, Νίκο Γιανναδάκη (1946 - † 1998).
Τα πρώτα επτά τεύχη (τεύχος 1, Δεκέμβριος 1985-Τεύχος 6/7, Δεκέμβριος 1988) έφερε σε πέρας ο ίδιος ο Νίκος Γιανναδάκης, με τη συμπαράσταση του Μενέλαου Γ. Παρλαμά. Στη συνέχεια, με την ποιοτική και θεματική καθιέρωση του περιοδικού που δημιουργούσε ένα ευρύτερο πεδίο απαιτήσεων και δυσκολιών, κρίθηκε αναγκαία η παρουσία Συντακτικής Επιτροπής. 
Η ύλη του Παλίμψηστον χαρακτηρίζεται από πρωτότυπες συνεργασίες καταξιωμένων επιστημόνων της νεοελληνικής φιλολογίας, και από ξεχωριστά κείμενα ξένων μελετητών.
Το περιοδικό, για κάποιο χρονικό διάστημα δεν είχε τακτική κυκλοφορία, πλέον εκδίδεται ανά εξάμηνο στα πλαίσια των εκδοτικών δραστηριοτήτων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Περίοδοι Έκδοσης –Συντακτικές Επιτροπές 
Α΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Τα πρώτα επτά τεύχη (τεύχος 1, Δεκέμβριος 1985 – τεύχος 6/7, Δεκέμβριος 1988) έφερε σε πέρας ο Νίκος Γιανναδάκης, με τη συμπαράσταση του Μενέλαου Γ. Παρλαμά. Στη συνέχεια, με την ποιοτική και θεματική καθιέρωση του περιοδικού, που δημιουργούσε ένα ευρύτερο πεδίο απαιτήσεων και δυσκολιών, κρίθηκε αναγκαία η παρουσία Συντακτικής Επιτροπής. Από το τεύχος 8 (Ιούνιος 1989), την επιλογή των κειμένων του περιοδικού αναλαμβάνει η πρώτη Συντακτική Επιτροπή: Μενέλαος Γ. Παρλαμάς, Μ. Ζ. Κοπιδάκης, Εύη Ξανθάκη, Γεωργία Ορφανού, Γιάννης Μαυρομάτης. 
Β΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Αρχίζει με το τεύχος 11 (Δεκέμβριος 1991). Από το τεύχος 14/15( Δεκέμβριος 1994 & Δεκέμβριος 1995), τη θέση της Εύης Ξανθάκη αναλαμβάνει στην Επιτροπή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεοχάρης Δετοράκης. Μετά τον θάνατο του Εφόρου Ν. Γιανναδάκη, για το τεύχος 17 (Δεκέμβριος 2000), ορίζεται νέα Συντακτική Επιτροπή: Γιάννης Σερπετσιδάκης, Θεοχάρης Δετοράκης, Μ. Ζ. Κοπιδάκης, Γιώργος Ζεβελάκης, Ανδρέας Σαββάκης. Από το τεύχος 19/20, 2004-2005, το Παλίμψηστον αναλαμβάνει η Επιτροπή Εποπτείας της Βικελαίας Βιβλιοθήκης και την εκδοτική φροντίδα του η Γεωργία Ορφανού, που θα πραγματώσει έως και το τεύχος 24, 2010. 
Γ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. του περ. Παλίμψηστον ξεκινά υπό νέα Συντακτική Επιτροπή: Κώστας Μπουρναζάκης, Κλαίρη Μιτσοτάκη, Κώστας Ανδρουλιδάκης, Ντιάνα Μανουρά, Γεωργία Ορφανού και με Τυπογραφική Επιμέλεια από την Γεωργία Παπαγεωργίου. Το περιοδικό, που για κάποιο χρονικό διάστημα δεν είχε τακτική κυκλοφορία, εκδίδεται πλέον ανά εξάμηνο στα πλαίσια των εκδοτικών δραστηριοτήτων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. 
 

Ετυμολογία (αρχαία ελληνικά)  
παλίμψηστος < πάλιν + ψάω , που έχει σβηστεί και ξαναγραφεί ή ξαναζωγραφιστεί
Παλίμψηστος, πάπυρος , περγαμηνή ή γενικά χειρόγραφο που το αρχικό κείμενο έχει σβηστεί, αποξεστεί για να γραφεί κάποιο άλλο

ΠΗΓΗ
http://www.vikelaia.gr/index.php/services/publications/periodika/85-all/publications/122-palimpsiston  

http://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CF%88%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82 

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CF%88%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD_%28%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως